Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. április

Címoldal
Adai helyzetkép
Emberek, képek, események
Magány
Félúton a bekötőút
Sokan keresik a munkát
Képek az Első Helyi Közösségben elvégzett munkákról
Küzdelem a rák ellen
Nyertes középiskolai diákok fogadása
Villanyrendőr Moholon
Az urbanizáció hatása az egészségre
Még idejében
Éremeső az adai Műszaki Iskolában
Pulcsik a védenceknek
Cobra-akció
Csalán ételbe-italba
A bizonyítás éve
Pályaválasztás
A házasságról
40. MIRK – éremaratás után
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz ügyek
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Zöld levél
Az adai pravoszláv egyházközség története – II.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

Új útszakasz Völgyparton

    Községi elnökünk, Bilicki Zoltán csütörtökön, március 18.-án ünnepélyesen átadta az újonnan kibetonozott Szenttamási út egy részét Völgyparton, amely most szélesebb és hosszabb az előzőtől. Külön megköszönte az utcabelieknek a segítséget, akik nagyban hozzájárultak saját munkájukkal az építkezéshez, ugyanúgy, mint már előbb is. Ez az útszakasz nagyban megkönnyíti a közlekedést a mezőgazdasági gépekkel, és a személygépkocsikkal is. A befektetések tovább folytatódnak, mivel célunk, hogy községünk településeit is fejlesszük.

DMZ


Az adai színtársulat

    Ada Község elnöke, Bilicki Zoltán április 1-jén fogadta az adai Színtársulatot Máriás Endre és Hajnal Anna rendezőkel az élen. Az  újonnan megalakult fiatalokból álló társulat csaknem 40 tagot számlál, és a János vitéz színdarab bemutatója nagyon nagy sikert aratott március 24-én az adai színházteremben.  A Szilágyin megtartott Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XV. Találkozóján a csoport három rangos elismerésben részesült: A társulat közösségteremtő tevékenységéért megkapta a Garay Béla-díjat, az előadás elnyerte a Diákzsűri  Fődíját, Verebes Judit  teljesítményét pedig színészi különdíjjal  jutalmazták. Polgármesterünk elismerését fejezte ki, és biztosította a csoportvezetőket arról, hogy az önkormányzat a jövőben lehetőségeihez mérten támogatni fogja a színtársulat tevékenységét. Sok sikert kívánt nekik a további munkához.


Jelenetek a János vitéz adai előadásáról

Dragin Miricki Zita


Nyelvet öltünk
A Petőfi Irodalmi Múzeum mozgó kiállítása

    Szarvas Gábor Könyvtár és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében egy igen érdekes nyelvészeti kiállítást láthattak az adaiak március 29-én 8 és 12 óra között a színház előtti parkolón álló autóbuszban mozgó kiállítás elnevezéssel. Ez Kazinczy Ferenc (1759-1831) író születésének 250. évfordulója alkalmából. Kazinczy Ferenc a magyar nyelvújítási harc legjelentősebb vezetője volt; birtokos nemesi családban született Érsemlyénben. Tanulmányait a sárospataki kollégiumban végezte. Előbb jogászgyakornok, majd a kassai tankerület tanfelügyelője (1786-ban) lett. Az első irodalmi folyóirat, a Magyar Múzeum egyik szerkesztője, később (1790-ben) ”Orpheusz” címmel külön folyóiratot indított. Irodalmi ténykedése kiterjedt több külföldi író műveinek magyar nyelvre való lefordítására is, saját szépprózája mellett. 1794-ben letartóztatták feudalizmusellenessége, felvilágosult gondolkodásmódja miatt, és előbb halálra, majd várfogságra ítélték. Hat és fél évig raboskodott több helyen, így Munkács várában is. Több művét szentelte a nyelvújítás harcának és rabsága idején is e harcot folytatta. Legértékesebb művei: „Pályám emlékezete” és élete végén „Fogságom naplója”. A kiállításon láthattuk az Ómagyar Mária-siralom eredeti szövegét; Berzsenyi Dániel, Jókai Mór levelét, Kazinczy egyik művét, olvashattunk arról a harcról, amelyet Ő kezdett el a magyar nyelv megújításáért és azután többen folytattak, de ugyanakkor diaképek segítségével is igyekeztek érzékeltetni a nyelvújítási törekvéseket! Az Ómagyar Mária-siralom (Leuveni Mária-siralom) a legrégibb magyar vers; 37 sorból, 132 szóból áll, az 1280-1310 közötti évekből származik, fordítója vagy átköltője egy Bolognában tanuló szerzetes lehetett. 1922-ben fedezték fel egy 13. századi latin hártyakódexben. Igen nagy jelentőségű irodalomtörténeti szempontból és a magyar történeti alaktan és mondattan szempontjából is!
    A nyelvújítás törekvéseit (és a XVIII. századi harc töredékét) bemutató mozgó kiállítás tanulságos, érdekes volt nemcsak a tanulók (akiknek szánták is a szervezők) számára, hanem nekünk, felnőtteknek is!

Bálizs Géza


Segélycsomag-osztás

    Bilicki Zoltán, Ada község elnöke és Tóbiás József tartományi képviselő április 1-én segélycsomag osztáson vettek részt, amelyet az adai Szociális központ szervezett a községi  Demokrata Párt Női Fórumának a támogatásával. A csomagok gyermekruhákat tartalmaznak, amelynek egyik részét a zentai  Napraforgó civilszervezet biztosította, a másik részét pedig Annus Erzsébet közbenjárásával a moholi származású Németországban élő segítőkész ismerősök juttattak községünknek. Ezeket a csomagokat a nehéz szociális helyzetben lévő több gyermekes családok között osztották szét, 17-et Adán, 22-t Moholon, egyet pedig Völgyparton. A Szociális Központ igazgatónője, Apró Bakai Magdolna  és  a községi  Demokrata Párt Női Fórumának elnöknője, Dragin Miricki Zita elégedettségüket fejezték ki, és szorgalmazni szeretnék az ilyen jellegű akciókat.

Dragin Miricki Zita


Nyilvános felhívás
a nemzeti kisebbségek külön választói
névjegyzékébe való betekintésre

    A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak közvetlen választásai 2010. június 6-án lesznek. A közvetlen választásokon a következő nemzeti tanácsokat választják: albán, askáli, bosnyák, bunyevác, bolgár, vlah, görög, egyiptomi, magyar, német, roma, román, ruszin, szlovák, ukrán és cseh.
    A választásokon szavazati joggal csak azok a nemzeti kisebbséghez tartozók bírnak, akik be vannak jegyezve a saját nemzeti kisebbségük külön választói névjegyzékébe (KVN). A KVN- be való bejegyzésre joga van minden nemzeti kisebbséghez tartozónak, aki be van jegyezve az általános választói névjegyzékbe. A KVN-be való bejegyzés írásos kérelem alapján történik.  A kérelmet a kérelmező lakhelye szerinti községi, városi közigazgatási hivatalban kell átadni közvetlenül, vagy postán keresztül. A kérelmet a bejegyzéshez le lehet tölteni az Ember Jogi és Kisebbségügyi Minisztérium honlapjáról: www.ljudskaprava.gov.rs.
    A KVN 2010. május 21-én éjfélkor kerül lezárásra. Csak azok a választók szavazhatnak a 2010. június 6-ára kiírt választásokon, akik addig be lesznek jegyezve a KVN- be.
    Megkérjük a szavazókat, akik beadták a kérelmüket a KVN- be való bejegyzésre, hogy ellenőrizzék le, be lettek-e jegyezve a KVN-be, és a KVN-ben szereplő adataik naprakészek-e.
    Felhívjuk a nemzeti kisebbséghez tartozók figyelmét, hogy akik még nem jegyeztették be magukat a KVN-be, ha ezt óhajtják, tegyék meg, hogy 2010. június 6-án megválaszthassák a saját nemzeti tanácsuk tagjait.

Ember Jogi és Kisebbségügyi Minisztérium


A Magyar Koalíció közleménye

    Az adai Községi Tanács magyar koalíciós tagjai ezúton értesítik községünk polgárait, hogy indítványozták:
    Az adai községi képviselő-testület határozatában kérelmezze a köztársasági közigazgatási körzetekről szóló kormányrendelet módosítását oly módon, hogy Ada község az észak bácskai körzetbe legyen sorolva. A kezdeményezést március közepén juttatták el beadványként az adai Községi Tanácshoz, ennek pozitív döntése után hamarosan az adai községi képviselő-testület napirendjére kerül. Hasonló kezdeményezést Magyarkanizsán már egyhangúlag megszavaztak a községi képviselők, és ott a Demokrata Párt képviselői is támogatták. Nagyon reméljük, hogy számíthatunk az adai demokrata képviselők szavazataira, hogy Ada község közigazgatásilag ne Bánáthoz tartozzon, és visszakerüljön természetes közegébe az Észak-bácskai Körzetbe. Tudomásunk szerint Zentán is beindították a kérelmezési folyamatot, és a három érintett község akár összefogva, közösen fordulhat kérelmével a szerb kormányhoz. A polgárok jogos igénye Ada község és az észak-bácskai körzet között fennálló gazdasági, művelődési, oktatási, és igazságügyi kapcsolat figyelembe vétele. A kormány bármelyik rendes ülésén módosíthatná saját rendeletét, és a községek földrajzi fekvését figyelembe véve visszaállíthatná az érintett körzetek természetes határát.

Ada, 2010.április 6. SE

Segélycsomag-osztás

    Ada község 600 segélycsomagot kapott Vajdasági Autonóm Tartomány Árutartalék Igazgatóságtól, melyet Ada község elnöke Bilicki Zoltán kérésére hagytak jóvá. Ezt az akciót a tartományi kormánynak köszönhetjük, amely a tartományi árutartalék, a tartományi és községi vöröskereszt szervezésében és támogatásában valósult meg.  A csomagosztásra a Vöröskereszt épületében került sor, 2010. április 13-án, ezen megjelent dr Bojan Pajtić úr, Vajdaság Autonóm Tartomány kormányának elnöke,  valamint  Toma Jošanov  úr,  VAT Árutartalék Igazgatóságának  igazgatója, és Ada község elnökével, Bilicki Zoltánnal és a Köztársasági Képviselőház képviselőjével, Tóth Tamással közösen kiosztották az élelmiszert és higiéniai eszközöket tartalmazó csomagokat.


ÉRTESÍTÉS

    Értesítjük a jogi személyek igazgatási szerveit, valamint Ada község polgárait, hogy az Ada község napja – július 2-a alkalmából kiosztásra kerülő nyilvános elismerésekre vonatkozó ajánlataikat 2010. május 31-én 12 óráig postázhatják, vagy adhatják át személyesen a következő cím alatt:

    AZ ADA KKT ÜNNEPEKRŐL ÉS ÉVFORDULÓKRÓL VALÓ MEGEMLÉKEZÉSSEL, VALAMINT ELISMERÉSEK ODAÍTÉLÉSÉVEL FOGLALKOZÓ BIZOTTSÁGA
    Ada 24430, Felszabadulás tér 1.
    A lezárt borítékon fel kell tüntetni: ‘’Ne bontsd fel – javaslat a nyilvános elismerésre’’.
    Tájékoztatást a 852-106 telefonszámon kaphatnak (206-os mellék).


Az adai ADART ötödik a MIRK-en

    Az adai ADART Képzőművészek Egyesülete minden bizonnyal a legsikeresebb szereplését könyvelhette el az idei, húsvéti, jubiláris, 40. Nemzetközi Kézimunka és Gyűjtemény-kiállításon, amit népszerűen mindenki a MIRK betűszóval jegyez. Az április 10-i eredményhirdetésen, a moholi Novak Radonić Általános Iskola huzatos udvarán összegyűlt nagy tömeg, főként vidéki kiállítók előtt, Bíró Albert Erzsébet, az ADART egyesület elnöke, a kisebb klubok vetélkedőjében elért ötödik helyezésért járó oklevelet vehetett át (a képen középen a dísztasakkal és a benne lévő oklevelekkel). Egyénileg a következő eredmények születtek:

    Jubileumi Nagymesteri Díszoklevelet és Nívódíjas Oklevelet kapott Király János – fényképezés és Péter Károly – fafaragás. Nívódíjas Oklevelet kapott Budai Márta – fényképezés, Nagy László – pirográfia (égetett fa-képek), Pap Tibor – fényképezés, Tóth László – különleges madárfészek-gyűjtemény. I. Díj Oklevelet kapott Bíró Albert Erzsébet – olajfestmény, Bajusz Marija – olajfestmény, Rohacsek Attila – olajfestmény, Virág Mihály – fűzfavessző-kompozíció. II. Díj Oklevelet kapott Pap Katalin – festmény, Maluckov Elvira – grafika, Boja Ágnes – batikolt varrás, Kocsis Valéria – festmény, Lehocki Aliz – strucctojás-lámpák, Mészásros Zoltán – fénykép, III. Díj Oklevelet pedig Hajagos Veronka – festmény. Az ezekért az eredményekért járó pontszámokat összegezve 103 százalékos eredmény és ötödik csoporthelyezés jött ki, amit az egyesület tagjai nagy örömmel fogadtak!

Király János


Mészáros Zoltán fotókiállítása

    Mészáros Zoltán adai fiatalember alig 2 éve fotózik, de máris figyelmet keltő kiállításon mutatta be fényképeit. A nagyszerű kiállítás megnyitóján, április 9-én Dobrotka Katinka és Fehér Anett még nagyszerűbben muzsikált.

    Bátorító, hogy  Ada ma sincs híján a fiatal, tehetséges művészeknek és a jövőben valószínűleg majd egyre többet hallunk róluk.


,,Hagyd abba a dohányzást,  és nyerj!” – 2010
Jelentkezni lehet a dohányzásról való 2010-es leszokási versenyre

    Mindazok a felnőttek kapcsolódhatnak be az országos és nemzetközi jellegű akcióba, akik  szeretnének leszokni a dohányzásról és vállalják, hogy május 1-től 31-ig nem fognak dohányozni. Az eredményes versenyzők közül kisorsolják a győztest május 31-én: az országos díj 50.000,00 dinár.(2000-ben az országos díj elnyerője adai lakos volt)
    A támogató csakis nemdohányzó személy lehet és ő is a versenyre való benevezéssel kisorsolás útján 50.000 dináros díjhoz juthat.
    A jelentkezési lapokat az egészségház információs (tolóablak) szolgálatánál lehet átvenni és leadni, legkésőbb április 30-ig – vagy a pszichológusnál, akitől további tájékoztatást is kaphatnak a versenyre vonatkozóan, esetleg az adai Egészségház honlapján, a www.dzada.co.rs címen.


Krimifilmbe illő autós-üldözés

    Nem mindennapi látványban volt része több adai járókelőnek április 15.-én csütörtökön a délutáni órákban. Elől száguldó autó, a nyomában vinnyogó rendőrautók rohantak át a városon. Ennek láttán és hallatán, sokan úgy kommentálták a történteket, ahogyan az ízlésüknek és fantáziájuknak a legjobban megfelelt (nem kevés krimi filmet nézünk!). A tény viszont tény maradt.
    A négy nap után kiadott szűkszavú rendőrségi közlemény szerint arról van szó, hogy a Síd községhez tartozó Vašica településen élő, 1988-ban született Igor Nanić, április 13-án megszökött a batajnicai kaszárnyából, ahol a rendes katonaidejét tölti. Sremska Mitrovicán fegyveres rablást követett el, de még időben sikerült elmenekülnie a rendőrök elől. Azonnali körözést adtak ki ellene. Április 15-én Nanićot Magyarkanizsán felismerték, a rendőrség megadásra szólította fel, még mielőtt beszállt volna egy személygépkocsiba. Nanić mit sem törődve a rendőrségi felszólítással, beugrott a gépkocsiba és Törökkanizsa felé vette az irányt, majd Csókán, Zentán és Adán keresztül Becse felé száguldott. A rendőrök több helyen is próbálták megállítani, útzárlatot is felállítottak, de a menekülő Nanić vakmerő ügyességgel mindig egérutat tudott nyerni. Adát elhagyva az üldözést a becsei rendőrség vette át.
    Eddig szól a közlemény, a további eseményekről nem kaptunk hivatalos jelentést. A nagykikindai rendőrség bűnvádi feljelentést tett Nanić ellen, azzal az alapos gyanúval, hogy akadályozta a hivatalos személyt munkája végzése közben.

V.J.


A 2009. év sportolói

    Bilicki Zoltán, Ada község elnöke április 6-án fogadta és jutalomban részesítette községünk legsikeresebb sportolóit a 2009-es évben elért eredményekért .A megjutalmazottak Sötét Attila és Jaksa Krisztián focisták, Annus Róbert karatézó, Sterbik Anita kézilabdázó, Buckó Szabolcs horgász és Pámer Hajnalka úszó. A jutalomosztáson részt vettek a megjutalmazott sportolók klubelnökei, valamint ifj. Tóbiás József tartományi képviselő.

april 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Berza rada u Adi
Urbanizacija i zdravlje
Po hitnom postupku
Dan škole Novaku u čast
Molski dobošar
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA