Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. április

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Községi hírek
Hálóingek a zentai kórház számára
Gyermekszívvel láttuk a világot
Gergely tűzmadarai
Ének és játék a kisgyermekekkel
Emlékezés – történelem – művelődés
Ki a legjobb!?
Ápolni kell a régi hagyományokat!
Szólj, síp, szólj!
Diákszínjátszóink továbbjutottak
60+
Egy nap a sport jegyében
Tárlat a tavaszi megújulás jegyében
A 44. MIRK Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiаtalok írják
Érdemes benézni az állatkertbe
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Impresszum

164. Zöld levél
2014 HALA A BARÁTHAL

    Mint tudjuk, évente több növény- és állatcsaládból választanak meg egy fajt, fajtát, amely abban az évben kiemelt figyelmet kap. Az a célja, hogy ezen az egy fajtán keresztül ráirányítsuk a figyelmet valamelyik faj- vagy fajtacsoportra. Ennek megfelelően minden évben megválasztásra kerül az év madara, fája, hala…
    Az interneten lezajlott szavazás eredményeképp a magyar bucó – a baráthal (Zingel zingel), szerbül veliki vretenar, németül Zingel, angolul common zingel  lett 2014. év hala (43%), második a sügér (40%), harmadik pedig a garda (17%). A magyar bucó, vagy baráthal kizárólag a Dnyeszterben, a Dunában és azok mellékfolyóiban honos. Így egykor a Tisza gyakori hala is volt, mára megritkult, de némely szakaszon ismét szaporodóban van. Legtöbb veszélyt a vizek szennyeződése és a duzzasztógátak jelentenek számára. A víz tisztulásával Zentánál is újra megjelent!
    Maximális hossza 50 cm, legnagyobb súlya 1 kg, azonban szigorúan védett, ha valamelyik horgász kifogná, gyönyörködhet benne egy ideig, de vissza kell engednie a vízbe, mert ezzel elősegítheti gyorsabb szaporodását. Régebben ízletes húsáról volt híres, ezért is nevezik baráthalnak, mert a barátok, azaz a szerzetesek kedvenc étele volt. Érdekes, hogy szerbül is fratar, opč a népnyelvi neve. Ha már eddig jutottunk, elmondhatjuk, hogy a Duna és a Tisza mellett megtalálható a Szávában, a Drinában, a Timokban, a Nagy és a Nyugat Moravában és a Kolubarában is.
    Magyarországi élőhelyeként ismert a Mosoni-Duna, a Rába, a Lapincs, a Pinka, a Strém, a Marcal, az Ipoly, a Dráva, a Mura, a Tisza, a Szamos, a Keleti-főcsatorna, a Hármas-Körös, a Kettős-Körös, a Sebes Körös, a Fekete-Körös, Fehér-Körös és a Maros folyók. Legjobban a kavicsos, mély fenéket szereti, a parthoz akkor úszik, ha zavaros a víz. Az járta róla, hogy aki kifogta, nem igen ajándékozta másnak, olyan finom a húsa.


A magyar bucó ábrázolása postai bélyegen

    Orsószerűen megnyúlt a teste, amelynek keresztmetszete csaknem henger alakú és a farok felé folyamatosan vékonyodik. Pikkelyei aprók, érdesek és erősen tapadnak a testéhez. Nincs úszóhólyagja. Háta és oldalai sárgásbarnák, benne 6-7 elmosódott sötét sávval vagy folttal tarkított rész színesíti. A hasának színe ezektől eltérően fehéres. Életmódjához igényli a nagy vízteret, ezért a kisebb folyóvizekben nem tud megélni. Tavakba kerülése esetén elvándorol, vagy elpusztul. Közeli rokonához a német bucóhoz, hasonlít a legjobban, olyannyira, hogy ránézésre összetéveszthető vele. Megkülönböztetést segíti, hogy annak a teste és faroknyele valamivel vékonyabb, mintázata markánsabb.
    Eszmei, természetvédelmi értéke 300 euró!

Király János

april 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA