Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. augusztus

Címoldal
Összefogással a víz ellen
Emberek, képek, események
Szent István ünnepén
Kenyérszentelő volt Adán
Szeptembertől számlázzák a szemétkihordást
Akiknek a vérében van a tánc
A Tanyaszínház Adán járt
Nagyboldogasszonyi ünnepség és kézműves vásár
Három csapat is továbblépett
Könyvtár a tanyavilágban
Kenyérszentelés Törökfalun
Mennyit kell még aludni a bazenig?
Békák potyogtak az égből
Ön szerint mi a legégetőbb kérdés községünkben?
Táncoslábú fiúk, lányok
Sms-sel az eghészséges gyermekekért
Novak Radonić Festőtábor Moholon
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Kevés kisgólya
Zöld levél
Női foci Adán
Haldorádó a Budzsák
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Képek a vizsgabálból
Impresszum

Nyelvi figyelő
A XII. Anyanyelvi Konferencia

    2010. augusztus 6. és 10. között tartotta A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága a XII. Anyanyelvi Konferenciát a kárpátaljai Jánosiban. Ezen a rendezvényen olyan személyek vettek részt, akik a magyar nyelv és kultúra hordozói az anyaországban, a Kárpát-medence más országaiban és a nyugati szórványban.  Vajdaságot öten képviseltük (Hajnal Jenő, Hódi Éva, Hódi Sándor, Molnár Csikós László, Szőke Anna).
    Az Anyanyelvi Konferenciát azzal a céllal hozták létre a hetvenes évek elején, hogy a világ bármely részében élő magyarok segítségére legyen anyanyelvük, kultúrájuk, anyanyelvi és kulturális önazonosságuk megtartásában, művelésében és fejlesztésében. Ezt a nemes feladatát a társaság időszaki tanácskozások és konferenciák, gyermek- és ifjúsági táborok, tanfolyamok szervezésével, diák-cseremozgalom irányításával, pedagógusok, könyvtárosok, levéltárosok, könyv- és lapkiadók, újságírók és a nemzeti kultúra fenntartását és terjesztését szolgáló más szakemberek továbbképzésének elősegítésével, szakelőadók cseréjének és kiküldetésének megvalósításával, valamint tankönyvek és más kiadványok megjelentetésével végzi.  A társaság állandó folyóiratot ad ki Nyelvünk és Kultúránk címmel, negyedévenként jelenik meg.
    A hetvenes és a nyolcvanas években, Lőrincze Lajos elnöksége idején az Anyanyelvi Konferencia tevékenységének a súlypontja az emigrációban élő magyarokon  volt. A mozgalomra kezdetben vegyes érzelmekkel tekintett a nyugati magyarság, a kommunista rezsim mesterkedésének vélte, de aztán fokozatosan felismerte jelentőségét, és bekapcsolódott tevékenységébe. A kilencvenes években az anyaországon kívül a Kárpát-medencében élő magyarok kerültek előtérbe, az elnök, Pomogáts Béla a magyar nyelv és kultúra nagyköveteként azóta is folyamatosan járja a határon túli és az anyaországi régiókat, szellemi műhelyeket, emlékhelyeket. 
    Az Anyanyelvi Konferencia idei találkozójának résztvevői egész napos kárpátaljai körutazáson vettek részt. Felkeresték a munkácsi várat (amely azért maradt fenn, mert a XIX. században politikai elítéltek börtöneként hasznosították a Habsburg-uralkodók), a  Szolyvai Emlékparkot (amely a sztálini rezsim áldozatainak állít emléket), a Vereckei-hágót (ahol a honfoglaló magyarok bejöttek a Kárpát-medencébe), valamint a Péterfalvai Képtárat (amelyet egy kastélyban alakítottak ki negyed évszázada, és kárpátaljai festők alkotásait mutatja be)..
    A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága tisztújító közgyűlést is tartott. Elnöke Pomogáts Béla maradt, alelnökei Péntek János és Balázs Géza lettek. Munkájukat az elnökség további hat tagja segíti. A közgyűlésen jelen levők 30 tagú választmányt szavaztak meg, hogy ne kelljen minden évben közgyűlést tartani.

Dr. Molnár Csikós László

avgust 2010.

Naslovna strana
Od septembra iznošenje smeća se plaća preko računa
"Lebovi na prozoru"
Likovna kolonija "Novak Radonić" Mol
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA