Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. április

Címoldal
Adai helyzetkép
Emberek, képek, események
Magány
Félúton a bekötőút
Sokan keresik a munkát
Képek az Első Helyi Közösségben elvégzett munkákról
Küzdelem a rák ellen
Nyertes középiskolai diákok fogadása
Villanyrendőr Moholon
Az urbanizáció hatása az egészségre
Még idejében
Éremeső az adai Műszaki Iskolában
Pulcsik a védenceknek
Cobra-akció
Csalán ételbe-italba
A bizonyítás éve
Pályaválasztás
A házasságról
40. MIRK – éremaratás után
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz ügyek
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Zöld levél
Az adai pravoszláv egyházközség története – II.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Küzdelem a rák ellen
Adán felvilágosító munkával igyekeznek felhívni a lakosság figyelmét a daganatos betegségek megelőzésére

    Ada község rákellenes egyesülete 2004. március 24-én alakult meg néhány lelkes, segíteni akaró helybeli lakos kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy megpróbáljon tenni valamit a rosszindulatú daganatos megbetegedések megelőzése érdekében. Tavaly decemberben újrajegyeztettük egyesületünket a civil szervezetekről hozott törvény értelmében. Jelenleg egyesületünk mintegy ötven tagot számlál, elnöke dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos.
    – A szervezet célja a rák elleni küzdelem, ennek érdekében társadalmi tevékenységet fejt ki felvilágosító, ismeretterjesztő és megelőző munka formájában. Széleskörű egészségügyi felvilágosító tevékenységet végzünk a lakosság körében. Igyekszünk megismertetni a rákellenes életmódot, az orvostudomány lehetőségeit a rákmegelőzés és korai felismerés területén, a szűrővizsgálatok fontosságát és a korszerű gyógyítási lehetőségeket. Ezt leginkább előadások formájában tesszük, évente többet is szervezünk neves orvosprofesszorok és szakorvosok felkérésével. Felemeljük szavunkat a dohányzás és a környezetszennyezés ellen is.
    Együttműködünk a környező helységek rákellenes egyesületeivel is, mindenekelőtt Topolyát és Zombort említeném, a Szerbiai rákellenes egyesületet, valamint a vajdasági rákellenes egyesületek szövetségét. Itt jegyezném meg, hogy ez utóbbi munkája az utóbbi két évben nem volt zökkenőmentes, ugyanis a felmerülő szervezési és vezetőségi problémák miatt minimumra csökkentette a tevékenységet, az anyagi támogatás pedig teljes egészében elmarad.
    Helyi szinten fő támogatónk az adai Egészségház, a helyi közösségek és a Musica Humana kamarakórus, amelynek tagjaival nagyon jó az együttműködésünk. Minden évben hangversenyt adnak, az önkéntes adományból származó bevételt pedig az egyesületünk rendelkezésére bocsátják. Az idén – január utolsó hetében – amikor a méhnyakrák elleni küzdelem európai hetét tartották, mi is két előadást szerveztünk e témában, egyet az Egészségházban, egyet pedig a helyi középiskola diáklányai részére.
    Március 19-én a vastagbélrákról tartottunk előadást az Egészségházban, 26-án, pénteken pedig a már említett Musica Humana jótékonysági koncerttel hívja fel a a figyelmet a rákellenes küzdelemre.

Dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvos
(A Magyar Szóból átvett cikk)

april 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Berza rada u Adi
Urbanizacija i zdravlje
Po hitnom postupku
Dan škole Novaku u čast
Molski dobošar
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA