Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. április

Címoldal
Adai helyzetkép
Emberek, képek, események
Magány
Félúton a bekötőút
Sokan keresik a munkát
Képek az Első Helyi Közösségben elvégzett munkákról
Küzdelem a rák ellen
Nyertes középiskolai diákok fogadása
Villanyrendőr Moholon
Az urbanizáció hatása az egészségre
Még idejében
Éremeső az adai Műszaki Iskolában
Pulcsik a védenceknek
Cobra-akció
Csalán ételbe-italba
A bizonyítás éve
Pályaválasztás
A házasságról
40. MIRK – éremaratás után
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Csősz ügyek
Teológiai gondolatok
Kávézzunk együtt
Zöld levél
Az adai pravoszláv egyházközség története – II.
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

40. MIRK – éremaratás után

    Hét napon keresztül 72 ország gyűjteményeit és kézimunkáit lehetett megtekinteni a 40. MIRK-en Moholon április 3-10-ig. Egyik nap a látogatók forgatagával sodródtam teremről teremre, és szerencsémre a Bada házaspárral is sikerült néhány szót váltanom.


Bada István, a MIRK megálmodója és főszervezője
az Aranybullával Moholon

    Bada István: ” A kiállítás mottója: A boldogsághoz nem vezet út, a boldogság az út maga mondta Buddha. Ezt a 40 éves utat járjuk együtt a kiállítókkal, gyűjtőkkel. Köszönet ennek az 50 ezer embernek, mert nélkülük nem tudtuk volna megtenni az örömszerzés útját. Ez vándormúzeum. A múzeum pedig kultúránk szentélye. Most egy egész székesegyházat mutatunk be. Fantasztikus gyűjtemény ez, amit 3927 témakörben állítottunk ki ez alkalommal. Eddig 180 ezer ajándékkönyvet hoztunk át a határon, idén 2300 könyvet kap tőlünk a házigazda Novak Radonić Általános Iskola.” Sétánk és beszélgetésünk közben I. Endre Aranybulláját emelte maga elé, mely 600 éven át érvényesült a magyar alkotmányban, valamint Európa is vett át belőle. Ezután egy kalapot tett a fejére és megkért, néhány sorban okvetlenül írjam meg kalapja történetét, mivel a megnyitóünnepség után szóvá tették, milyen illetlenség volt zsíros kalapban megjelennie Bada bácsinak!” Tudja meg hát mindenki: Ezt a kalapot az édesapám 20 éves korában kapta, aki 1902-ben született. Tudni kell, hogy ez eredeti Borsalino-kalap, mely 1900-ban a világkiállításon Párizsban aranyérmet kapott. Apám fehér kesztyűt húzott amikor elérkezett az ideje, hogy nekem adja, és úgy vette ki a dobozából, majd nyújtotta át. Ez egy 90 éves kalap és büszke vagyok rá!” mondta és megajándékozott A MIRK-ek könyvével
    Bada Johanna: „Nagyon örülök, hogy itt vannak Hertelendyfalva képviselői munkáikkal, a Borovitz-házaspár Budapestről, valamint kedvenc kiállítási anyagom, melyhez érzelmi szálak fűznek. Kollázst készítettünk a nišiek köszöntésére. Eczet György képeslapgyűjtő nagymester Torontóból, Kanadából küldte el albumának képeit. .A képeslapok a múltba, Jugoszláviába kalauzolnak el minket, a határok nélküli Adriai tengerpartra. Van egy összeállítás olyan nők leveliből is akik ezekben a levelekben arra kérik Slobodan Miloševićet, hogy állítsa meg a háborút. ”Néhány perc beszélgetés után mennie kellett, de a Borovitz házaspárhoz irányított.


A moholi kiállítók ízlésesen berendezett csarnoka – két szemszögből

    Borovitz Tamás: „1972-ben kezdtük, és a mostani a 278. kiállításunk. Témakörünk az olimpia. Minden alkalommal mást hozunk, vagyis az olimpia valamely szegletét mutatjuk be. Ez alkalommal a téli olimpiát. Mivel most a vancouveri az aktuális, arra törekszünk, hogy minél színesebben és sokoldalúbban mutassuk be, és ezzel együtt megszerettessük az olimpiát. Azt, hogy érdemes sportolni! Itt van például Sebestyén Juli kűrruhája, Zsombor Zsolt négyes bob versenyző ruhája, sapkája és cipője, elhoztuk a táli olimpiák és paraolimpiák kabalababáit, valamint nem a téli olimpiához tartozó, de elmaradhatatlan bokszkesztyű, mely Papp László tulajdona volt. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a gyűjtést, a kiállítások rendezését feleségemmel, Máriával, együtt csinálom. Szenvedélyünk eredménye a jelvények, olimpiai plakettek, olimpiai plakátok, olimpiai egyenruhák, zászlók, telefonkártyák kabalababák, bélyegek, pénzérmék, könyvek, folyóiratok sokasága, melyeket gyűjteményünk részének tudhatunk. Büszke vagyok arra, hogy soha nem fogadtunk el pénzt onnan, ahova eljuttattuk kiállításra mindezt. Meg kell említenem, hogy több mint 10 ezer olimpiai bajnokról szól életművünk. Eddig 33 olimpiai bajnok és olimpikon tisztelt meg minket személyes tárgyaival és mi ezzel tudjuk tovább terjeszteni az olimpiai eszmét!”
    Telečki Elvirát a rendezvény kapuzárását követő napokban látogattam meg otthonában. A következő­ket mondta: ”1.500 látogatója volt a rendezvénynek. Mintegy 2000 felnőtt kiállító vett részt idén a MIRK-en, plusz a gyerekek. 3378 diploma talált gazdára. Ezúttal 350 nagymesteri elismerés lett kiosztva, ami­ből 7-et az Arany Kezek KE tagjai érdemeltek ki, méghozzá: Raffai Julianna – egyéb hímzés, Sinka Irén – hímzett kép, Vrestyák Erika – keresztszemes, Hugyik Aranka – kalocsai hímzés és egyéb hímzés, Péter Viktória – színes hímzés, Farkas Veronika – sütemények és Telečki Elvira – richelieu. A pontszám szerinti versenyben a legnagyobb létszámú csoportok közül az első hely a moholi Arany Kezek-é, a második a temerini Boldog Gizella Egyesületé, harmadik a bezdáni Piros Rózsa Egyesület lett. A köze­pes létszámú csopor­tok versenyében az első helyen végzett a péterváradi Vredne Ruke Novog Sada, a második helyen a muzslyai Nők klubja, a harmadikon pedig a szabadkai Népkör végzett. A kis létszámú csoportoknál az első hely a kúlai Népköré lett, a második a sza­badkai Gerontológia központé, a harmadik pedig a hertelendyfalvi Tamási Áron MME. Tagtoborzásért a csó­kai Nyugdíjasok Klubja – Márki Ikona kapott elismerést. A Bada Dada emlékformát az újvidéki Predrag Nikolić kapta. A legszebb makettért pedig a topolyai – csantavéri Harmat Vilmos vehetett át díjat. A SZEGYESZ hűségdíjat adományozott a kúlai Népkörnek ,akik min­den évben kiállítanak, emellett a hertelendyfalvi Kemény Annának, aki 36 éven át vesz részt a rendezvényen, valamint a muzslyai Szervó Mihály Ál­talános Iskolának, amely négyszer adott otthont a MIRK-nek. Horvátország­ból is ellátogattak a kiállításra. A csoport Vinkovciból érkezett, és tagjai kö­rülnéztek nálunk.”
    Köszönöm a közreműködő Tiszavirág Nőaktívának, a moholi Nyugdíjas Egyesületnek, az Idősek Otthonának, a moholi ÖTT-nek, a Venus Táncklubnak, az Aranykapu ME-nek, a Csobolyó ME-nek, a Stevan Sremac ME-nek, a Brass Dance Band-nek, a Midnight Táncklubnak, a Sava Trlajić kamarakórusnak, az óbecsei Városi kamarakórusnak. Nem utolsósorban köszönet az Arany Kezek KE tagjainak, a Moholi Helyi Közösségnek, az adai Önkormányzatnak, valamint a Vajdaság AT Gazdasági Titkárságának.

Szöveg és képek: Lajkó Szilvia

april 2010.

Naslovna strana
Ljudi, slike, događaji
Berza rada u Adi
Urbanizacija i zdravlje
Po hitnom postupku
Dan škole Novaku u čast
Molski dobošar
Vesti
Vesti iz policije
Poljočuvari
Aktivnosti sindikata
Impresum


Design by VA