Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. augusztus

Címoldal
Amiről beszélni kell
Községi hírek
Az ország legfiatalabb polgármestere
Ülésezett a községi képviselő-testület
Útjavítás és esővízelvezető-árok ásás
Első Helyi közösség tanácsának üléséről
Nálunk nincs uborkaszezon
Moholi morzsák
Adaiak eredményei a MIRK-en
Nagyboldogasszonyi gondolatok
Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásár
Adán is szerepelt a Tanyaszínház
Aki mer, az nyer!
Egy moholi olimpikon története
A családon belüli erőszak
Régi adai szabóságok
Számítógép előtt ülőknek
Felhívás
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Nyelvi figyelő
Azok a szegény madarak!
Zöld levél
Adai győztes galamb(ász)ok
Sport
Címeres nemeslevelek - IV.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

98. Zöld levél
A SZILVA

    Most van nálunk a szilva szezonja, így nem árt néhány szót szólnunk erről a közkedvelt gyümölcsről, hátha így majd még jobban értékelik. A szilva (Prunus domestica) a rózsafélék családjába tartozik. Az egyik legigénytelenebb és leggyakoribb gyümölcsünk. A háztartásban többféleképpen felhasználhatjuk és fogyaszthatjuk. Kitűnő lekvár készülhet belőle a téli hónapokra, befőttet is készíthetünk belőle, víz és cukor nélkül, csak úgy a saját levében. 
    A kutatók a szilva őshazáját a Földközi-tenger keleti medencéje környékén gyanítják; valószínű, hogy Szíria, Irán, Örmény-,Török- és Görögország népei termelték először. A természetleírással is foglalkozó római írók gyakran említik a szilvát. Ovidius a Metamorphoses (Átváltozások) című - 15 könyv terjedelmű - költeményében már pontos leírást ad róla:
     „…és nedvdús szilvát, nemcsak feketét, de olyant is, mely sárgásan tud vetekedni a zsenge viasszal.” Egy másik költő mondja:
    „Szilvafa ága ha lennél, / Szívemre árnyat ha vetnél, / Édesem, hord ki a terhem, / Százszor ölelj fa-szerelmem.”
    Mondják még, hogy hétszilvafás nemes, ami annyit tesz, mint kisnemesek alsó kategóriájához tartozó, egyetlen telkén parasztmódra élő és gazdálkodó nemes. Nem voltak jobbágyai, legfeljebb néhány birtoktalan szolgája. A nemesi társadalomban az egytelkes nemesnél alacsonyabb státusban már csak a jobbágytelken ülő, ún. bocskoros nemesek voltak.
    A friss szilva rendkívül gazdag káliumban, ami a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyát segíti elő. Tíz dkg aszalt szilvában 757 mg kálium található. Ha vitaminokból mennyiségre nincs is sok benne, de egymást segítik a felszívódásban.
    A szilva és aszalt szilva az egyik legjobb vértisztító. A szilva frissen is serkenti az emésztést, az aszalt szilvában ugyanazt az értéket megtaláljuk, de sűrítve. Az aszalt szilva a legeredményesebb a székrekedés ellen. A kálium szabályozza, normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
    Tehermentesíti, tisztítja a májat, serkenti a vesék működését. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása. 
    A máj leterheltségének első jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem teszünk valamit az emésztéssel, a szervezetünkben a helyzet tovább romlik, a teher mind nagyobb lesz, mert a vér megtelt salakanyaggal. A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelen, hogy az elfogyasztás után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg hat a gyomor működésére és a belek kígyózó mozgására. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.
    A szilva az egyik legeredményesebb gyógyszer a székrekedés ellen. Ehhez az aszalt szilvát meg kell főznünk, vagy éjszakára leáztatjuk és a levét megisszuk. A szilvát is elfogyaszthatjuk, ami síkossá teszi a belek tartalmát, így biztosítjuk a bélmozgás serkentését. A leáztatott szilvalé az egyik leggazdagabb forrása a vasnak, kalciumnak, magnéziumnak és foszfornak.
    A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét.
    A friss szilva alkothatja a gyümölcssaláták összetételét, de nyersen is előszeretettel fogyasztjuk. Rostja nem kemény, ezért serkenti a bélműködést. Az aszalt szilvában minden megvan, ami a friss szilvában, de sokkal töményebben. Ha csak az aszalt szilvát fogyasztjuk, jó sok vizet igyunk rá. A jól beérett szilvából (amikor a szára körül fonnyadni kezd) kiváló lekvár főzhető. A diógerezddel, vagy mandulával töltött aszalt szilva (szultána) ma is egyike a legkiválóbb csemegéknek.

Király János

avgust 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Sa sednice Skupštine opštine
Sa sednice Saveta Prve Mesne zajednice
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ljubiteljima računara
Pravo na sindikalno organizovanje
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA