Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. augusztus

Címoldal
Összefogással a víz ellen
Emberek, képek, események
Szent István ünnepén
Kenyérszentelő volt Adán
Szeptembertől számlázzák a szemétkihordást
Akiknek a vérében van a tánc
A Tanyaszínház Adán járt
Nagyboldogasszonyi ünnepség és kézműves vásár
Három csapat is továbblépett
Könyvtár a tanyavilágban
Kenyérszentelés Törökfalun
Mennyit kell még aludni a bazenig?
Békák potyogtak az égből
Ön szerint mi a legégetőbb kérdés községünkben?
Táncoslábú fiúk, lányok
Sms-sel az eghészséges gyermekekért
Novak Radonić Festőtábor Moholon
Hírek
Rendőrségi hírek
Szakszervezeti hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Kevés kisgólya
Zöld levél
Női foci Adán
Haldorádó a Budzsák
Árnyas oldal
Az eltűnt idő nyomában
Képek a vizsgabálból
Impresszum

Szakszervezeti hírek

    A nyilvánossághoz intézett, a Nyugdíj- és rokkantsági biztosításról szóló törvény beharangozott módosítása kapcsán megfogalmazott nyílt levélben, Szerbia Önálló Szakszervezeteinek Szövetsége követeli a Kormánytól, hogy a parlamenti eljárásból vonja vissza az erre vonatkozó törvény módosításának javaslatát és juttassa el újbóli összehangolásra a Szociális-gazdasági Tanács elé. Nem szabad megengedni, hogy egy ilyen törvény, amellyel a legdurvábban lényegesen megnyirbálják a mostani és jövőbeli nyugdíjasok jogait, bejusson a parlamenti eljárásba, anélkül hogy azt a Tanács nem vitatta meg, ami törvényes kötelezettség. Ugyanazok, akik a gyárak bezárásával és munkahelyek megszüntetésével a nyugdíjba tereltek bennünket, most a foglalkoztatottak és nyugdíjasok kárára tesznek próbálkozást a nyugdíjalap úgymond, megmentésére, ilyen korlátozó törvény meghozatalával.
    Szerbia Önálló Szakszervezeteinek Szövetsége támogatja a nyugdíjrendszer reformját, de nem olyan úton, amellyel csak csökkennének a nyugdíjasok jogai, hanem azáltal, hogy a hozzájárulásokat hatékonyabban megfizettetik, a nagyobb fokú foglalkoztatásra kellő körülményeket teremtenek, csökkentik az ún. szürke gazdaságot, stb.
     Ezzel kedvezőbb feltételek jönnének létre a gazdálkodásra és a termelés növekedésére, ami hozzájárulna a költségvetési- és a nyugdíjas alap jobb feltöltéséhez.
    A Szövetség mindenfajta tevékenységet alkalmazni fog, abból a célból, hogy a meghozatala előtt a törvénybe iktassák be a nyugdíjak jövőbeli összehangolását, a korhatár elmozdítását, de ugyanúgy a munkaerőfölöslegnek nyilvánított valamikori dolgozók nyugdíjaztatását is.
    Ezért a Szövetség, módosítási javaslat formájában, el fogja juttatni a szakszervezet észrevételeit minden képviselői csoportnak, de felhívja majd más szakszervezetek központjait és szakszervezeteket is, hogy együttes akcióval elérjék a célt, tehát hogy ezt a törvényt ne hozzák meg. 
    Külön figyelmet fordítanak a nyilvánosság aktív bekapcsolására is, kerekasztal- és témairányú beszélgetéseken keresztül, amelyeken az illető tárgykör neves szakemberei is megjelennek, hogy így polgáraink minél jobban megismerjék az új törvény által esedékes változásokat.
    Ha ezek az akciók nem adják meg a várt eredményt, Szerbia Önálló Szakszervezeteinek Szövetsége sztrájkokat és tömeges tiltakozásokat fog szervezni, amelyeken, a törvényre vonatkozó követelések mellett felhívják majd a figyelmet a foglalkoztatottak súlyos anyagi és szociális helyzetére, a gazdasági válság további következményeire és a keresetek reális csökkenésére, valamint az ágazati kollektív szerződések megkötésének szükségességére.
    A nyilvánossághoz való ilyen közeledés mellet, a szerbiai szakszervezetek többsége sürgős találkát kért a Kormányelnöknél, Cvetković úrnál és az illetékes minisztereknél, az említett kérdésekről való szociális párbeszéd mielőbbi megkezdése érdekében.
    Attól a ténytől függetlenül, hogy a médiákban naponta halljuk, hogy a gazdasági válság lassan enged, sőt távolodik tőlünk, a terepen helyzet nem éppen ilyen, ezt tanúsítja a Vajdasági ÖSzSz Szakszolgálata által elkészített nagyon aprólékos és átfogó anyag is, ahol a feltüntetett adatok kimutatják, hogy a helyzet ettől ellenkezőleg szinte riasztó, ez pedig a foglalkoztatottak anyagi és szociális helyzetére vonatkozó következő  jellemzőkből látható:
    – 2010. márciusában Vajdaságban a foglalkoztatottság 8,4%-kal csökkent a 2008-as évi foglalkoztatási átlaghoz képest, illetve úgy 45.000 személlyel
    – 2008 októbere és 2010. februárja között, a gazdasági krízis kezdete óta Vajdaságban a munkanélküliség 14.178 személlyel nőtt
    – Szerbiában 2010. februárjában a hivatalosan bejegyzett munkanélküliség 26,50% volt
    – Februárban a munkások utáni bejelentett igény majd 85%-kal kevesebb, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában
    – Mindinkább jelen van a feketén való bedolgozás és a nem formális – kézre történő kereset-kifizetés
    – Megnőtt azon foglalkoztatottak száma, akik nem kapnak rendszeresen fizetést
    – Megnőtt azon foglalkoztatottak száma, akik a fizetést a minimális kereset nagyságában vagy azon alul kapják
    – Az átlagkeresetek euróban kifejezve a régióban a legalacsonyabbak (2010. áprilisában kb. 350 euró)
    – Az árak a legmagasabbak között vannak a régióban
    – A lakosság vásárlóerejének és életszínvonalának hatalmas esése
    – Hivatalosan kb. 700.000 a szegények száma, a struktúrájuk megváltozik – a szegénység a kiskeresetű dolgozókat is felöleli
    – Kb. 530.000 személy szorul a családi anyagi juttatás (szociális segély) és a gyermekpótlék használatára
    – Nő a bankoknál eladósodott gazdasági szubjektumok és polgárok száma, és a felvett kölcsönök visszafizetése egyre növekvőbb problémát jelent
    – Csökken a banki takarékosság
    – Az összes külső tartozások növekedése
    – A dinár értékének csökkenése (túlléptük a 100 dinárt érő euró pszichológiai küszöbét)
    – Inflációs nyomások
    – A gazdasági szubjektumok likvidációs állapotának romlása – minden ötödik zárolva van
    – Automatikus csődeljárás megnyitása 11.758 gazdasági szubjektum esetében, a számlájuk 3 éves vagy hosszabb idejű zárolásával
    – Hatástalan és formális szociális párbeszéd minden szinten, hiányzanak az ágazati kollektív szerződések a gazdasági tevékenységekben (feldolgozóipar, építészet, mezőgazdaság, kereskedelem, stb.)

Miroslav Belančić

avgust 2010.

Naslovna strana
Od septembra iznošenje smeća se plaća preko računa
"Lebovi na prozoru"
Likovna kolonija "Novak Radonić" Mol
Vesti iz policije
Vesti
Impresum


Design by VA