Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. augusztus

Címoldal
Amiről beszélni kell
Községi hírek
Az ország legfiatalabb polgármestere
Ülésezett a községi képviselő-testület
Útjavítás és esővízelvezető-árok ásás
Első Helyi közösség tanácsának üléséről
Nálunk nincs uborkaszezon
Moholi morzsák
Adaiak eredményei a MIRK-en
Nagyboldogasszonyi gondolatok
Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásár
Adán is szerepelt a Tanyaszínház
Aki mer, az nyer!
Egy moholi olimpikon története
A családon belüli erőszak
Régi adai szabóságok
Számítógép előtt ülőknek
Felhívás
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Nyelvi figyelő
Azok a szegény madarak!
Zöld levél
Adai győztes galamb(ász)ok
Sport
Címeres nemeslevelek - IV.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Aki mer, az nyer!

    Vállalkozni, vállalkozásba kezdeni sosem könnyű, mert az ötlet és a bátorság mellett kezdőtőkére is szükség van. A vállalkozó kedvű fiatalok számára lehetőséget jelenthet a Gazdasági és Területfejlesztési Minisztérium Start Up pályázata, amelynek révén 2,8 milliárd dinárt láttak elő a kis és középvállalkozások alakításának és fejlesztésének támogatására. Az akció május 15-én zárult, és a már ismert eredmények szerint 2276 kezdő vállalkozó pályázatát pozitívan bírálták el.
    A vajdasági eredményekről Körtvélyesi Tícián a Kis és Középvállalatok Fejlesztésével Foglalkozó Köztársasági Ügynökség  megbízottja számolt be.
    - A pályázaton a kezdő és fiatal vállalkozók  5000-30000 euró közötti hitelt igényelhettek 1%-os éves kamattal. A Minisztérium kínálta lehetőséggel Szerbiában 3119-en éltek, összesen 3, 8 milliárd dinárt igényeltek. 2276 pályázó kérelmét pozitívan bírálták el, ennek köszönhetően 7000 új munkahely létesülhet Szerbiában. A területfejlesztési államtitkár, Dejan Jovanović nemrégiben azt nyilatkozta, hogy az akcióval minden elkövetkező évben kb. 3000 vállalkozás alakulását szeretnék megkönnyíteni. A pályázatot először 2007-ben írták ki, ekkor 1507 kölcsönkérelmet hagytak jóvá, amely révén 6000 új munkahelyet hoztak létre. 2008-ban 700-zal több sikeres pályázat volt, így az idén 1000-rel több munkahely alakulhat.
    - Az első tapasztalatok alapján mi lehet a siker titka? Mitől függ, hogy sikeres lesz-e egy pályázat?
    - Az a négy személy, akinek a pályázatát pozitívan bírálták el, részt vett a képzésen, ők nap mint nap bejártak az irodába konzultálni, minden részletre rákérdeztek, az üzleti tervet is többször leellenőriztették. Tehát nem csak az ötlet a fontos, hanem az is, hogy alaposan kidolgozták a pályázatot. Az elutasítottak nagy részénél formai hiányosságok voltak, de akik a regionális központokon keresztül küldték a kérelmet, nem eshettek ebbe a hibába.
    Adán négy kezdő vállalkozó kapta meg a kért kölcsönt, Vámos Árpád, az Uni marin fémipari vállalkozása számára vásárolhat fémmegmunkáló gépet, Jasztrebinác Attila, Red line vállalkozásában korszerű nyomdagéppel kezdheti meg a munkát. Kis Pál Emánuel (Mok design) pedig a kölcsönt dísztárgyak készítésére alkalmas berendezés beszerzésére fordíthatja. A negyedik vállalkozó, Komáromi Katalin pedig teherszállító jármű vásárlására kapott hitelt.
A sikeres pályázókat levélben értesítették, augusztusban aláírhatják a szerződést, szeptemberben pedig megkezdik a kölcsönök kifizetését.
2008-ban 4,2 millió dinár került Adára, remélem, hogy 2009-ben 15 milliónyi összeget hozhatunk a községbe a kezdő kis és középvállalkozók számára.

    És akiknek sikerült.
    Kis Pál Emánuel dísztárgyak készítésével foglalkozik, a kölcsönből esztergagépet valamint egy profil- és csőhajlító gépet vásárolhat.
    - Meghívást kaptam a Start up kölcsönökről szóló előadásra. Ott hallottam először a pályázat feltételeiről. Lakberendező és bútortervező főiskolát végeztem Belgrádban, és már régóta szeretnék saját vállalkozásba kezdeni. Már hobbi szinten készítettem kovácsoltvas dísztárgyakat, gyertyatartókat, lámpákat. Az anyagi feltételek miatt azonban nem tudtam vállalkozásba kezdeni. Nagy lehetőséget jelentett számomra ez a kölcsön, mert megindíthatom  és fejleszthetem  vállalkozásomat.
    - Mi mindenre volt szükség ahhoz, hogy pályázhass?
    - A pályázat előkészítése nem volt olyan bonyolult, mintegy tíz nap alatt sikerült megteremteni a szükséges feltételeket. A képzés, amelyen részt vettünk nagyon sokat jelentett, mert megismerkedtünk mindazzal, amit a kezdő vállalkozóknak kell tudniuk, és sok hasznos dolgot hallottunk arról, hogy mit jelent vállalkozónak lenni ebben az országban. Augusztusban írjuk alá a szerződést, szeptember elsejétől pedig várhatjuk a kölcsönt.  Azt tervezem, hogy kezdetben magam készítem majd a dísztárgyakat, de hamarosan szeretnék két fiatalt is alkalmazni. Nagy terveim vannak, de ha azt elérhetném, hogy kizárólag a kovácsoltvasbútor-készítéssel foglalkoznék, és egyszer tíz embert foglalkoztatnék, boldog ember lennék.-  mondta Kis Pál Emánuel.
    Jasztrebinác Attila  a helyi iroda megbízottjától értesült a kölcsönlehetőségről, részt vett  a háromnapos képzésen, amelyre már kidolgozott üzleti tervvel érkezett.
    - Volt ötletem, volt elképzelésem, ami az előadáson megvalósíthatónak tűnt, de mivel használt berendezésről lett volna szó, a szükséges dokumentumok beszerzése annyi utánajárást és befektetést követelt volna, hogy inkább változtattam az elképzelésen. Egy olyan nyomtatógép vásárlása mellett döntöttem, amellyel előkészítés nélkül néhány perc alatt vízalapú festékkel bármilyen képet lehet nyomtatni fára, textilre, farmerra, bőrre, minden olyan anyagra, amely beissza a vizet. Tudomásom szerint ilyen technológia még nincs Vajdaságban. Úgy gondoltam, hogy az egyedi darabok, kisebb sorozat-nyomtatásoknak van jövője.
    - Mekkora utánajárásra volt szükség?
    - Meg kellett nyitni előre a céget, ami kötelezettségekkel, és különböző illetékekkel jár. A megkapott kölcsön egymillió dinár, ami az igényelt 1, 2 millióval szemben nem fedi az összes beruházási költséget. Így valójában még egy bankhitelre van szükségem ahhoz, hogy tényleg beindíthassam a vállalkozást. A  fiataloknak, akik szeretnének pályázni, azt javaslom, hogy jól gondolják meg, hogy vállalkozásba kezdenek-e, mert amellett, hogy garanciára nincs szükség és a kamat is kedvező, ügyelni kell arra, hogy mire veszik fel a kölcsönt, és azt sem tudni előre, hogy mikor kezdhetjük meg a munkát, és mikor lesz belőle pénz. Már lennének megrendeléseim, ezért jó lenne, ha minél hamarabb kézhez kapnánk a kölcsönt.- magyarázta Jasztrebinác Attila.

Józó Mónika

avgust 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Sa sednice Skupštine opštine
Sa sednice Saveta Prve Mesne zajednice
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ljubiteljima računara
Pravo na sindikalno organizovanje
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA