Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. augusztus

Címoldal
Összefogással a víz ellen
Emberek, képek, események
Szent István ünnepén
Kenyérszentelő volt Adán
Szeptembertől számlázzák a szemétkihordást
Akiknek a vérében van a tánc
A Tanyaszínház Adán járt
Nagyboldogasszonyi ünnepség és kézműves vásár
Három csapat is továbblépett
Könyvtár a tanyavilágban
Kenyérszentelés Törökfalun
Mennyit kell még aludni a bazenig?
Békák potyogtak az égből
Ön szerint mi a legégetőbb kérdés községünkben?
Táncoslábú fiúk, lányok
Sms-sel az eghészséges gyermekekért
Novak Radonić Festőtábor Moholon
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Kevés kisgólya
Zöld levél
Női foci Adán
Haldorádó a Budzsák
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Képek a vizsgabálból
Impresszum

Od septembra iznošenje smeća se plaća preko računa

    Donošenjem Zakona o upravljanju otpadom, kao i Nacionalne strategije upravljanja otpadom, izvršena je velika decentralizacija i prenete su velike obaveze saomupravama da uređuju i finansiraju sistem upravljanja otpadom. Sistem je zasnovan na tržišnim osnovama, a jedan od glavnih načela je „zagađivač plaća“. Zakonska obaveza je da su domaćinstva, preduzetnici, i druga pravna lica obavezna da plaćaju iznošenje i deponovanje otpada. Cena iznošenja smeće utvrđena je opštinskom odlukom koja stupi na snagu 1. septembra, i iznosi 300 dinara. Pod smećom, po ovoj odluci podrazumeva se samo domaćinski otpad, dok napr. pokošena trava, obrezina, šut itd. nije smeće i Standard neće izneti. Iznošenje ovih otpada preduzeće će se izvršiti ukoliko se to sakuplja u plastične džakove koje se mogu kupiti u magacinu Standarda za 50 dinara, i tako primpremljeno stavlja na ulicu.
    Do sada su građani u opštini, za sakupljanje komunalnih otpada od strane JKP „Standard“ indirektno plaćali preko tzv. vazdušarine. Uvođenjem novih zakonskih obaveza, postepeno, građani će preuzeti izmirenje cena celokupne usluge tretmana komunalnog otpada koja se sastoji od sakupljanja i prevoza do regionalne deponije, i od cene konačnog deponovanja u Kikindi. Pošto je ova deponija daleko od Ade, nužne transportne troškove moramo smanjiti selekcijom komunalnog otpada. Treba da se vrši izdvajanje – selekcija sekundarnih sirovina (papir, staklo, plastika i sl.), a sa reciklažom i prodajom tih materijala, smanjuju se troškovi.
    Prema lokalnom planu upravljanje otpadom i dalje će Standard vršiti sakupljanje komunalnog otpada kao i do sada, ali u buduće će građani dobiti račun za izvršenu uslugu. U lokalnom planu  upravljanja otpadom, kao prioritet je izdvojeno obezbeđivanje potrebnih materijalnih uslova i podela opreme domaćinstvima i ostalim subjektima u cilju selekcije i razdvajanja sekundarnih sirovina na izvoru. Uloga građana u selekciji komunalnog otpada je primarna i najbitnija, jer se najjeftinija selekcija otpada vrši u domaćinstvima. Treba da razvije svest građana da se razlikuju i posebno tretiraju sastojci komunalnog otpada, tj. organske materije, papir, staklo, plastika i dr. Prema planu postepeno će biti organizovano selektivno sakupljanje plastike, stakla, papira itd.

avgust 2010.

Naslovna strana
Od septembra iznošenje smeća se plaća preko računa
"Lebovi na prozoru"
Likovna kolonija "Novak Radonić" Mol
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA