Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. augusztus

Címoldal
Összefogással a víz ellen
Emberek, képek, események
Szent István ünnepén
Kenyérszentelő volt Adán
Szeptembertől számlázzák a szemétkihordást
Akiknek a vérében van a tánc
A Tanyaszínház Adán járt
Nagyboldogasszonyi ünnepség és kézműves vásár
Három csapat is továbblépett
Könyvtár a tanyavilágban
Kenyérszentelés Törökfalun
Mennyit kell még aludni a bazenig?
Békák potyogtak az égből
Ön szerint mi a legégetőbb kérdés községünkben?
Táncoslábú fiúk, lányok
Sms-sel az eghészséges gyermekekért
Novak Radonić Festőtábor Moholon
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Kevés kisgólya
Zöld levél
Női foci Adán
Haldorádó a Budzsák
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Képek a vizsgabálból
Impresszum

Kenyérszentelő volt Adán

    Egész napos program várta az érdeklődőket szombaton Adán, a Topolcsányi-tanyán. Reggel lovas fölvonulás, délután szentmise és színes kulturális műsor, majd pedig táncház volt a szervező Vén Fiáker Lovasklub által összeállított repertoárban. Föllépők és vendégek érkeztek a helybélieken kívül Zentáról, Csókáról és Nagykikindáról is.
    Adán több mint húsz éve nem szerveztek ekkora kenyérszentelő ünnepséget. A nap központi eseménye a délutáni kenyérszentelő szentmise volt, sőt a lovas hagyományápolásnak is tanúi lehettünk.
    Délelőtt 17 kocsival és 9 lovassal indult el a menet, amelynek tagjai népviseletben, zenével-énekszóval tettek egy kört Ada és Mohol utcáin. A délutáni program 3 órakor a kenyérszentelő misével indult, amit a pravoszláv és a katolikus pap közösen celebrált. A művelődési műsorban fölléptek az adai Vadvirág és a moholi Csobolyó hagyományápoló egyesületek fiataljai, Csókáról a Rákóczi Férfikórus, Nagykikindáról pedig az Egység Művelődési Egyesület tánc-, ének- és színjátszó csoportja.
    A Vén Fiáker Lovasklub három éve alakult meg, a nyár elején vették birtokukba azt a baraparti iskola mögött elhelyezkedő tanyát, amely a szombati program helyszínéül is szolgált. A vezetők egyike Szabó József.
    – Egyelőre az utunkat keressük. Hagyományápoló civil szervezetként vagyunk bejelentve, és elsősorban a fiatalokat szeretnénk bevezetni a lovak szeretetéhez köthető hagyományápolás részleteibe. Érteni lehet ez alatt természetesen lovaglást, kocsihajtást, meg néptáncokat és népdalokat is. Szeretnénk még megmutatni a gyerekeknek a régi szakmákat, hogy miként dolgozott a szíjgyártó, a kovács vagy a bognár. Ha a fiatalság meglátja, megtapasztalja, talán visszatérhetne egy-két régi mesterség. Mindenképpen szeretnénk sérült gyerekekkel foglalkozni. Néhány hónapja béreljük ezt a tanyát, és ha minden jól megy, szeretnénk itt egy kisebb gazdaságot is kialakítani, néhány háziállattal, természetesen lovakkal, hegyiekkel főként, mert azok jobban tűrik a gyerekeket. Azért foglalkoztatnánk a sérült gyerekeket, mert szükségük van a támogatásra, mi pedig segíteni szeretnénk nekik, és csak így tudunk. Szakképzett pedagógusokkal is felvettük már a kapcsolatot, akik igen készségesek voltak. A mai rendezvény után játszóteret szeretnénk építeni a tanyára, ahova a szülők lehozhatják a gyerekeket, ki a természetbe, jó környezetbe. Ez teljesen ingyenes lesz, hiszen nonprofit alapon működünk, főleg a lakosság támogat bennünket, a helyi közösségek, a kisvállalkozók, és pályázni is fogunk. Szükség egy ilyen közösségre, de még inkább szükség van rájuk, a fiatalokra – mondta a főszervező

Magyar Szó – Pál Zsófia

avgust 2010.

Naslovna strana
Od septembra iznošenje smeća se plaća preko računa
"Lebovi na prozoru"
Likovna kolonija "Novak Radonić" Mol
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA