Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. április

Címoldal
Ünnepek és hétköznapok
Községi hírek
Hálóingek a zentai kórház számára
Gyermekszívvel láttuk a világot
Gergely tűzmadarai
Ének és játék a kisgyermekekkel
Emlékezés – történelem – művelődés
Ki a legjobb!?
Ápolni kell a régi hagyományokat!
Szólj, síp, szólj!
Diákszínjátszóink továbbjutottak
60+
Egy nap a sport jegyében
Tárlat a tavaszi megújulás jegyében
A 44. MIRK Adán
Hírek
Rendőrségi hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Fiаtalok írják
Érdemes benézni az állatkertbe
Zöld levél
Sakk
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka-barka
Impresszum

FIATALOK ÍRJÁK
OMLADINCI PIŠU

Az én udvarom

    Az én udvarom egy közepes méretű tér. A kapun belépve balról rögtön a ház, jobbról egy fal látható. Az udvar felé két egymással párhuzamos járda vezet tovább. Köztük és mellettük egyaránt fű található. A falnál csak egy darabon vezet fű, utána hosszúkás sziklakert terül el. A kövek között egy tuja, liliom, piros muskátli, citromsárga krókusz, lila és ciklámen begóniák, folyós növények, három tiszafa és egy kisebb bokor borostyán került elültetésre pár évvel ezelőtt. Az egyik tiszafa mögül a kedvenc virágom, habár csak egyetlen szál jácint kukucskál ki. A sötétbarna ajtajú garázsunkban pihen szürke autónk. A garázs mellett kövekkel körülrakott, négyzet alakban, világos rózsaszínben virágzó, hat méteres tulipánfánk áll. Ennek szemben egy gömbjuhar és hatalmas terasz helyezkedik el. A teraszra két lépcső vezet fel, ugyanúgy le is. Az egyik a járdák felől, a másik teljesen ennek ellentétben egy tujafához visz. Mellette nem sokkal szintén három tuja díszeleg. Két darab három méteres zöld és egy darab két méteres sárgászöld is található. Utánuk a hat éves koromban készült sötétzöld vázú, sárga ülőkéjű hintám leng. Sokat hintázom rajta, s zenét hallgatok. A közelében bordó levelű vadszilvafa, mögötte az újabb, kikövezett sziklakertünk áll. Ide jegecskét, nádat és liliomot ültettünk két éve, tavasszal. Mindemellett egy betonrész felett lógó dupla szárítótó kötél függ. A többi rész természetesen füves.
    Annak ellenére, hogy nincs túl sok érdekes dolog udvaromban, szeretek kijönni és gyönyörködni benne, mert a sok apró különlegesség, gyönyörű látványt kelt.

Király Emese, 5. osztály
Cseh Károly Általános Iskola, Ada


На Златару

    Кад сам био на Златару ишао сам на орлову планину. Тамо сам видео орлове који једу мртве коње. Онда сам ишао у ледену пећину и бидео сам малог орла који се давио у води, па сам то рекао једном човеку. Ставио га је у брод и тако сам га спасио.
    Свако лето у Бачком Градишту мој деда и ја упецамо пуно риба и дајемо родама и чапљама. Једном је мали црвендаћ пао са дрвета, па сам га одно и хранио док није оздравио и ојачао па је онда одлетео.

Драган Пејчић, III.a
ОШ „Новак Радонић“ Мол


Вртић - семе - породица


Бранислав Груборовић 7.година, Забавиште „Весељко“ Мол


Раушки Миња, 5 година, Вртић „Весељко“, Мол

    Priloženi crteži su nagrađeni radovi na konkursu XIV Potiskog proleća


Fölsős lettem

    A 4. osztály végén a tanító néni megpróbált bennünket felkészíteni az 5. osztályra, és mesélt nekünk arról, hogy milyen is fölsősnek lenni.
    A nyári szünetben a szüleim, a barátaim és a testvérem is meséltek a felsősök mindennapjairól. A nyári szünet vége felé már sokat gondolkodtam a hallottakról. Ahogy közeledett a szeptember, én egyre izgatottabban vártam a tanév kezdetét, hisz ez egy új fejezet az életemben. Minél előbb szerettem volna megismerni a tanárokat és a sok új tantárgyat.
    Végre elérkezett szeptember 1-je. Izgatottan indultam iskolába. Végre megismerhetem azt a sok újat, amit eddig hallottam az 5. osztályról.  Jó volt újra találkozni az osztálytársaimmal. Amikor csengettek, nagy-nagy izgalommal vártuk, hogy megismerkedjünk osztályfőnökünkkel. Osztályfőnökünk Molnár Edit lett, és a matematikát is ő tanítja. Amikor vége lett z osztályfőnöki órának, megkezdtük a vándorlást. Ezután következett a rajzóra. A tanárnő neve Pesznyák Erika. Ő is kedves volt velünk. Ezután megismerkedtünk a szerbtanárnővel. Ő fiatal tanárnő, és Jelena Vlanikolin a neve. Az első nap még a magyartanárnő is bejött hozzánk. Őt Máriás Valériának hívják.
    Először nem tetszett, hogy osztályról osztályra vándorolunk, de most már megszoktuk, melyik óra melyik tanteremben van. Lassan megismertük a tanárainkat, az új tantárgyakat is. Tetszik, hogy az 5. osztályban sok új ismerettel gazdagodhat tudásunk, ezért ebben a tanévben már többet kell tanulni, mint az alsós években.
    Jó ötödikesnek lenni, hisz mi is nagyok lettünk. Jó érzéssel tölt el, hogy a tanárok emlékeznek a testvéremre. Én is szeretnék úgy tanulni, hogy évek múlva is a tanárok jó érzéssel gondoljanak rám és én is a felsős évekre.

Mészáros Fanni, 5.b
Cseh Károly Általános Iskola, Ada

Ilyen vagyok én

    A nevem Kovács Dobák Orsolya, de mindenki csak Orsinek becéz. A 7. b osztályba járok.
    1999.10.22-én születtem. A hajam szőkésbarna, a szemem színe pedig kék. 50 kg vagyok. Sajnos, szemüveget hordok, bár mindenki azt mondja, hogy sokkal szebb vagyok szemüveggel, nekem mégis az a véleményem, hogy jobb lenne, ha nem kellene viselnem. A számmal sem vagyok kibékülve. Az alsó ajkam túl vékony. A hajam sem tetszik. Jobb lenne, ha egyenes volna, de ehelyett hullámos. Igazából a szemem az egyetlen, ami számomra elfogadható. Azt szeretem magamban, hogy mindig megmondom a véleményem, még a barátnőimnek is, és ez miatt van, hogy vitatkozunk. Viszont az nem igazán tetszik, hogy elég robbanékony a természetem. Ha valaki feldühít, akkor nagyon érzékenyen reagálok, és van, hogy kicsit kiabálok is, erre persze nem vagyok büszke. Mikor lehiggadok és megnyugszom, akkor mindent megbánok. Leginkább az tud feldühíteni, ha a hátam mögött kibeszélnek. Mindig azt mondom, ha van velem valami problémád, azt a szemembe mond. A másik dolog, ami fel tud idegesíteni, ha valaki a szemembe hazudik. Olyankor nagyon kiborulok. Leginkább a pörgősebb zenét kedvelem. A tánccal ugyanúgy vagyok. Anyukám sokszor mérges azért, hogy már megint úgy néz ki a szobám, mintha három hete nem lenne kitakarítva. Pedig van, hogy összepakolok, de egy órával később úgy néz ki a szobám, mintha semmit sem csináltam volna. Igazából minden színt szeretek, de leginkább a farmert kedvelem, és a divatot sem igazán követem. Persze, azért nem járok a nagymamám szoknyájában, de nem igazán vagyok divatmegszállott. A barátaim leginkább a humorérzékemet kedvelik. Mindig azt mondják, hogy mellettem sohasem unatkoznak. De az a helyzet, hogy én sem unatkozom mellettük. Igazából, ha szomorú vagyok, akkor jól leplezem. A „szurkálódásokból” is igyekszem viccet csinálni. Van, amikor sikerül, van, amikor kevésbé.
    Az a helyzet, hogy estig tudnék mesélni, de most röviden csak ennyit írtam.

Kovács Dobák Orsolya, 7. b,
Cseh Károly Általános Iskola, Ada


Óvoda, iskola, család, kert, magocska


Szabó Annamária, 6 éves, Bóbita Óvoda, Mohol


Valkovity Emilia, III. osztály, Cseh Károly Általános Iskola, Ada

    A rajzmellékletek a XIV. Tisza-menti tavasz pályázatán díjazott munkák


Nagymamám

    A nagymamám 1944. november 28-án született Adán.
    Kiskoromban szépen gitározott és énekelt, de még most is nagyon szépen dalol. Amikor énekel, akkor mosoly virul az arcán. Ő az adai asszonykórus vezetője. Sok-sok diplomát és elismerést, nyertek már. A haja ősz, de barnára festi. A szeme szintén barna, a feje gömbölyű, termete apró, a keze gyors, és finomat is tud vele főzni. A lábai lassúak, de azért sokat dolgozik. Emlékszem, mikor azt mesélte, hogy a téglagyárban hajtotta a traktort, és mikor a Potisjéban volt konyhás. Most már nyugdíjas. Szeret varrni, kertészkedni, főzni, és még van egy rétjük a tatával, amit rendszeresen rendeznek, így bőséges a termés. Idén például minden piacon több, mint ötven kiló almát, körtét, szilvát és barackot adnak el. Sok vevő maga jön el a gyümölcsért, mert ami a piacon volt, az nem volt elég. A maradék körtéből, almából, barackból és szilvából a tata pálinkát készít. Amikor ott vagyunk, mindig segítünk neki ebédet főzni. De a parkba is le szoktunk menni, sétálni és játszani. Nyáron a medencén töltjük az időt, néha még ő is bejön a vízbe kicsit lubickolni. Van olyan eset, mikor a rétbe megyünk vele. Ilyenkor segítünk neki szedni a gyümölcsöt és kapálni is. Néha a testvéremmel építünk homokvárat, és ebben még a mama is segíti.
    Én ezért szeretem őt a világ legjobb mamájaként.

Csonka Bence 5.c,
Cseh Károly Általános Iskola, Ada


Padtársam

Padtársam neve István,
Énekel az egész órán,
Az a kedvenc tantárgya,
Amit nem kell tanulnia.

Focizni szeret tornán,
Sokat futni a labda után,
Hobbija a kézilabda,
Sok gólt lő a hálóba.

Koós Enikő 5. b, Cseh Károly
Általános Iskola, Ada


Tavasz

Tavasz van, dalol a fecske,
s mi ábrándozunk nevetve.
A labda szálldos,
és mi járjuk a táncot.
Ennél szebbet – jobbat
még senki sem látott.

Zöldell a rét, a legelő,
virágzik az erdő, mező.
Tavasz van, melegen süt a napsugár,
tavasz van, de hamarosan itt a nyár
.

Bartuc Éva 7. b
Novak Radonić  Általános Iskola,Mohol

april 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Vesti
Vesti iz policije
Omladinci pišu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA