Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. április

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Községi hírek
Hálóingek a zentai kórház számára
Gyermekszívvel láttuk a világot
Gergely tűzmadarai
Ének és játék a kisgyermekekkel
Emlékezés – történelem – művelődés
Ki a legjobb!?
Ápolni kell a régi hagyományokat!
Szólj, síp, szólj!
Diákszínjátszóink továbbjutottak
60+
Egy nap a sport jegyében
Tárlat a tavaszi megújulás jegyében
A 44. MIRK Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiаtalok írják
Érdemes benézni az állatkertbe
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Impresszum

HÍREK

Kihelyezett konzuli fogadónap

    Április 17-én kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak Adán. Kóspál Szabó Emília, az önkormányzat munkatársa lelkiismeretes munkájával ez alkalommal is nagy segítséget nyújtott a honosítási kérelmek előkészítésében, és elmondta, a mostani már a hetedik kihelyezett konzuli fogadónap volt a község területén, amely során összesen 173-an adták át kérelmüket. Az ügyfeleket a második helyi közösség épületében Dr. Menyhárt Attila konzul és öt ügyintéző fogadta.
    A kihelyezett konzuli fogadónapot annak érdekében tartják, hogy olyanok is élhessenek a magyar állampolgárság könnyített megszerzésének lehetőségével, akiknek egyébként nehézségeket okozna anyagi, egészségügyi, vagy egyéb okok miatt eljutni Magyarország Szabadkai Főkonzulátusára.

Lajkó Szilvia


DELI ANDOR EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELŐJELÖLT

    Pelzné Gáll Ildikó, a FIDESZ alelnöke, a FIDESZ-KDMP EP választási listavezetője április 18-án bemutatta a határon túli magyar közösségekből érkező európai parlamenti képviselőjelölteket, köztük mgr. Deli Andort (született Óbecsén, 1977-ben), a Vajdasági Magyar Szövetség tagját, aki a listán a 10. befutó helyen szerepel és aki ez alkalommal elmondta, hogy az EP-listás hely lehetőséget ad az össznemzeti érdekek brüsszeli képviseletére, egyben „kiugrási lehetőség” a VMSZ-nek. Kiemelte Szerbia uniós integrációs folyamatát, amelyben „a VMSZ-nek hídszerepet kell játszania”. Felvételeinken mgr. Deli Andor látható, amint 2011.10.15-én Adán, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokon előadást tartott a vajdasági hivatalos nyelvhasználatról. A jobb oldali képen Bocskor Andrea, a beregszászi (Kárpátalja) magyar főiskola tanára (a lista 9. helyezettje), Pelzné Gáll Ildikó, mgr. Deli Andor és Gubik László, felvidéki magyar európai parlamenti képviselőjelölt.

 (K. J.)


VMSZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

    Az adai Szarvas Gábor Könyvtár alapítói jogainak átruházásával kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót a Vajdasági Magyar Szövetég adai községi szervezetének illetékesei április 15-én az adai VMSZ helyi szervezetének irodájában. Várkonyi Zsolt, a Magyar Nemzeti Tanács Közigazgatási Hivatalának elnöke elmondta, még 2010-ben nyilvánították kiemelt jelentőségű intézménnyé az adai Szarvas Gábor Könyvtárat, és 2011-ben indították meg a társalapítóvá válás folyamatát. Tudomásuk szerint az önkormányzat elfogadta a megfelelő határozatot, valamint a szerződés szövegét is jóváhagyták, de azóta sem került megkötésre. A megbízott igazgatóbizottsági tagok és az igazgató mandátuma is lejárt, az igazgatóválasztásra nem volt kiírva pályázat. Kiemelte, hogy a környező községekben is, ahol egyes intézmények esetében a Magyar Nemzeti Tanács társalapító, az minden esetben javukra vált, ennek tükrében is értetlenül állnak az önkormányzat felől irányukba ható ellenállás előtt. Világos Tibor, a VMSZ községi képviselő-testületbeli frakciójának vezetője nem érti, hogy egy magyar többségű önkormányzatban, a szerb többségű pártban lévő magyarok miért és mit képviselnek úgy, ahogy képviselnek, miért nem nézik az itteni magyar polgárok érdekeit is. Elmondása szerint az ügy egyedüli megoldását a társalapítói jogok átruházásáról szóló szerződés mielőbbi megkötése jelentené.

Gecse Attila


Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XIX. Találkozója

    Az idei évben Szajánban tartották meg a vajdasági magyar színjátszók legnagyobb ünnepét. Az ünnepségen összesen 36 díjat és különdíjat adtak át. Hatalmas sikert aratott a kupuszinai operett a Marica grófnő, amely megkapta a Pataky-díjat. A legjobb női főszereplőnek járó Ferenczy Ibolya-díjat Pozsgai Zsófia kapta az Adai Színtársulat Ovibrader című előadásában játszott szerepéért. Ezen kívül a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának bérletét a Adai Színtársulat kapta, Máriás Endre, a társulat tagja a Forum Könyvkiadó Intézet könyvcsomagját vette át társulatszervezői munkájáért és nem utolsósorban alakításáért.


A megjutalmazottak. Középen Pozsgai Zsófia

Gecse Attila
(forrás: Magyar Szó, fotó: Lábadi Zoltán)


Úr és sofőr


Fotó: Morvai Szabolcs

    Április 09-én került sor a szegedi SZ-projekt vendégjátékára az adai színházteremben. Az Úr és sofőr, ahogy B. úr társulata előadja, Bertolt Brecht Puntila úr és szolgája Matti drámája alapján készült. Az eredeti darab ősbemutatója 1948-ban volt Zürichben, majd 1949-ben szinte azonnal, közvetlenül a Kurázsi mama után, a frissen alapított Berliner Ensemble is műsorára tűzte a szerző rendezésében. A főbb szerepekben játszottak:
    Puntila úr:  Hodu Péter , Matti, a sofőrje:  Pignitzky Gellért , Éva, a lánya / Patikuslány:  Turuc Roxána , Bíró, Lódoktor:  Horváth Tibor , Attasé, Surkkala:  Fabó Norbert , Csempész Emma, Laina / Első munkás:  Hudák Réka, Tehenészlány, Második munkás / Csapos:  Nyerges Evelin.

Gecse Attila


II. Húsvéti játékok

    Április 21-én 2. alkalommal került megrendezésre a Húsvéti játékok az adai IFIX szervezésében. Az ötszemélyes csapatok jelentkeztek Utrináról és Zentáról is. A csapatok különböző hagyományőrző szokásokat felelevenítő játékokban mérhették össze erejüket, amelyekben szerepet kapott a tojás, a festés és a szódavíz is. Peckó Egon, a szervezet elnöke elmondta, terveik között szerepel a szintén második alkalommal tartandó Múzeumok éjszakája elnevezésű kiállítás-sorozat Adán, valamint a kispályás labdarúgótorna az IFIX kupa. Idei tevékenységeikkel kapcsolatban beszámolt a nőnapi virágosztásról, melyet az adai piacon szerveztek meg, illetve az április 11-i humanitárius koncertről a rászoruló gyerekeknek, melynek vendégeként a szabadkai SVAR együttes zenélt, és rengeteg csokoládét, édességet sikerült összegyűjteniük az önkéntes adományokból.

Gecse Attila


Sok munkanélküli érdeklődött a munkabörze iránt

    A Kikindai Körzet Nemzeti Foglalkoztatási Hivatalának adai fiókszervezete idén is  megszervezte a munkabörzét a Cseh Károly Általános Iskola tornatermében április 11-én.  A szervező nevében Semovic Sofija, az adai fiókintézet koordinátora üdvözölte a megjelenteket. E  munkabörzék célja hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek a munkaadók és munkavállalók között, és hogy a vállalatok, magáncégek, közvállalatok, intézmények lehetőséget nyújtsanak egyes munkanélküliek elhelyezkedésére a különféle munkahelyeken, valamint hogy az érdeklődő emberek elbeszélgessenek a munkaadók képviselőivel. Ilyen munkabörzéket nemcsak községünkben, hanem minden más helységben megszerveznek.
    Az idén 18 vállalat, magáncég, intézmény 211 szabad munkafeladatot kínált fel a munka iránt érdeklődőknek, amelyek közül 150 idényjellegű. Leginkább középiskolai végzettségű szakkádert keresnek mind a  gyárak, magánvállalatok, mind pedig az intézmények, de vannak olyan cégek is, amelyek egyetemi vagy főiskolai végzettségű személyeket keresnek,  míg az idényjellegű munkahelyek bizonyos részére nem feltétel a szakképesítés. Arra  a kérdésemre hogy a tavalyi évhez viszonyítva, az idei év első negyedében csökkent e a nyilvántartott munkanélküliek száma, Semovic Sofija elmondta, hogy bizonyos csökkenés tapasztalható, ugyanis tavaly még  1200 körüli munkát kereső személyt tartottak nyilván, míg az  idei év első  három hónapjában ez a létszám 850 és 950 között mozgott.

Bálizs Géza


A New Ada Dance táncklub újabb sikerei
az  országos bajnokságokon

    New Ada Dance Táncklub  tovább folytatja  óriási sikereit, mind  a szólótáncosok, mind  a   párosok, valamint a csoportok és ez jellemző mindegyik korosztályra illetőleg majdnem minden táncstílusra! Orovec Béla művészeti vezető és tánctanár elmondta, hogy  az egyik országos versenyt (bajnokságot)  március  22-én Verbászon tartották, és ez a VAMP táncszövetség bajnoksága  volt.   „A bajnokságon részt vett összes versenyzőnk minden kategóriában (korosztály) jogot nyert a május 21. és 25. között Pulán (Horvátország) megrendezésre kerülő I.D.F.  világbajnokságon  való részvételre. Azonban hogy elutazhassunk és ott szerepelhessünk támogatásra, anyagi segítségre lesz szükség,  így kérünk szépen mindenkit, aki bír a klubnak támogatást nyújtani, tegye meg és mi megköszönjük azt újabb szép eredményekkel, hacsak lehet. Lelkes fiatalokról van szó, akik nagyon szeretnének bizonyítani világversenyen is!   E versenyen  a mini, junior, youth, senior kategóriában  szerepeltek táncosaink, és a különféle táncstílusokban több I.,  II.,  III. és egy-két IV. helyezést értek el.  Mely táncstílusokban voltunk a legeredményesebbek korosztályonként?  Cuban salsa, hip-hop,  merenge, bachata, latin show,  boogie-wogie, elektric – e stílusokban több egyéni,  páros- és csoport első helyet szerzett, de  a többi helyezés, amit táncosaink elértek, szintén nem lebecsülendő!  Érdekes, hogy felnőtt táncosaink közül néhányan foglalkoznak igen fiatal csoportok oktatásával és e csoportok is, szólistáik is  igen sikeresek voltak-e  versenyen!
    A másik verseny a VMKSZ Táncszövetség országos  bajnoksága  volt, amelyet április 5-én  péterrévén tartottak meg;   e versenyen a New Ada Dance Táncklub minden versenyzője elért sikereivel  kijutott a Magyarországon júniusban tartandó európaa kupa versenyre.  A péterrévei bajnokságon mini,  youth,  junior  és  adoult kategóriában  szerepeltünk, és egyéniben,  párosban,  valamint csoport-táncban majdnem mindegyik tánc-stílusban több első, második és néhány harmadik helyezést értek el.  Hasonlóan a verbászi bajnokságon, utóbbi versenyen is  legsikeresebbek voltunk cuban salsa, merenge, bachata,  elektric, …  táncstílusban”  –  mondta  Orovec  Béla, egyúttal pedig köszönetet mondott minden táncosnak, táncoktatónak. Természetesen e sok sikert kemény munka, sok-sok gyakorolás és felkészülés előzte meg! 

Bálizs Géza


Értjük vagy félreértjük Jézus szavait?
„Amit akarsz cselekedni, gyorsan cselekedd”

    Dr. Reisinger János budapesti irodalomtörténész és Biblia-kutató április 16-án 16,30 órai  kezdettel a Városháza nagytermében folytatta  előadás-sorozatát a  felcímben  említett bibliai  témakörből. Előadása elején beszélt Jézus 12 tanítványáról, de egyet kiemelt közülük, mégpedig Júdást. Feltette a kérdést: ki volt Júdás?  Ő értelmiségi személy volt, mivel egyedül Júdás volt Júdeai (Kario helység Júdeában volt; Iskario - azt jelenti: a Júdeából való férfi),  a többi  tanítvány galileai volt. Júdás nagyon akart Jézus tanítványai közé tartozni, habár Ő elejében nem akarta;  érezte, hogy ez az ember később rosszat akar majd neki! Végül mégis tanítványai közé vette. Júdás egy évvel Jézus bevonulása előtt Jeruzsálembe már tervezte, hogy bosszúból elárulja Jézust. Bosszúból, mert Jézus nem akarta a felkínált hatalmat; Tőle azt kérték, hogy legyen Galilea királya, Ő viszont ezt visszautasította. Mindenki csodálkozott, hogy Isten fiának nem kell a hatalom… Júdás is csodálkozott.
    Reisinger beszélt arról is, hogy Jézus megmosta tanítványai lábát, látva, hogy közülük senki sem akarta megtenni ugyanezt. Több részletet felolvasott János evangéliumának VI. fejezetéből, említette az utolsó vacsorát, részletesen beszélt arról, hogyan akarták elfogni Jézust a Gecsemáni kertben. Amikor Júdás látta, hogy egyik terve sem sikerül, felakasztotta magát.  
    Több életbeli példával illusztrálta előadása témáját, és hangsúlyozta, hogy a fentebb említett evangélium VI. fejezete nagyon fontos része a Bibliának, ugyanis eb-ben van szó a tanítványokról, Júdásról, Jézus cselekedeteiről és ismert mondásáról. Ajánlotta, hogy olvassuk el e fejezetet, hogy jobban megértsük a témát!

Bálizs Géza


Ágnes külFÖLDön
Raffai Ágnes a Versünnep Fesztiválon első helyezést ért el

    Raffai Ágnes adai születésű szabadkai színésznő nyerte el a fődíjat a Versünnep Fesztivál hivatalalos színészeknek, előadóművészeknek és szakirányú hallgatóknak meghirdetett szavalóversenyén, amelyet a költészet napja alkalmából rendeztek meg a budapesti Nemzeti Színházban. A művésznő Terék Anna vajdasági költőnek külFÖLD című versével érdemelte ki ezt az elismerést.

(Magyar Szó)


    Az egységes választói névjegyzék Ada község területére vonatkozó részének teljes és pontos frissítésének biztosítása, valamint az esetleges hibák és hiányosságok elhárítása céljából, az Adai Községi Közigazgatási Hivatal
    FELHÍVJA
    ADA KÖZSÉG POLGÁRAIT
    - hogy ellenőrizzék le szerepelnek-e a választói névjegyzékben, valamint hogy a választópolgár alábbi adatai pontosak-e: vezeték- és utóneve, egyik szülőjének neve, személyi száma (JMBG), születési helye és ideje, neme, lakhelye és címe, külföldi állam, amelyben tartózkodási hellyel rendelkezik, külföldi tartózkodási helye és címe, valamint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek tartózkodási helye.
    - hogyha tudomásuk van olyan személy elhalálozásáról (főleg a szűkebb, vagy tágabb családi körükből, rokonságból, vagy baráti és ismeretségi körükből), akit továbbra is vezetnek az egységes választói névjegyzékben – értesítést kapott a 2014. március 16-ai parlamenti választásokon való szavazásra, hogy a tényt jelentsék, vagy bármilyen módon jelezzék a választói névjegyzék frissítésére felhatalmazott személynek.
    Megjegyzés:
    A fentieket a polgárok megtehetik személyesen Ada község székhelyén, Felszabadulás tér 1. (29-es iroda – a Szolgáltató Központ földszinti része), a frissítésére felhatalmazott személynél, minden munkanapon 7,00-től 14,00 óráig, vagy a következő telefonszámon: (024) 852-106/129-es mellék.

ADAI KÖZSÉGI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL

Értesítés a szúnyogirtásról

    Az Önkormányzat értesíti Ada község polgárait, hogy április közepétől irtják a szúnyoglárvákat az állóvizekben, valamint hogy аz adai állatorvosi állomáson ingyenesen szúnyogirtó granulátumot igényelhetnek 5 gr-os kiszerelésben a szúnyoglárváknak a pincékben, kutakban, sahtokban való irtására. A szer hatékonyságához legalább 5 cm-es vízréteg szükséges.


ÉRTESÍTÉS A KITÜNTETÉSEKRŐL

    Értesítjük a jogi személyek igazgatási szerveit, valamint Ada község polgárait, hogy az Ada község napja – július 2-a alkalmából kiosztásra kerülő nyilvános elismerésekre vonatkozó javaslataikat 2014.05.16-ig, 12 óráig postázhatják vagy adhatják át személyesen a következő címen:
    ADA KKT ÜNNEPEKRŐL ÉS ÉVFORDULÓKRÓL VALÓ MEGEMLÉKEZÉSSEL, ÉS ELISMERÉSEK ODAÍTÉLÉSÉVEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁGA
    Ada 24430, Felszabadulás tér 1., 5-ös számú iroda.
    A lezárt borítékon fel kell tüntetni: „Ne bontsd fel – javaslat a nyilvános elismerésre”. Tájékoztatást a 852-106 telefonszámon kaphatnak (205-ös mellék).

A Bizottság


ZARÁNDOKLAT A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚRA
ERDÉLYI KÖRÚTTAL EGYBEKÖTVE

    Indulás 2014. június 5-én az esti órákban
    Hazaérkezés 2014. június 10-én a délutáni órákban
    1. nap (június 6. péntek) Déva-várrom, Vajdahunyadvár-várkastély, Gyulafehérvár-székesegyház, Gyergyóalfalu-vacsora, szállás. 2. nap (június 7. szombat) Reggeli, Csíksomlyó-szentmise-búcsú, Gyergyóalfalu-vacsora, szállás. 3. nap (június 8. vasárnap) Reggeli, Békás-szoros, Gyilkos-tó, Szárhegy- Lázár-kastély, Gyergyóalfalu-vacsora, szállás. 4.nap (június 9. hétfő) Reggeli, Parajd-sóbánya, Farkaslaka-Tamási Áron síremléke, Korond-kerámiavásárlási lehetőség. 5. nap (június 10. kedd) Arad - a vértanúk emlékműve.
    Az utazás ára: 140 euró.

    Az ár magába foglalja: szállítást autóbusszal, szállást, panziót (reggeli, vacsora), szervezési költségeket, útvezetést.

    Érdeklődni lehet Gruber Ferencnél,
    Ada, Franje Rozmara 9. Telefon: 024 853 962. Mobil: 063 8 483 070.


A Vadvirág HK vezetősége
MEGHÍVJA
Önt, hogy legyen részese a XII. Tavaszi Vadvirág Fesztiválnak április 26-án

    A rendezvény keretein belül sor kerül utcai felvonulásra, 10,30-kor kézimunkakiállítás megnyitó a kiállítóteremben, majd 19.00 órakor a színházteremben  fergeteges gálaműsor veszi kezdetét, melyen fellépnek a budakalászi Lenvirág néptáncegyüttes Palánta tánccsoportja, a kelebiai Vackor táncegyüttes, a szegedi Kamara tánccsoport, a temerini Szirmai Ká-roly Magyar Művelődési Egyesület felnőtt néptánc­csoportja, a Vadvirág néptánc-, ének-, valamint hangszeres csoportjai és a Kócos tamburazenekar.
    Szeretettel várja Önt a Vadvirág HK apraja és nagyja


Bűnügyi hírek

    Moholi illegális téglaégetők. A nagykikindai rendőrség bűnvádi feljelentést tett a moholi J. M. (1981) és G. M. (1977) ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a moholi Ogrev-Mitrović kereskedelmi cég felelős személyeiként engedély nélkül készítettek téglát eladásra 2013 májusa és októbere között Tiszahegyesen (Iđoš), a téglagyárban. A rendőrség továbbá hivatali visszaélés bűncselekményével is gyanúsítja a két moholi személyt, akik egy nagykikindai cégtől 340 000 dinár értékben vettek át földgázt, amit a mai napig nem fizettek ki, bár az áru kifizetését aláírásukkal garantálták.

    Vasúti síneket lopott. Az adai rendőrség lefülelte azokat a bácsföldvári személyeket, akik tavaly decemberétől napjainkig több alkalommal is felszedték a síneket az Ada és Mohol közötti vasútvonalon. B.N. (1988), B.K.(1991) és B.G. (1993) személyeket súlyos lopás vádjával őrizetbe vették.
A rendőrségi közlemény szerint a gyanúsítottak mintegy másfél millió dinárral károsították meg a Szerbiai Vasúttársaságot. A síneket egyébként másodlagos nyersanyagként értékesítették a vádlottak.

    Csalással vádolják. Az adai rendőrök T.T. (1985) és R. S.(1986) zentai személyek ellen bűnvádi eljárást kezdeményeztek, mivel alapos a gyanú, hogy moholi és törökfalusi személyek kárára három csalást követtek el. A rendőrségi közlemény szerint a gyanúsítottak egy szegedi vállalat megbízott személyeinek kiadva magukat kukoricát, egy pótkocsit és bárányokat szállítottak el, kétszeres piaci árat ígérve a károsultaknak. A vádlottak azt a hamis ígéretet tették, hogy az elszállított árut egy folyószámlán keresztül idejében kifizetik, de erre ezidáig nem került sor, és így mintegy 700 ezer dináros kárt okoztak a sértetteknek.

(Magyar Szó)


ÉRTESÍTÉS AZ EMLÉKTÁBLÁRÓL

    Az adai katolikus temetőből, a kápolna oldalán levő I. világháborús emléktáblát, polgári kezdeményezésre, szakemberek leszerelték, és felújításra vitték. A tervek szerint az egész kápolna is renoválásra kerül, de az emléktáblát felújítva Mindenszentekre és Halottak napjára mindenképpen visszaszerelik eredeti helyére és a temetői szentmise keretében, papi áldással, ünnepélyesen újból felszentelik!

(K. J.)

 

april 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA