Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2013. július

Címoldal
Átadták Ada község elismeréseit
Ada község napja - 2013
Aratás
Községi hírek
Ada napi rendezvények
„Mi a művészet?...
Aratás
Cirkusz
Laboratóriumi berendezés ajándékba
Építészek Egerben és Szarvason
Tudatos fürdőfejlesztésre van szükség
130 éves lehetne
A fény barátai
Egy hét hagyomány
Ez elment kaszálni…
Hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Szakszervezeti hírek
A Körkép arcképcsarnoka – VIII.
Kutyabaj
Baráti találkozó
Osztálytalálkozók
Impresszum

Építészek Egerben és Szarvason

    Az adai Műszaki Iskola tetőfedő és magasépítész technikus tanulói a Határtalanul program keretében a tanév végén a magyarországi Szarvason és Egerben tölthettek el néhány felejthetetlen napot, ahol nemcsak kirándultak, hanem a magyarországi diákokkal való közös munka során megismerték egymást, összebarátkoztak, olyannyira, hogy azóta is tartják a kapcsolatot, és ezt látva a szervezők ígérik, hogy az iskolák közötti együttműködés tovább folytatódik.
    A 2011-es tanév folyamán kért fel együttműködésre bennünket a szarvasi Székely Mihály Szakközépiskola és vele párhuzamosan az egri Bornemissza Gergely Szakközépiskola is – magyarázta Kollár Gabriella, az adai Műszaki Iskola tanára. – A Bethlen Gábor Zrt. által kiírt Határtalanul pályázatonvettünk részt közösen, amelyen egy magyarországi és egy külföldi magyar tannyelvű iskola pályázhat közös programmal,  Mindkét pályázatot sikeresen megnyertük. Április folyamán  megvalósítottuk a program első részét. Ekkor láttuk vendégül előbb a szarvasi, majd az egri középiskolásokat. A szarvasiakkal két padot készítettünk az iskola elé, az egriekkel pedig az adai Tisza-hídról raktunk össze egy puzzle-t, amit az adai óvodának ajándékoztunk.
    · A program második fele Magyarországon valósult meg?
    – A projektum második részében, májusban  iskolánk tetőfedő és magasépítész tanulói, tizenöt diák, látogattak el Szarvasra, ahol  az  ott eltöltött öt nap alatt egy kerti filagóriát állítottak fel. Május végén pedig az adai magasépítész technikus diákok látogattak el Egerbe, és ott szintén egy nagyméretű puzzle-t készült, az egri vár képét rakták ki, és ezt az alkotást egy egri óvodának ajándékozták. A program keretében huszonegy adai diák négy napot tölthetett Egerben. Mindkét pályázat sikeresen zárult, a külföldi kollégák és a diákok részéről isnagyon jók voltak a visszajelzések . Az egri intézménnyel mindenféleképpen szeretnénk folytatni az együttműködést, a szarvasiakkal meg majd még kiderül, hogy milyen programokba tudnánk együtt bekapcsolódni. A közös pályázat előtt az egri iskolával semmiféle kapcsolatunk nem volt, de a program során nagyon jól tudtunk együttműködni, s ezért a következő tanévben szeretnénk újra velük együtt pályázni.


Csoportkép a filagóriánál

    · Mi volt a pályázat legfőbb célja?
    – A pályázat célja az volt, hogy a diákok megismerjék egymást, összebarátkozzanak. Ez szerintem sikerült is, hiszen az egri és az adai diákok azóta is közös facebook-oldalon tartják a kapcsolatot, leveleznek, beszélgetnek. S nagyon fontosnak tartom, hogy a két intézmény között is szoros kapcsolat alakult ki, amelyet kamatoztathatunk a jövőben is. Az egri csoportból, a hozzánk érkező huszonöt ember közül még senki sem járt azelőtt Szerbiában, nem is tudták, hogy mire számítsanak és, hogy hogyan fogják itt feltalálni magukat. Rengeteg e-mail váltás előzte meg az érkezésüket, de aztán minden a legjobban alakult, és nagyon jól éreztük magunkat mindannyian – mondta Kollár Gabriella.
    Az adai diákok közül From Rebeka és Kemény Orsolya is járt Egerben: A tanulmányi átlag alapján válogatták ki, hogy ki utazhat el Egerbe, ahol nagyon jól éreztük magunkat. Eger nagyon szép hely, nagyon sok a látnivaló, és nagyon örülünk, hogy ott lehettünk – hangsúlyozta From Rebeka, a Műszaki Iskola  másodikos magasépítész technikus tanulója.


Adai diákok a Történelmi Magyarország középpontjánál Szarvason

    Nagyon sok helyre elvittek bennünket – folytatta  Kemény Orsolya, aki szintén magasépítész technikusnak tanul. – Többek között voltunk a Szépasszony völgyében, ami nagyon szép hely, és ahol nagyon sok borospince van, amelyeknek a történetéről is hallottunk, sőt a legnemesebb borokat is megismertük,  sőt megtanultuk, hogy hogyan kell bort kóstolni. A városnézés sem maradt el. Eger, szerintem, nagyon megnyerő város macskaköves utcáival, sajátos hangulatával, óriási zöld területeivel.
    Eger alpolgármestere is fogadott bennünket – folytatta Rebeka – ő is mesélt nekünk a város történetéről. A Bornemissza Gergely középiskolát is megmutatták, körbejártuk a műhelyeket is, amelyek igazán korszerűen vannak felszerelve, sőt a helyi óvodában is jártunk, ahol átadtuk az egri vár kirakott képét. De a marcipán-múzeumba is ellátogattunk, ahol egy egész barokk-szobát készítettek el cukorból, és még a padló és a függönyök is cukorból  készültek. A csillagászati múzeumban és a bazilikában is jártunk.
    Természetesen az egri várat is megnéztük. Jó volt ott lenni, nagyon érdekes volt látni Dobó kőkoprsóját, a Gárdonyi-emlékhelyet, a várvédők kőtábláját, a korabeli fegyvereket és páncélöltözeteket – tette hozzá Orsolya.
    És jó volt ott lenni a Dobó téren, a sportmúzeumban. Nagyon sok élményben volt részünk, jól összebarátkoztunk, és bármikor visszamennénk – hangsúlyozta  From Rebeka.

Józó Krizsán Mónika

juli 2013.

Naslovna strana
Dan opštine Ada - 2013
Opštinske vesti
Vesti
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA