Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. július

Címoldal
Átadták Ada község elismeréseit
Ada község napja - 2013
Aratás
Községi hírek
Ada napi rendezvények
„Mi a művészet?...
Aratás
Cirkusz
Laboratóriumi berendezés ajándékba
Építészek Egerben és Szarvason
Tudatos fürdőfejlesztésre van szükség
130 éves lehetne
A fény barátai
Egy hét hagyomány
Ez elment kaszálni…
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
A Körkép arcképcsarnoka – VIII.
Kutyabaj
Baráti találkozó
Osztálytalálkozók
Impresszum

HÍREK

Járdajavítás Ada központjában


Képek a járdajavításról: az Újsoron (Ð. Ðaković utca),


és a Lenin utca (a sárga kínai üzlet előtt).
Fotók: Dobai Video Foto Studio

    Ada Község Önkormányzata és az adai II. Helyi Közösség egy előbbi technikai megállapodás alapján különböző munkákat végeznek a megnevezett területen. Jelenleg Ada központjában a Lenin utca egy részén, a Valor italbolttól a Sport- és Testnevelési Központ bejáratáig járdajavítást végeznek. Ez a mintegy 130 m hosszú és 3 m széles szakasz már nagyon rossz állapotban volt, megsüllyedt. A meglévő járólapokat felszedik, majd újra szintbe lerakják, miközben a törötteket kicserélik. Ezeknek a munkálatoknak az összege 400.000 dinár. Ehhez hasonlóan a Đuro Đaković utcában pedig kibetonozzák a Szőlősortól a temetőig terjedő járdaszakaszt.

D.M.Z.


Csak tollat loptak
Adán betörtek a tájházba

    Az Aranykapu Művelődési Egyesület tagjai pénteken délután fedezték fel, hogy ismeretlen tettes vagy tettesek betörtek Adán, a Svetozar Miletić utcai tájházba, ahonnan csak tollat loptak, miután elvittek több dunnát és párnát. Sóti Éva, az egyesület művészeti vezetője elmondta: a betörés felfedezése után azonnal hívták a rendőrséget, amelynek tagjai elvégezték a helyszínelést, és megpróbálnak utánajárni az ügynek, de nagyon nehéz lesz kideríteni, hogy mi lett az ellopott tárgyakkal. Az Aranykapu hat éve kapta el gondozásra Ada községtől a paraszti kultúra eszközeit bemutató tájházat, amelyet azóta az egyesület működtet.


A tolvajok a díszes ágyhuzatokat otthagyták

    – Péntek délután vettük észre, hogy betörtek a tájházba, ahova az udvari ablakon át jutottak  be  a  tettesek. Az épületből ellopták mindazokat a párnákat és dunnákat, amelyekben toll volt. Négy nagy és egy kis dunnát, valamint négy nagy párnát vittek el – mesélte Sóti Éva. – Mindez nagyon sajnálatos, mert mi ezeket a használati tárgyakat ajándékba kaptuk Ada község polgáraitól, hogy megőrizzük a jövő nemzedékek számára. A tolvajok szerencsére nem bántották a nagyanyáink által hímzett díszes dunna- és párnahuzatokat. Ezeket lehúzgálták a dunnákról és a párnákról, majd itt hagyták. A házban ezen kívül semmi mást nem bántottak. Az eset miatt nagyon szomorúak vagyunk, mert az ellopott tárgyak anyagi értéke nem jelentős, de eszmei értékük annál nagyobb, mert nagyanyáinktól kaptuk és nagyon régiek voltak. Az elkövetkezőkben mindenképpen megpróbáljuk pótolni az eltulajdonított dunnákat és párnákat – közölte a művészeti vezető.

Csincsik Zsolt, Magyar Szó


4. Bácskai Lovastúra

    Az idén már a 4. alkalommal szálltak nyeregbe a lovasok, hogy Illés Ferenc és Gyarmat István vezetésével egy hét alatt megtegyék a 320 kilométeres távot Bácskán át, érintve Magyarkanizsát, Ludast, Bácskossuthfalvát, Kúlát, Kishegyest és Bácsföldvárt. A lovastúrát alapos felkészülés, ismeretszerzés előzte meg, megtervezték az útvonalat, térképeket készítettek, hogy elkerüljék az eltévedést. A pihenőhelyekkel is elégedettek voltak, megfelelő volt a vendéglátás mind a lovak, mind a lovasok számára. A lovastúrán Rehák Izabella, Cékus Lenke, Bátori Csillag, Rácz Szabó Enikő, Tóbiás Vivien, ifj. és id. Gyarmat István, Kubik Patrik és Illés Ferenc vett részt, többségük tizenéves fiatal, mindannyian jól viselték a lovastúra fáradalmait. A lovasok számára is kemény próbatétel a túra, ugyanis a nyereg dörzsölését el kellett viselniük, a lovak pedig vesztettek súlyukból. A táv nagy részét földúton tették meg, ahol a sár megnehezíti a haladást, viszont a dűlőút sokkal jobb a lovak lábának, mint a kemény aszfalt. Illés Ferenc és Gyarmat István tervei között szerepel, hogy jövőre is megszervezik a lovastúrát, augusztusban tartanák meg, az útvonal pedig a Dunát is érintené.


A csoportképhez egy évszázados tölgy előtt sorakoztak fel a lovasok  
Foto Video Studio Dobai, Ada

Gecse Attila


Angol kommunikációs készségfejlesztő képzés

    A Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával a RODITELJ Polgári Egyesület július 1-től 7-ig, Adán, valamint július 8-tól 14-ig Moholon, ingyenes, interaktív, alapfokú angol nyelvű, kommunikációs készségfejlesztő képzést tartott 7-14 éves községbeli gyermekeknek.
    „Manapság egyre inkább felértékelődik a nyelvtanulás jelentősége és elengedhetetlen legalább egy idegen nyelv elsajátítása – nyilatkozta Aleksandra Vajer, az egyesület elnöke és egyben a tanfolyam vezetője – Jó lenne, ha a gyerekek minél előbb tudatosítanák magukban ennek a fontosságát és rádöbbennének arra, hogy ha érvényesülni szeretnének az életben, kell tudni idegen nyelven beszélni. A mindennapi élet is számtalan olyan helyzetet teremt, amelyben nyelvtudás nélkül nem vagy csak alig lehet boldogulni, ezért az idegen nyelvek ismeretének ma igen magas a társadalmi értéke, hiszen a hasznossága egyértelmű.
    Miért az angol? Mert az Európai Unió egyik hivatalos és munkanyelve, valamint ezt a nyelvet tanulják és beszélik a világon a legtöbben.
    Mindkét alkotóműhely színhelye a Tisza-part volt, mivel úgy gondolom, hogy a gyerekek a szabadban jobban érzik magukat, nincsenek falak és ez által határok közé zárva, mint egy osztályteremben, szabadabbak a gondolataik, és sokkal könnyebb a közös munka is ezáltal. A gyermekkori nyelvtanulás legfőbb értéke a játékosság és mert észrevétlenül, játékosan zajlik, minden válaszadás sikerként értékelhető. A tanfolyamot sikeresnek tekintem, és belépőnek is egyben a további alkotóműhelyek megszervezéséhez, hiszen nagy az érdeklődés a következő képzésre.”

    Az érdeklődők a 063/7783022 telefonszámon jelentkezhetnek.

Lajkó Szilvia


Tizenkettedszer is felzúgtak a motorok

    Július 17-e és 21-e között tartották meg a mára már nagy tradíciókkal bíró, méltán elismert és népszerű motoros találkozót, amely sorozatban már a 12. volt. A környező községeken kívül a szomszédos országokból is érkeznek résztvevők a találkozóra, hogy részt vegyenek a motorosok igazi rock buliján. Több mint tíz motoros klub is képviseltette magát. Az ötnapos rendezvény különböző programokkal várta az érdeklődőket, a zenét pedig hazai, romániai és magyarországi együttesek biztosították, minden napra fergeteges hangulatot teremtve a bulizni vágyóknak. A sokak által várt, fényképezett, kamerázott motoros felvonulást szombaton tartották meg a szokásos útvonalon. A szervezők elégedettek voltak az idei találkozót illetően, hozzátéve hogy valamennyivel kevesebb látogató volt, mint az előző években. Az adai motoros találkozó azonban még mindig kiemelt helyen van a motoros találkozók virtuális térképén, terveik szerint jövőre folytatódik a hagyomány, és ismét több száz motorostól lesz hangos Ada.

Gecse Attila


MUZSLYAI SIKER

    2013. július 19-én tartották Muzslyán a 9. Líra Popfesztivált. Ezen az adai Molnár Csikós Gábor adta elő a Szeretni téged című dalt, amellyel a csókai Viola János a legjobb szövegírónak járó díjat nyerte el.

M.CS.L.


Táj- és természetvédelem

    A Zöldike természetvédelmi civilszervezet az önkormányzat jóváhagyásával a moholi stenara – homoktároló helyén fákat telepített a tavasszal, és folyamatos munkaakciók keretein belül azóta gondot visel rájuk.
    Ilyen megmozdulás volt a július 20-i is, amikor Báity Ferenc, a szervezet elnöke és Danijel Kašai vezetőségi tag koordinálásával folyt a munka, ebben a Duga civil szervezet működöttközre , kisegítő munkaerőt biztosítva, Hanák László reggelivel kedveskedett a dolgozóknak, Bilicki Zoltán pedig munkaeszközt adományozott. A tavasszal elültetett akácfák és fiatal magyar kőrisek gondozásával is olyan példamutató szervezet alapjait kívánják lerakni a zöldikék, ahol a környezettudatos neveléssel egybekötve a természetvédelem, és ezen belül a zöld növényzet megóvására hívják fel a figyelmet a falu aprajáainak és nagyjainak. Egyben kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint támogassák a Zöldike akcióit.

 Lajkó Szilvia


GAZDAG ARATÁS, REKORDHOZAMOK

    Vége az aratásnak és most már elmondhatjuk, hogy elégedettek lehetünk, ami a búza minőségét és a hozamot illeti. Ada községben átlagban 35-45 mázsa termett holdanként, de van olyan termelőnk is, aki 90 mázsa búzát aratott le egy hektárról. A termelők azonban így is nehezen találják meg számításukat, mivel a befektetés költségei (vetőmag, műtrágya) igen magasak voltak, a gabona átvételi ára pedig ugyancsak alacsony.
    Az itt látható képek Törökfaluban és Ada határában készültek, és meglátásunk szerint ilyen gépekkel öröm volt aratni!

G. I.


AKI SZERETI A SZÉPET

    Az előző számunkban az Árnyas oldal rovatunkban munkatársunk rámutatott arra, hogy a központban felállított Damjanich-emlékműnél a kialakított kis virágágyásokban virág helyett gaz burjánzott. Feltette a kérdést, ki a „tulajdonos”, kihez tartozik, és hogy kinek lenne a feladata vagy kötelessége rendben tartani az emlékmű környékét. Az írás megjelenése után néhány nappal már a virágágyásban virág volt és a környékét is rendbe tette valaki. Megtudtuk, hogy mindezt a negyedik utcai Csincsik Margitkának köszönhetjük, aki már előtte is többször szorgoskodott a templom virágágyásainak a rendezésében. Köszönjük, és jó egészséget kívánunk neki! Ami a központ karbantartását, takarítását, valamint a szobrok és emlékművek környékének rendezését illeti, az egyértelműen a Standard Kommunális Közvállalathoz tartozik, vagyis úgy kellene, hogy legyen.

Gecse Attila


Virágzó dracéna

    Ritka jelenségnek lehettünk szemtanúi ez év júniusában Tóbiás Veronka adai házának erkélyén: az illatos dracéna nevű szobai dísznövény gazdag, bódító virágzásba kezdett, ami a szakkönyvek szerint is párját ritkító jelenség.

(K. J.)


    A 3. adai ingyenes úszóiskola 110+10 tanulója július 16-án kapta meg a bizonyítványt az úszóiskola elvégzéséről. A tanfolyamot Ada Község Diáksport és Testnevelő-tanár Egyesülete, a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság, valamint Ada Község Önkormányzata pénzügyi támogatásával az adai fürdőközpontban helybeli úszóoktatók és testnevelő tanárok tartották.


ANEKDOTA

    Chaplin emlékezetes filmje, az "Egy király New Yorkban" Londonban készült. A New York-i felvételeket egy amerikai segédoperatőr, Randolph Parker rögzítette. A városképek kitűnően sikerültek, és Chaplin a londoni forgatásra ismeghívta Parkert . Az egyik szünetben Chaplin magához intette a fiatalembert:
    - Úgy tudom, hogy először van Európában. Hogy tetszik London?
    Parker megvonta a vállát.
    - Hát, a város szép... Voltaképpen minden tetszik, csak nem találkoztam olyan merész, vállalkozó szellemű üzletemberekkel, akik nálunk százával vannak!
    Chaplin elgondolkodott.
    - Hát igen... Ez a fajta itt a börtönökben ül!

Gecse Attila


Ezen a napon történt…

    Július 26. az év 207. (szökőévben 208.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 158 nap van hátra.
    Névnapok: Anna, Anikó, Áhim, Anada, Anélia, Anéta, Anett, Anetta, Anettka, Anica, Aniella, Anika, Anilla, Anina, Anita, Anitra, Anka, Annadóra, Annaliza, Annalotti, Annarita, Anneli, Anni, Berill, Joachim, Joáhim, Joakim, Kisanna, Kisó, Nanett, Nanetta, Nina, Ninell, Ninett, Ninetta, Ninon, Panka, Panna, Panni, Penni, Taddeus, Tádé
    • 930 éve, 1083-ban Gellért püspököt szentté avatják.
    • 168 éve, 1845-ben elindul első transzatlanti útjára a kor legnagyobb és leggyorsabb gőzöse, a Great Britain.
    • 166 éve, 1847-ben Libéria megalapítása.
    • 126 éve, 1887-ben Lazar Markovics Zamenhof kiadja az eszperantó tervnyelv első tankönyvét orosz nyelven.
    • 105 éve, 1908-ban az Amerikai Egyesült Államokban megalakul a Bureau of Investigation, az FBI elődje.
    • 68 éve, 1945-ben megbukik Winston Churchill brit miniszterelnök.
    • 50 éve, 1963-ban az első szinkronpályára állított távközlési műhold, az amerikai Syncom–2 pályára állítása.
    • 42 éve, 1971-ben elindul az Apollo–15 holdexpedíció.

Gecse Attila

juli 2013.

Naslovna strana
Dan opštine Ada - 2013
Opštinske vesti
Vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA