Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. április

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Községi hírek
Hálóingek a zentai kórház számára
Gyermekszívvel láttuk a világot
Gergely tűzmadarai
Ének és játék a kisgyermekekkel
Emlékezés – történelem – művelődés
Ki a legjobb!?
Ápolni kell a régi hagyományokat!
Szólj, síp, szólj!
Diákszínjátszóink továbbjutottak
60+
Egy nap a sport jegyében
Tárlat a tavaszi megújulás jegyében
A 44. MIRK Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiаtalok írják
Érdemes benézni az állatkertbe
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Impresszum

Diákszínjátszóink továbbjutottak

    A XIV. Vajdasági Sulifeszt 3. elődöntőjére március 21-én került sor Adán. A rendezvény célja a színjátszó csoportoknak bemutatkozási lehetőséget adni, erősítve ezzel magabiz-tosságukat, színpadi jelenlétüket, önbizalmukat, a szép magyar beszédre való törekvést. A közönség négy előadást láthatott szabadkai, adai alsósok, csókai és adai felsős kisszínészek szereplésével.
    Göblös Csernai Edit tanítónő a baraparti részleg tehetséges alsósaival a Csókalányok című székely népmesét dolgozta fel, saját ötletek és szövegkönyv alapján. A felsősök Raffai Klára magyartanárnő vezetésével dolgoznak. Házi Olvasmányok Másképpen Elmesélve – HOME idei darabjuk címe, a gyerekek ötleteiből született az előadás.


Tóth Péter

    A zsűri tagjai Takarics Róbert író, főszervező, Jódal Rózsa írónő, dramaturg valamint Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógus Egyesület elnöke, az esemény fővédnöke, az előadásokat igen színvonalasnak találta, ezért több elismerést is kiosztott. Öt szereplő kapott elismerést alakításáért, közöttük Kiss Kinga az adai alsósok csoportjából és Fodor István az adai felsősök közül. Alsósaink előadása elnyerte a legjobb koreográfiáért járó díjat. A zsűri a legjobb előadásnak felsőseink művét találta, sőt a legjobb rendezésért is ők kaptak elismerést, így továbbjutottak a májusban megrendezendő döntőre.
    Tóth Péter magyarországi Radnóti-díjas, Latinovics Zoltán-díjas előadóművész vajdasági körútján útba ejtette városunkat is. Vasútállomás címmel József Attila verseit, a költő életéről, haláláról szóló történeteket adott elő igen magas színvonalon. Az általános és a középiskolában rendhagyó magyaróraként tekinthették meg a diákok az előadást. A gyerekeket az előadó természetessége, közvetlensége, könnyedsége lenyűgözte. A felnőttek számára a könyvtár adott otthon a rendezvénynek, ahol az előadó még mélyebbre merült a költő tragikus sorsában. Köszönjük a lehetőséget!
    Április 11-e, József Attila születésnapja, a magyar költészet napja, amit minden évben különféle rendezvények-kel teszünk ünnepélyesebbé. Az álta-lános iskolában az idén Versfűzér elnevezéssel tisztelegtek a diákok a versek előtt. Minden osztály kiválasztott egy verset, a nyolcadikosoktól indulva felolvasták azt, majd az utolsó versszakkal benyitottak a következő osztályba, ők folytatták a láncot az általuk választott verssel, így egészen az elsősökig!
    A versíró versenyt március végén szervezte meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület a felsős tanulók számára. Április 11-én, a költészetnapi rendezvényen került sor az eredményhirdetésre.
    1. Szűgyi Levente, 7. osztály, Ada
    2. Vastag Krisztina, 8. osztály, Ada
    3. Berec Boglárka, 7.osztály, Mohol
    Dícséret:
    Sass György 5. osztály, Mohol és
    Lehócki Lúcia 5. osztály, Ada.

Raffai Klára


Tóth Péter Adán

    Tóth Péter Radnóti-, Latinovits-, és Dudás Kálmán-díjas versmondó nemrégiben az adai általános iskolában, a Szarvas Gábor Könyvtárban és az adai Műszaki Iskolában is bemutatta József Attila verseiből készült Vasútá(l)lomás című összeállítását.


Tóth Péter előadás közben

    A kunszentmiklósi testnevelés- és történelem szakos tanárnak a már ismert és kevésbé ismert verseken keresztül sikerült József Attilává válni, s bemutatni, elmondani, átadni mindazt, ami József Attilát a legnagyobb költők közé emelte. Tóth Péter nemcsak kiáll és szaval, hanem verset mond, átérez, beleél, és üzenetet ad át, mert szerinte életünk nagy kérdéseire választ ad a szépirodalom, választ adnak a versek, az élet értelme benne van a költeményekben. Tóth Péter igyekszik előadásba belevinni a színházat, zenével, kidolgozott koreográfiával teszi fogyaszthatóbbá  a verseket, kézzelfogható közelségbe hozza a költeményt, és a néző, a közönség elhiszi, hogy árva és szegény, hogy  dühös, haragvó, hogy karóval jön és a másvilággal felesel – a néző átlényegül, és a költészet kiteljesíti eredeti feladatát,  gyönyörködtet és lelket épít.

Józó Mónika

april 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA