Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. július

Címoldal
Átadták Ada község elismeréseit
Ada község napja - 2013
Aratás
Községi hírek
Ada napi rendezvények
„Mi a művészet?...
Aratás
Cirkusz
Laboratóriumi berendezés ajándékba
Építészek Egerben és Szarvason
Tudatos fürdőfejlesztésre van szükség
130 éves lehetne
A fény barátai
Egy hét hagyomány
Ez elment kaszálni…
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
A Körkép arcképcsarnoka – VIII.
Kutyabaj
Baráti találkozó
Osztálytalálkozók
Impresszum

OPŠTINSKE VESTI

Prijem ađanske ženske kadetske selekcije

    U ponedeljak, 24. juna  predsednik opštine Zoltan Bilicki i direktor Centra za sport i fizičku kulturu Tician Kertvelješi u Adici su primili ađansku žensku kadetsku selekciju rukometnog kluba “Halas Jožef” i rukovodstvo kluba. Predsednik je čestitao ekipi koja je u finalu državnog prvenstva izgubila od ekipe iz Loznice jedan gol razlike i zauzeli drugo mesto. Pored ovoga se i zahvalio na dosadašnjem uspešnom vođenju i radu kluba. Naglasio je da već od sledeće godine će za lokalnu samoupravu i Centru za sport i fizičku kulturu rekreativni sport za mlade i takmičarski sport biti od prioritetnog značaja i imaće prioritet i u opštinskoj strategiji sporta.

Valentina Peter


Renoviranje Sportskog pansiona

    Centar za sport i fizičku kulturu u saradnji sa prvom i drugom mesnom zajednicom ugradio je klima uređaje u Sportski pansion. I Lokalna samouprava će učestvovati u finansiranju nekih radova, kao krečenje soba i hodnika. Završetak radova se očekuje u julu.

Valentina Peter


Prijem učenika i studenata koji su dobili stipendiju od Opštine

    Monika Urban, zamenica predsednika opštine je primila grupu učenika i studenata koji su dobijali stipendiju od opštine.  U toku razgovora dotakli su temu daljeg školovanja i bilo je reči i o tome, na koji način bi mogla lokalna samouprava da obavesti mlade o  stipendijama.

Valentina Peter


Sređivanje odbojkaškog terena na ađanskoj plaži

    Zahvaljujući zajedničkom nastupu Lokalne samouprave Ada, Centra za sport i fizičku kulturu i Udruženja kampera Vojvodine, nabavljeno je 9m³ dunavskog peska za popunjavanje odbojkaškog terena na obali Tise u Adi. Sâmo sređivanje terena je zasluga nekolicine mladih iz Ade, koji su se dobrovoljno javili, da ako obezbedimo pesak, oni će sami, kao volonteri urediti teren, koji u letnjem periodu mnogima služi za bavljenje sportom, odnosno rekreacijom.    

Valentina Peter


Javni radovi za osobe sa invaliditetom

    1.07.2013. je u Kikindi potpisan Ugovor prema kojem će u okviru programa javnih radova 21 osoba sa invaliditetom dobiti posao u našoj opštini. Na konkursu Nacionalne službe za zapošljavanje i Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike je Dom za stare i penzionere iz Mola dobio mogućnost za zapošljavanje 10 osoba sa invaliditetom, takođe su uspešno konkurisali i Javno preduzeće „Adica“– 6 osoba, kao i Udruženje građana “Duga” Ada – 5 osoba.

Valentina Peter


Investitori iz Slovačke u našoj opštini

    Predsednik opštine, Zoltan Bilicki je 3.07.2013. pregovarao sa predstavnicima firme iz Slovačke. Investitori su razmatrali mogućnosti za izgradnju fabrike za reciklažu otpadaka, koja bi pridruživanjem privatne i javne svojine bila izgrađena u Industrijskoj zoni, to  bi ujedno značilo i 30 novih radnih mesta. Za funkcionisanje postrojenja bi na godišnjem nivou bilo potrebno minimalno 20 000 tona smeća, ali ovu količinu naša opština samostalno ne može obezbediti. Iz tog razloga su  dogovoreni dalji pregovori, a o ishodu istih ćemo građane konstantno obaveštavati.

Valentina Peter


Potpisivanje protokola o saradnji

     4.07.2013 je potpisan protokol o saradnji između Doma za stare i penzionere iz Mola, koga je zastupao direktor Ištvan Nača, koji je ujedno i nosioc projekta,  Opštine Ada, koga je zastupao  predsednik opštine  Zoltan Bilicki, i učestvuje u projektu kao ravnopravni formalni partner, Centra  za socijalni rad opštine Ada, koga je zastupala direktorica Magdolna Apro Bakai, i Doma zdravlja Ada, koga je zastupala direktorica Dr Elvira Tot Barna koji su formalni partneri.
    Predmet protokola saradnje je: Pribavljanje sredstava  prijavljivanjem na konkurs  Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i sprovođenje javne nabavke za izvršenje radova na osposobljavanju porodične stambene zgrade za dnevni boravak dementnih osoba i savetovališta za porodice dementhih osoba, kao i implementacija dnevnih usluga u zajednici na planu dnevnog boravka i savetovališta za dementne osobe.
    Učesnici protokola su se sporazumeli da pojedini učesnici imaju sledeće zadatke: Svaki učesnik protokola u okviru svoje delatnosti doprinosi razvoju svih oblika dnevnih usluga socijalne zaštite, a naročito da se svi oblici usluga za kojima građani opštine imaju potrebu budu utvrđeni u opštinskoj odluci usluga socijalne zaštite o kojima se stara, finansira ili participira opština.

Zita Dragin Miricki


Pokrajinski sekretar Goran Ješić u Adi

    5.07.2013. je opštinu Ada posetio Goran Ješić, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, koga je primio predsednik opštine Zoltan Bilicki, i Tamaš Tot i Jožef Tobijaš poslanici u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Teme razgovora su bili davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini, kao i konkursi koje je raspisao gore pomenuti Sekretarijat, i na koje se lokalna samouprava konkurisala.

Zita Dragin Miricki


III faza – povezivanje glavnog kolektora ispod regionalnog puta

    U toku je povezivanje glavnog kolektora otpadnih voda iz pravca Adice sa glavnom granom kanalizacijekod raskrsnice ulica  Žarka Zrenjanina i Paje Radosavljevića. Nakon završetka radova, koji se očekuju krajem ovog meseca, osposobiće se za rad kompletna grana kanalizacije na Adici. Takođe je počelo postavljanje 12 hermetički zatvorenih rezervoara za otpadnu vodu za potrebu zakupaca u vikend naselju pored reke Tise.

Zita Dragin Miricki


Učešće lokalne samuoprave u obrazovanju

    11.07.2013. godine predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki je u Zrenjaninu razgovarao sa Stanišom Banjanin, načelnikom Školske uprave za Severno-, Srednje-, i Južnobanatski upravni okrug i sa Tatjanom Mihajlov.
    Tema razgovora je bio rezultat upisa za školsku 2013/2014 godinu, učešće lokalne samuoprave u obrazovanju, dalja saradnja, kao i budućnost Tehničke škole u Adi u svetlu novog Zakona o srednjem obrazovanju.
    U toku razgovora je gosp. Banjanin napomenuo da je sve manje i manje dece, da se na žalost odeljenja ukidaju, ali da prvenstveno škola mora voditi računa o popunjavanju postojećih odeljenja. U tome joj može pomoći lokalna samouprava, a napomenuo je da će Školska uprava biti na raspolaganju i što se tiče stručnog savetovanja, uvođenja novih sadržaja, kao i u eventualnoj transformaciji škole.

Robert Vaštag

juli 2013.

Naslovna strana
Dan opštine Ada - 2013
Opštinske vesti
Vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA