Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. augusztus

Címoldal
Amiről beszélni kell
Községi hírek
Az ország legfiatalabb polgármestere
Ülésezett a községi képviselő-testület
Útjavítás és esővízelvezető-árok ásás
Első Helyi közösség tanácsának üléséről
Nálunk nincs uborkaszezon
Moholi morzsák
Adaiak eredményei a MIRK-en
Nagyboldogasszonyi gondolatok
Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásár
Adán is szerepelt a Tanyaszínház
Aki mer, az nyer!
Egy moholi olimpikon története
A családon belüli erőszak
Régi adai szabóságok
Számítógép előtt ülőknek
Felhívás
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Nyelvi figyelő
Azok a szegény madarak!
Zöld levél
Adai győztes galamb(ász)ok
Sport
Címeres nemeslevelek - IV.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Retró szótár

    Olvasom, hogy a Tinta Könyvkiadó gondozásában megjelent egy újabb kiadvány: Burget Lajos Retró szótára. Alcíme: Korfestő szavak a második világháborútól a rendszerváltásig. Az ismertető tanúsága szerint különböző, ma már nem használatos szavakat közöl, melyek az adott korszakra jellemzőek voltak: békekölcsön, úttörőtábor, kulák, Bambi, osztályellenség,  úttörővasút, maszek, építőtábor stb.

    A fenti szóhasználat főleg a magyarországi viszonyokra volt jellemző. Ha belegondolunk, és eljátszunk a gondolattal, mi is igen könnyen össze tudnánk állítani egy vajdasági magyar retró szótárt. A legtöbb szó a politikai élet köréből jut azonnal eszünkbe: önigazgatás, el nem kötelezettség, önigazgatók gyűlése, vagy egyszerűen, „magyarosan” zbor, az oktatás köréből: tanár néptárs, általános középiskola, kulturológia szak, pionír, pioníravatás, felderítő, SZISZ-tag, partizántanító (pedagógus kitüntetés), munkaakció, a nevezetes események köréből: staféta, szlet. A korszak  jellegzetes intézményei a SIZ-ek, az önigazgatási érdekközösségek, valamint a társult munkaszervezetek, a kor jellegzetes szóhasználata szerint belépéskor az új dolgozók „társították a munkájukat” a  munkaszervezettel, a mozik gyakran partizánfilmeket vetítettek, a diákok a népfelszabadító háborúról tanultak.
    A példákat sorolhatnánk tovább, szótárnyi anyagot lehetne összegyűjteni. Nagyon érdekes, hogy a szóhasználat alapján hitelesen fel tudunk idézni egy korszakot, a közelmúltat, amely időben nincs is oly távol tőlünk, de a korra oly jellemző szavak tekintélyes része a mai életben már nem használatos. Adán egyébként az utcanevek vonatkozásában még mindig a „retró” korszakát éljük. Hogy csak egy példát említsek: Lenin utca már jó ideje nincs egyetlen környező vajdasági településen sem, csak Adán. A jelenlegi adai utcanevekből lehetne olyan összeállítást készíteni, melynek alapján mindenki 30-40 évvel korábbi időszakra gondolna, és nem a mára. Ideje lenni változtatni ezen, annál is inkább, mert más községek már rég megtették ezt.

Dr. Hódi Éva

avgust 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Sa sednice Skupštine opštine
Sa sednice Saveta Prve Mesne zajednice
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ljubiteljima računara
Pravo na sindikalno organizovanje
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA