Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. április

Címoldal
Adai helyzetkép
Emberek, képek, események
Magány
Félúton a bekötőút
Sokan keresik a munkát
Képek az Első Helyi Közösségben elvégzett munkákról
Küzdelem a rák ellen
Nyertes középiskolai diákok fogadása
Villanyrendőr Moholon
Az urbanizáció hatása az egészségre
Még idejében
Éremeső az adai Műszaki Iskolában
Pulcsik a védenceknek
Cobra-akció
Csalán ételbe-italba
A bizonyítás éve
Pályaválasztás
A házasságról
40. MIRK – éremaratás után
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz ügyek
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Zöld levél
Az adai pravoszláv egyházközség története – II.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Aktivnosti sindikata

    Dana 19.03.2010. godine u Beogradu održana je druga, ovaj put uspešna, aukcijska prodaja preduzeća DP «IBA» Ada, gde je po početnoj ceni od 22 274 000,00 dinara kupac bio «EUROBALKAN CORPORATION» DOO iz Beograda, čime je on postao većinski vlasnik 53.96% akcija ovog preduzeća, a minimum obaveznih investicija iznosi 49 668 000,00 dinara. U cilju upoznavanja i uspostavljanja socijalnog dijaloga sa novim većinskim vlasnikom preduzeća «IBA» Ada dana 09. aprila 2010. godine je u prostorijama lokalne samouprave održan sastanak na kojem su učešće uzeli predsednik opštine Ada, direktor i predsednik sindikalne organizacije «IBA» Ada, poverenik Povereništva Saveza samostalnih sindikata opštine Ada i predstavnici «EUROBALKAN CORPORATION» DOO iz Beograda sa svojim saradnicima. U korektnom razgovoru bilo je reči o daljoj strategiji i planovima razvoja ovog preduzeća i uspostavljanju socijalnog dijaloga u narednom periodu. Nakon toga dana 15. 04.2010. godine je održana sednica Skupštine akcionara preduzeća «IBA» Ada gde su između ostalog donete adekvatne odluke shodno sprovedenoj aukciji po pitanju promene oblika organizovanja ovog preduzeća, a izvršeno je i razrešenje starih članova Upravnog i Nadzornog odbora, kao i izbor novih članova ovih organa, a novi Upravni odbor je razrešio starog i imenovao novog direktora preduzeća za naredni period.
    Takođe je uspostavljen i socijalni dijalog sa stečajnim upravnikom AD «Potisje-Remont» Ada u stečaju, Doko Miroslavom iz Subotice.  Dana 26.03.2010. godine na ročištu u Privrednom sudu u Subotici su izabrani predsednik Skupštine i Odbor poverilaca ovog preduzeća u stečaju. Izvršene su i prijave potraživanja poverilaca među kojima su i bivši zaposleni u AD «Potisje-Remont» Ada, za šta je konačan rok bio 19.04.2010. godine.
    Što se preduzeća AD «Zora» Mol u stečaju tiče, Agencija za privatizaciju RS je kao stečajni upravnik uz saglasnost Odbora poverilaca odlučila da nakon pet neuspešnih prodaja ovog preduzeća putem javnog nadmetanja po određenoj ceni, raspiše prodaju metodom prikupljanja pismenih ponuda koje se mogu predati Agenciji od dana oglašavanja u sredstvima javnog informisanja u narednih 30 dana.

SVIM NAŠIM ČLANOVIMA, ZAPOSLENIMA I GRAĐANIMA OPŠTINE ADA ČESTITAMO 1. MAJ, MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA UZ ŽELJU DA  OSTVARIMO PRAVO NA DOSTOJANSTVEN RAD I PRISTOJAN ŽIVOT!

SAVEZ SAMOSTALNIH SINDIKATA OPŠTINE ADA

    Nakon dva neuspešna pokušaja na sednicama Socijalno-ekonomskog Saveta Republike Srbije da se dogovori nova minimalna zarada, gde Unija poslodavaca Srbije nije prihvatila predlog sindikata da ona iznosi 100,00 dinara neto po radnom času, Vlada Republike Srbije je na svojoj telefonskoj sednici dana 12.04.2010. godine utvrdila da novi  iznos minimalne zarade za period januar-jun 2010. godine iznosi 90,00 dinara po radnom času. Ono što bi trebalo da bude ohrabrenje u narednom periodu je najava Vlade RS da će se zarade rasteretiti što se poreza i doprinosa tiče  za otprilike 1/3 pošto  će se kompletan iznos minimalne zarade osloboditi ovih fiskalnih obaveza, čime bi se otvorila mogućnost poslodavcima da deo ovih ušteđenih sredstava iskoriste za povećanje zarada zaposlenih, a deo za investicije i otvaranje novih radnih mesta. Da se ovom poslu ozbiljno pristupilo svedoči činjenica da je dana 14.04.2010. godine u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije u njegovim prostorijama održan skup na temu «Socijalno partnerstvo za izlazak iz krize» na kojem su učestvovali predsednik i članovi Vlade  RS, predstavnici relevantnih sindikalnih centrala, Udruženje poslodavaca, Privrednih komora i ekonomski stručnjaci, a sve u cilju kako bi zajednički pronašli načine za što brži i bezbolniji izlazak zemlje iz ekonomske krize. Svaki od prisutnih socijalnih partnera je preuzeo određeni deo odgovornosti na sebe koje su precizirane u određenim tačkama i u tom cilju za sprovođenje istih osnovano je posebno radno telo na čelu sa predsednikom Vlade RS.

MINDEN EGYES TAGUNKNAK, MINDEN DOLGOZÓNAK ÉS A KÖZSÉG MINDEN POLGÁRÁNAK GRATULÁLUNK MÁJUS 1., A MUNKA NEMZETKÖZI  ÜNNEPE ALKALMÁBÓL, ÉS KÍVÁNJUK, HOGY  A JÖVŐBEN TISZTESSÉGES ÉS EMBERHEZ MÉLTÓ
ÉLETET ÉLHESSÜNK!

ADA KÖZSÉG ÖNÁLLÓ SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE

Miroslav Belančić

april 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Berza rada u Adi
Urbanizacija i zdravlje
Po hitnom postupku
Dan škole Novaku u čast
Molski dobošar
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA