Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. április

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Községi hírek
Hálóingek a zentai kórház számára
Gyermekszívvel láttuk a világot
Gergely tűzmadarai
Ének és játék a kisgyermekekkel
Emlékezés – történelem – művelődés
Ki a legjobb!?
Ápolni kell a régi hagyományokat!
Szólj, síp, szólj!
Diákszínjátszóink továbbjutottak
60+
Egy nap a sport jegyében
Tárlat a tavaszi megújulás jegyében
A 44. MIRK Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiаtalok írják
Érdemes benézni az állatkertbe
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Impresszum

GYERMEKSZÍVVEL LÁTTUK A VILÁGOT
Az adai Tisza-menti Tavasz három tanulsága

    Adán április 7-11-ig tartották meg a XIV. Tisza-menti Tavasz hagyományos óvodás-iskolás környezetismereti rendezvényt, amelynek ötletét dr. Branka Lazić, újvidéki egyetemi tanár Biokert az ablakban mozgalma adta. Az immár 14. alkalommal megtartott vándor-manifesztáción rendre megjelentek hét Tisza-parti község, Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka, Zenta, Óbecse, Törökbecse és Ada óvodái, amelyekhez idén csatlakozott az adai és moholi általános iskola is. Az ünnepélyes megnyitóra IV. 7-én, hétfőn délután került sor a Park-szálló nagytermében, ahol az óvodák-iskolák kiállították azokat a biokerteket, amelyeket az intézmények ablakaiban ősztől tavaszig közösen alakítottak és gondoztak a gyerekek az óvónők és tanítók vezetésével. A házigazdák részéről az adai óvoda igazgatója, Nataša Popov és Bozsóki Róbert, a Zöld Sziget Ökológiai Mozgalomból köszöntötte az óvodásokat, óvónőket, tanítókat és szülőket a rendezvényen, amelyet Urbán Mónika, adai községielnök-helyettes nyitott meg. A megnyitót az adai óvoda és zeneiskola növendékeinek alkalmi műsora tette ünnepélyesebbé, valamint Baráth Mária Babocska című meséje, amelyet maga a szerző olvasott fel. A rendezvényen kihirdették a rajzpályázat végeredményét; 33 óvodás és kisiskolás munkája részesült elismerésben.


Fergeteges kezdet: az óvodások bemásznak a színpadra


A zsúfolásig megtelt adai színház – még a széleken is álltak!

    - Pénteken, IV. 11-én délután az adai színházban az óvodai nevelői csoportok Óvoda-Család-Magocska témára mutatták be zenés-táncos-előadói számaikat, ahogy már az óvónők, tanítók és a piciny gyermekek látják az őket körülvevő természeti környezetet. Mindegyik résztvevő csoport megkapta az adai Zöld Sziget Ökológiai Mozaglom oklevelét, hisz az adai Čika Jova-Zmaj IEI óvodákkal együtt ez a mozgalom a XIV. Tisza-menti Tavasz szervezője – nyilatkozta lapunknak az egyik szervező, Ljiljana Vlanikolin.
    Az idei rendezvényre aztán a napokig nyitva tartó zöld kiállítás, majd a péntek délutáni, színpadi zárórendezvény tette fel a koronát, amelyen a résztvevő községek óvodái, óvodásai-iskolásai mutatták be a környezet, a veteményes- és virágoskert általuk látott és átélt lényegét, látványát.
    Talán az is e rendezvény lényege, hogy a résztvevő kisgyermekek megmutassák, hogyan is látja a gyermekszív a bennünket körülvevő természetet. Milyen ösztönszerű ragaszkodással viszonyul a tiszta gyermeki lélek a csodálatos, élő biológiai környezethez, amelyet bár alakíthat, formázhat, de semmiképp se károsíthat.


Nézzék a jégmadárral szemező fiúcskát,
vagya strucctojást éppen megérinteni készülő lánykát!

 


Nézzék az óriástojás látványa által mindenki
arcára kiülő csodálkozást, átszellemülést!

 


Gólyafészek a jázovói óvodások házán két kisgólyával

    A színházi rendezvény közönsége – maguk a fellépő kisgyermekek-lányok, kísérő óvónőik, tanítóik, szüleik – zsúfolásig megtöltötték az adai színháztermet. Amit okvetlenül el kell mondanunk, az a fergeteges kezdet, amikor a házigazda adai óvodások, öt kisfiú és kislány, oldalról, még járni nem tudó kisbaba módjára, cumival a szájában bemászott a színpadra, hogy megkezdje az előadást. Amikor a mászó babák megjelentek, a nézőtéren kitört a nevetés, a taps, a tombolás. Akkora zsibongás támadt, hogy majd leszakadt a plafon! Ez a nagyszerű ötlet, a helyzetből adódó komikum biztosan valamelyik óvónő ötlete volt, ami minden dicséretet megérdemel, és ami sok felnőtt rendező, koreográfus dicséretére is válna.
    A siker, a tombolás megismétlődött, amikor egy másik óvodás csoport tagjai lábbal lökdöshető, háromkerekű műanyag bicikliken gurult be a színpadra!
    Utána a fellépő óvodások által előadott számok sorozata következett, amit értelemmel már kísérni sem lehetett, csak lélekkel gyönyörködni a rengeteg kisgyermek hozzánk szálló üzenetében: Szeresd és védd a természetet, mert az érted van!
    Ez az idei Tisza-menti Tavasz első üzenete!
    A másik kellemes üzenet a szálloda nagytermében levő kiállításon ért bennünket, amikor a színpadról lejövő kigyerekek és társaik, óvónőik kíséretében megtekintették a kiállítást, benne is elsősorban Tóth Laci bácsi kitömött madarait és preparált lepkéit, madártojásait. Szinte egyikük sem állhatta meg, hogy picinyke ujjával ne érintse meg a madarak csőrét, vagy a tollát, ne nyúljon akár csak egy pillanatra is a hatalmas strucc- vagy nandu-tojáshoz. Fényképen is sikerült megörökítenem az élményre fogékony, csodálkozó tekinteteket! Mindenkit fölülmúlt azonban egy óvodás kisfiú, aki mindegyik kitömött madárral farkasszemet nézett és kancsal szemekkel közeledve üdvözölte is a madárkákat. El tudják képzelni, mekkora élményt jelentett e kisgyermekek szívében a közelről látható (hacsak holt) természeti szépség?
    Ez az ösztönös, szívből fakadó élmény az idei Tisza-menti tavasz második üzenete.
    A szálloda nagytermében kiállított bio-kertek is ötletesebbnél-ötletesebbek voltak. Az adai óvodások picinyke növényei egy nagymama kredencében kerültek elrendezésre, de jutott belőlük igazi utazó-kofferbe, fa-krumplába és kiselejtezett biciklire is. A zentaiak fából igazi ház-költeményeket készítettek, azokat töltötték meg zöld vetemény, magocska és virág kompozíciókkal, a hódegyházi (jázovói) óvodások kreációja pedig egy falusi udvart varázsolt elénk. A nádtetős ház-makett kéményén még egy gólyafészek is volt, benne az elmaradhatatlan kisgólyákkal. Mindezekben a makettekben benne volt a kis óvodások szíve-lelke, amit nekünk ártatlanságukban is szélesre tártak.
    Ez volt a Tisza-menti Tavasz harmadik üzenete!
    Többet már nem is sorolunk. Talán csak azt tudatosítanánk, hogy az ilyen rendezvénytől ne sajnáljuk a támogatást, a pénzt, mert általuk azok mutatnak nekünk példát eredetiségből, tisztaságból, ötletből és ragaszkodásból, akik majd egykor – helyettünk – községeinket vezetik, alakítják.
    Gratulálunk a szervezőknek, gratulálunk a kivitelezőknek és minden résztvevőnek!
    Ui. Jövőre, a tervek szerint, Adán lesz a 15. Tisza-menti Tavasz is. Próbáljuk meg még szebbé, még nagyobbá tenni, minden kisgyermekünk és magunk még nagyobb örömére!

Szöveg és képek: Király János

april 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA