Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. április

Címoldal
Adai helyzetkép
Emberek, képek, események
Magány
Félúton a bekötőút
Sokan keresik a munkát
Képek az Első Helyi Közösségben elvégzett munkákról
Küzdelem a rák ellen
Nyertes középiskolai diákok fogadása
Villanyrendőr Moholon
Az urbanizáció hatása az egészségre
Még idejében
Éremeső az adai Műszaki Iskolában
Pulcsik a védenceknek
Cobra-akció
Csalán ételbe-italba
A bizonyítás éve
Pályaválasztás
A házasságról
40. MIRK – éremaratás után
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz ügyek
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Zöld levél
Az adai pravoszláv egyházközség története – II.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Molski dobošar
Molski "brend"

    Drugi ga sami izmisle
    i u biznis osmisle.
    Molci ga imaju godinama
    sam  se nametnuo i promovisao.

    Prođite novosadskim, beogradskim pijacama i napravite anketu sa pitanjem: čiji su šargarepa i peršun najbolji ? Pa naravno „molski“, biće odgovor većine anketiranih.
    A mi Molci ne znamo da to iskoristimo i promovišemo kao naš brend.
    Drugi imaju trube, kobasice, tvrda jaja, krastavce, kupus, slanine, a molci šargarepu i peršun (zelen).
    Mi imamo naš rit i samo u toj tvrdoj, popucaloj, crnoj ritskoj zemlji može da se proizvede takav kvalitet ovog cenjenog krtolastog povrća.
    Vredni povrtari iz Mola godinama unazad imaju zakupljenje tezge na svim većim pijacama od Subotice do Beograda gde prodaju ove proizvode.

    Mušterije čekaju u red da kupe molsku šargarepu i zelen a tek kada se ona rasproda, drugi prodavci mogu da se nadaju da će nešto prodati – od svoje robe.
    Kažu da molski lovci tvrde kako divlji zec iz rita bolje vidi nego čuje baš zbog konzumacije šargarepe koja u sebi sadrži E vitamin, neophodan za dobar vid.
    Nasuprot zečevima, molci izgleda da malo koriste šargarepu i zelen u svojoj ishrani (osim u nedeljnoj supi)  pa i ne čudi da ne vide dalje od nosa.
    Uostalom nisu krivi povrtari nego nedostatak dalekovidog intelektualca koji bi sve osmislio i organizovao i od ovoga napravili biznis od koga bi celo selo procvetalo.
    Imamo prirodne resurse za uzgoj kvalitetnog proizvoda (sirovinska baza). Fabriku za preradu povrća „Zora“, vrednu i jeftinu radnu snagu. Treba nam dobra tehnologija i marketing.

    Za početak predlažem da se osmisli „ŠARGAREPIJADA i PERŠUNIJADA“ u adekvatnom terminu pred pripremu zimnice.
     U čast molskog brenda, poklanjam joj ove stihove:

Šargarepa, žuta repa,
A „mrkva“ joj neko tepa.
Dugačka je, malo tvrda
Zahtevna je, traži truda.
Može lepo da se kuva,
A aromuada sačuva.
U zemlju se rano seje
U dugačke prave leje.
Sitno seme, sporo klija
Voli sunce kada sija.
Kad je zemlja malo tvrda
Tanki plodić slabo mrda.
Zato treba dobro znati
Kako sa njom da se radi.
Ima dosta sa njom rada
Jer ona je, kao i nova mlada.
Voli da se plevi i proredi
I na njivi dugo „sedi“.

Kad se vidi na redove
Pušta koren u plodove.
U kasnu se jesen vadi,
Tada rade i stari i mladi.
U trapove ređa se i meće
A prodaje u  proleće kad su cene veće.
Kad se Molac curici udvara,
A on njoj tepajući kaže:
Ta tako si mi slatka i lepa,
Kao naša molska šargarepa.
A ona njemu sva zajapurena
Od takva komplimenta, odgovara
Ta idi u peršun.

    Vidimo se na „ŠARGAREPIJADI“,  nadam se pre nego što uđemo u EVROPSKU UNIJU, jer onda neće više biti šargarepe, sve će nam odneti (ako im nešto ostane).

Vaš dobošar
KuK

april 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Berza rada u Adi
Urbanizacija i zdravlje
Po hitnom postupku
Dan škole Novaku u čast
Molski dobošar
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA