Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. április

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Községi hírek
Hálóingek a zentai kórház számára
Gyermekszívvel láttuk a világot
Gergely tűzmadarai
Ének és játék a kisgyermekekkel
Emlékezés – történelem – művelődés
Ki a legjobb!?
Ápolni kell a régi hagyományokat!
Szólj, síp, szólj!
Diákszínjátszóink továbbjutottak
60+
Egy nap a sport jegyében
Tárlat a tavaszi megújulás jegyében
A 44. MIRK Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiаtalok írják
Érdemes benézni az állatkertbe
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Impresszum

Ének és játék a kisgyermekekkel
Adán baba-mama foglalkozásvezetői tanfolyamot tartott a Kerekítő

    A budapesti Kultúrakerekítő Közhasznú Alapítvány és az adai Kerekítő Magyar Pedagógusok Egyesülete a hétvégén egész napos, kihelyezett baba-mama foglalkozásvezetői tanfolyamot tartott Adán huszonkilenc kisgyermekekkel foglalkozó vajdasági szakember számára. A tanfolyamot Jakabosné Kovács Judit drámapedagógus, háromgyermekes családanya, a Kerekítő népi mondókás könyvsorozat szerkesztője, a Kerekítő-program irányítója vezette az I. Helyi Közösség nagytermében, ahol délután Mondókás Móka-bemutatót is tartottak a helybeli és vidéki kisgyermekes családok számára. A házigazda adai egyesület elnöke, Lehóczki Gabriella elmondta, hogy a Kerekítő-módszer lényege a játék, amely során a baba és a mama együtt játszhat. A foglalkozáson ezt próbálják bemutatni és átadni népi énekek, mondókák, ölbeli játékok segítségével:

    – A tanfolyamot másodjára szervezzük meg Adán. Első alkalommal a hírverés és a népszerűsítés volt a célja, mostanra viszont megérett a helyzet, hogy talán a tanfolyam által Vajdaságban is kiépüljön egy hálózat a magyarországi Kerekítő-hálózathoz kapcsolódva – magyarázta Lehóczki Gabriella. – A mai tanfolyamra Temerinből, Óbecséről, Kishegyesről, Bácskossuthfalváról, Szabadkáról, Zentáról és Adáról érkeztek szakemberek. A tanfolyamon ismétlők és új résztvevők is vannak. Egyesek a munkájukban szeretnék alkalmazni az itt megszerzett tudást, mások önállóan tartanának foglalkozásokat. A módszer védjegyoltalom alatt áll, így bárki Kerekítő név alatt csak akkor tarthat foglalkozásokat, ha ezen a képzésen részt vesz, illetve a további követelményeknek is eleget tesz. A tanfolyam csak egy része a képzésnek. A résztvevők egy elismervényt kapnak, hogy befejezték a tanfolyamot. Ezáltal jogosulttá válnak, ha a védjegy követelményeinek megfelelnek, hogy akár Kerekítő Mondókás Móka foglalkozást indítsanak, akár további tanfolyamokon megszerezhessék a képesítést Kerekítő Bábos Torna vagy Kerekítő Tippentő foglalkozások vezetésére – közölte az adai egyesület elnöke.
    A tanfolyam megtartását a Kultúrakerekítő Közhasznú Alapítvány és az adai Kooi kötöde támogatta. A cég két pályakezdő, munkanélküli óvónő számára kifizette a részvételi díjat a tan-folyamra, valamint népi hangszereket vásárolt, amelyet ajándékba kaptak a képzés résztvevői.

Csincsik Zsolt (Magyar Szó)

april 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA