Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. augusztus

Címoldal
Amiről beszélni kell
Községi hírek
Az ország legfiatalabb polgármestere
Ülésezett a községi képviselő-testület
Útjavítás és esővízelvezető-árok ásás
Első Helyi közösség tanácsának üléséről
Nálunk nincs uborkaszezon
Moholi morzsák
Adaiak eredményei a MIRK-en
Nagyboldogasszonyi gondolatok
Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásár
Adán is szerepelt a Tanyaszínház
Aki mer, az nyer!
Egy moholi olimpikon története
A családon belüli erőszak
Régi adai szabóságok
Számítógép előtt ülőknek
Felhívás
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Nyelvi figyelő
Azok a szegény madarak!
Zöld levél
Adai győztes galamb(ász)ok
Sport
Címeres nemeslevelek - IV.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

NAGYBOLDOGASSZONYI GONDOLATOK

    Augusztus 15-e  a Szűzanya mennybevitelének ünnepe, amikor arra emlékezünk, hogy az Istenanya  és mindenkor Szeplőtelen Szűz Mária földi pályafutásának befejezése után testestül –lelkestül a mennyei dicsőségbe került. A Szent Szűz mennybevitele különleges részesedés Fia föltámadásában, és elővételezése a többi keresztény föltámadásának. Az elmúlt ünnep kapcsán a Szűzanyára vonatkozó gondolatokat VI. Pál pápának 1974-ből származó Marialis cultus kezdetű enciklikája alapján indítjuk:
    „Az, amit a Szentlélektől sugalmazott Bibliában olvasunk, és a mai életfeltételek arra indítanak bennünket, hogy Máriában olyan példaképet ismerjünk fel, aki teljes egészében megfelel a modern ember igényeinek. A modern asszony, aki komolyan akarja venni társadalmi felelősségét, nagy örömmel szemlélheti Máriát : az Istennel való párbeszédben szabadon dönt és tudatosan vállal felelősséget egy nem is mellékes dologban, hanem minden idők legnagyobb ügyében, mert ezt nyugodtan állíthatjuk Krisztus születéséről.. . A modern asszony továbbá meggondolhatja, hogy Mária a szűzi állapot választásával - amely Isten akaratából Krisztus születését volt hivatva előkészíteni - semmiképpen sem utasította vissza a házasság javait és méltóságát, hanem szabadon és tudatosan döntött úgy, hogy maradéktalanul Isten szeretetének szenteli magát.... Mária, annak ellenére, hogy teljesen Isten akaratának adta át magát, egyáltalán nem volt passzív asszony, aki figyelemre sem méltatná ennek a világnak a dolgait, és aki másokat is távol tartana ettől, hanem olyan asszony volt, aki bátran vallotta, hogy Isten a kicsinyek és szegények pártfogója, aki letaszítja a világ hatalmasait... A modern asszony Máriát úgy látja, mint Isten alázatosainak és szegényeinek legkiválóbb képviselőjét, mint erős asszonyt, aki részt vett a szegénységben és szenvedésben, a menekülésben és száműzetésben ....Máriát végül nem úgy látjuk, mint valami neurotikus anyát, aki csak és kizárólagosan Fiával foglalkozik, hanem olyan anyaként, akinek igyekezete felébreszti az apostoloknak Krisztusba vetett hitét, és aki a Kálvária hegyén minden ember anyja lett”.
    Szűz Mária hitével, engedelmességével, hatalmas szeretetével mindannyiunk példaképévé vált. Az Egyház Mária-tisztelete pedig a keresztény kultusz természetéhez tartozik. Ez a tisztelet azonban - ahogyan a II. Vatikáni Zsinat Lumen Gentium dogmatikus konstitúciója is fogalmaz - "lényege szerint más, mint az imádás, mellyel a megtestesült Igét, valamint az Atyát és a Szentlelket imádjuk."

Morvai Matild

avgust 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Sa sednice Skupštine opštine
Sa sednice Saveta Prve Mesne zajednice
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ljubiteljima računara
Pravo na sindikalno organizovanje
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA