Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. augusztus

Címoldal
Összefogással a víz ellen
Emberek, képek, események
Szent István ünnepén
Kenyérszentelő volt Adán
Szeptembertől számlázzák a szemétkihordást
Akiknek a vérében van a tánc
A Tanyaszínház Adán járt
Nagyboldogasszonyi ünnepség és kézműves vásár
Három csapat is továbblépett
Könyvtár a tanyavilágban
Kenyérszentelés Törökfalun
Mennyit kell még aludni a bazenig?
Békák potyogtak az égből
Ön szerint mi a legégetőbb kérdés községünkben?
Táncoslábú fiúk, lányok
Sms-sel az eghészséges gyermekekért
Novak Radonić Festőtábor Moholon
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Kevés kisgólya
Zöld levél
Női foci Adán
Haldorádó a Budzsák
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Képek a vizsgabálból
Impresszum

Könyvtár a tanyavilágban

    Nem mindennapi esemény van alakulóban Törökfalun, a helyi közösség épületében, ennek eszmei és anyagi hordozója honfitársunk, Török Ferenc (Toncsi), aki a németországi Wenderburgban él.

    Az elképzelés, hogy egy könyvtárat szeretne létrehozni szülőfalujában már régóta megfogant, de az elmúlt három év leforgása alatt kezdődött kikristályosodni és valósággá válni. Az elmúlt évek során 1262 darab saját tulajdonban lévő könyvet hozott el külföldi otthonából. Ezek a könyvek zöme magyar nyelvű, de van egynéhány német, valamint szerb nyelven is. Magyar szépirodalom, szórakoztató irodalom, szakkönyvek, gyermekkönyvek, valamint vallásos irodalom található az eddig megérkezett könyvek között. Olyan irodalmi művek, melyek az elmúlt rendszer alatt csakis a nyugati világban jelentek meg magyar nyelven, az akkori politikai helyzet miatt. A helyi közösség tanácstermében kapott helyet ez a sok-sok könyv, könyvespolcokat is készíttetett hozzájuk Feri bácsi. A polcok lassan megtelnek újabb könyvekkel, mivel folyamatosan érkeznek, ahogyan hazajönnek egy kis pihenésre az itteni tanyájukra. Sok szép érdekes és értékes könyv vár arra, hogy kézbe vegyék, elolvassák és gazdagítsák az olvasó szókincsét. Eddig néhányan, helybeliek már vittek el könyveket olvasásra, és pozitív véleményük van a meglévő könyvekről.
    Volt és még meg is van az elképzelés, hogy hivatalosan meg lesz nyitva a könyvtár egy irodalmi est keretein belül, melyen költő és író is részt venne az egybegyűltek számára. Az időpont még nincs véglegesen meghatározva de ha minden rendben megy, akkor az idén ősszel lenne esedékes a megtartása. A könyvtár létrehozásával Feri bácsi szeretné serkenteni a helybeli lakosokat, fiatalokat és időseket is egyben, hogy olvassanak, és ezáltal a szókincsük és világnézetük is gyarapodjon. Mivel, hogy az ő hozzátartozói mind Németországban élnek, és az ottani nyelvet használják, ezért a könyvtár megnyitásához az is adta az ötletet, hogy így a meglévő könyvek meg lennének őrizve, valamint a jövő nemzedéknek is hasznára válnának.
    A könyvtár remélhetőleg tovább fog gyarapodni a megnyitó után is, nemcsak az ötlet kezdeményezőjétől, hanem reményünk szerint másoktól is, akik esetleg saját tulajdonú könyveiket fel szeretnék ajánlani e közösségnek. A minapi gondolatmenetemben ötlött fel a következő mondat, mellyel a cikket be szeretném fejezni, s alátámasztani ezt a nagyszerű ötletet és serkenteni másokat is az életük során: „Az önző ember nem hagy maga után semmit sem! Az önzetlen, amit tesz, nem magáért teszi, hanem azért, hogy abból mások is részesülhessenek!”

Molnár József

avgust 2010.

Naslovna strana
Od septembra iznošenje smeća se plaća preko računa
"Lebovi na prozoru"
Likovna kolonija "Novak Radonić" Mol
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA