Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. július

Címoldal
Átadták Ada község elismeréseit
Ada község napja - 2013
Aratás
Községi hírek
Ada napi rendezvények
„Mi a művészet?...
Aratás
Cirkusz
Laboratóriumi berendezés ajándékba
Építészek Egerben és Szarvason
Tudatos fürdőfejlesztésre van szükség
130 éves lehetne
A fény barátai
Egy hét hagyomány
Ez elment kaszálni…
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
A Körkép arcképcsarnoka – VIII.
Kutyabaj
Baráti találkozó
Osztálytalálkozók
Impresszum

KÖZSÉGI HÍREK

A kadét kézilabdás lányok fogadása

    2013.06.25-én este Ada község elnöke, Bilicki Zoltán és a Sport- és Testnevelési Központ igazgatója, Körtvélyesi Tícián az Adicán fogadták az adai Halász József női kézilabdaklub kadét leánycsapatát és a klub vezetőségét. Bilicki Zoltán gratulált a csapatnak, amely az országos bajnokságon a Loznicától 1 góllal kikapva a 2. helyezést érte el. Emellett megköszönte a klub vezetőségének az eddigi eredményes munkáját. Kihangsúlyozta, hogy már a jövő évtől az Önkormányzat és a Sport Központ számára a fiatalok sportolási lehetőségei és versenyeztetése elsőbbséget élveznek, és ez bele is kerül a községi sportstratégiába.

Péter Valentina


A Sportpanzió rendbetétele

    A Sport- és Testnevelési Központ az adai Első és a Második Helyi Közösséggel együttműködve légkondicionálókat szereltetett be a Sportpanzióba. A panzió rendbetételéhez az önkormányzat is hozzájárul, pénzeli a panzió szobáinak és folyosóinak az átmeszelését. A munkálatok teljes elvégzése júliusra várható.

Péter Valentina


Az Önkormányzat által ösztöndíjazott tanulók és egyetemisták fogadása

    Urbán Mónika községi elnökhelyettes fogadta azon középiskolás tanulók és egyetemisták egy csoportját, akik községi ösztöndíjban részesültek. A beszélgetés során szó volt a továbbtanulási lehetőségekről, valamint arról, hogy a fiatalokat a jövőben milyen módon tudja tájékoztatni az önkormányzat az ösztöndíj-lehetőségekről.

Péter Valentina


A röplabda pálya rendbetétele az adai Tisza-parton

    Az Önkormányzat, a Sport- és Testnevelési Központ, valamint a Vajdasági Kempingezők Egyesülete együttműködésének köszönhetően június 27-én 9 köbméter dunai homok került a röplabda pályára az adai Tiszaparton. Magának a pályának a rendbetétele néhány adai fiatal érdeme, akik jelezték, hogy ha biztosítjuk számukra a homokot, volontőr munkával helyrehozzák a pályát, amely a nyári hónapokban sokaknak nyújt sportolási, rekreálási lehetőséget.

Péter Valentina


Közmunkaprogram fogyatékkal élőknek

    2013.07.1-jén került aláírásra Nagykikindán az a szerződés, melynek értelmében, községünkben összesen 21 fogyatékkal élő személy vállalhat munkát a közmunkaprogram keretein belül. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat és a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális politikáért felelős Minisztérium pályázatán a moholi Idősek és Nyugdíjasok Otthona 10, az Adica közvállalat 6, a Duga civil szervezet pedig 5 fogyatékkal élő személy foglalkoztatására kapott lehetőséget.

Péter Valentina


Szlovákiai befektetők községünkben

    Szlovák cég képviselőivel tárgyalt 2013.7.3-án Bilicki Zoltán községi elnök. A befektetők egy hulladék újrahasznosító cég kiépítésének lehetőségeit taglalták, melyet magán- és köztulajdon közös bevonásával építenének az ipari zónában és 30 új munkahelyet jelentene. Az üzem működéséhez éves szinten minimálisan 20 000 tonna szemétre van szükség, de ezt a mennyiséget községünk önállóan nem tudja biztosítani. Ezért további tárgyalásokról állapodtak meg, melyek kimeneteléről folyamatosan tájékoztatjuk a polgárokat.

Péter Valentina


Együttműködési protokoll aláírása

    2013.07.4-én a moholi Idősek és nyugdíjasok Otthona, amelyet Nacsa István igazgató képviselt, egyben a projektum hordozója továbbá a projektben egyenrangú formális partnerként résztvevő Ada község, amelyet Bilicki Zoltán községi elnök képviselt, és Ada Község Szociális Gondozói  Központja, amelyet Apró Bakai Magdolna igazgatónő képviselt, valamint Dr. Tóth Barna Elvira igazgatónő által képviselt adai Egészségház között együttműködési protokoll aláírására került sor.
    A protokoll tárgya: Eszközök elnyerése a Tartományi Egészségügyi, Szociálpolitikai és Népesedéspolitikai Titkárság pályázatára való jelentkezéssel, valamint közbeszerezés lebonyolítása egy családi lakóháznak a demenciában (a szellemi képesség csökkenésében – a szerk. megjegyzése) szenvedő emberek nappali tartózkodására és családtagjaik tanácsadói helyiségévé való átalakítása munkálatainak kivitelezésére, valamint a közösségben nyújtott napi szolgáltatások implementációja a demenciában szenvedő emberek nappali tartózkodása és tanácsadója tervében.
    A protokoll résztvevői megegyeztek abban, hogy az egyes résztvevők a következő feladatokat látják el: A protokoll minden résztvevője a saját tevékenysége keretében hozzájárul a szociális védelem napi szolgáltatásainak minden formájához. Főként pedig abban, hogy minden szolgáltatás forma, amelyekre a község polgárainak szüksége van meghatározásra kerül a községi határozatban a szociális védelem szolgáltatásairól, amelyekről a község gondoskodik, pénzel vagy hozzájárul.

Dragin Miricki Zita


Goran Ješić tartományi titkár Adán

    2013.07.5-én Ada községbe látogatott Goran Ješić tartományi mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási titkár, akit fogadott Bilicki Zoltán, Ada község elnöke, valamint Tóth Tamás és Tóbiás József tartományi parlamenti képviselők. A megbeszélés témája az állami földek bérbeadásának kérdése községünkben, és azok a beadott pályázatok, melyeket a fenti titkárság kiírására adott be községünk.

Dragin Miricki Zita


III. fázis - főkollektor átkötése a regionális út alatt

    Folyamatban van az Adicáról haladó főgyűjtő szennyvízvezeték rákötése a tisztító főgyűjtő ágra, amely a Žarko Zrenjanin és a Paja Radosavljević utcák kereszteződésénél található. A munkák befejeztével, ami e hónap vége felé várható, a komplett Adica-ág üzemképes lesz. Úgyszintén megkezdték12 hermetikus szennyvíztartály lehelyezését a Tisza folyó melletti víkendtelep bérlői részére.

Dragin Miricki Zita


099 A helyi önkormányzat részvétele az oktatásban

    2013. július 11-én Ada község polgármestere, Bilicki Zoltán megbeszélést folytatott Nagybecskereken Banjanin Stanišával, az Észak-, Közép-, és Dél-bánáti Közigazgatási Körzet Oktatási Igazgatóságának Főosztályvezetőjével, valamint Mihajlov Tatjanával.
    A megbeszélés témája a 2013/2014 iskolaévbe történő iratkozás eredménye, a helyi önkormányzat részvétele az oktatásban, a további együttműködés, valamint az adai Műszaki Iskola jövője, a nem régen elfogadott új, középiskolákról szóló törvény, tükrében.
    A megbeszélés alkalmával Banjanin Úr elmondta, hogy évről-évre kevesebb a gyermekek, ill. a tanulók száma, ezért sajnos tagozatokat kell bezárni, de elsősorban az iskolán múlik a meglévő tagozatok létszámának feltöltése, esetleg új tagozatok megnyitása. Ebben tud segíteni a helyi önkormányzat, és kiemelte, hogy az Oktatási Igazgatóság mind szakmailag, mind az új tartalmak bevezetésében, esetleg az iskola átalakulásában is, minden tekintetben az iskola és az önkormányzat rendelkezésére áll.

Vastag Róbert

juli 2013.

Naslovna strana
Dan opštine Ada - 2013
Opštinske vesti
Vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA