Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2008. augusztus

Címoldal
Amiről beszélni kell
Községi hírek
Az ország legfiatalabb polgármestere
Ülésezett a községi képviselő-testület
Útjavítás és esővízelvezető-árok ásás
Első Helyi közösség tanácsának üléséről
Nálunk nincs uborkaszezon
Moholi morzsák
Adaiak eredményei a MIRK-en
Nagyboldogasszonyi gondolatok
Nagyboldogasszonyi Aranykapu-vásár
Adán is szerepelt a Tanyaszínház
Aki mer, az nyer!
Egy moholi olimpikon története
A családon belüli erőszak
Régi adai szabóságok
Számítógép előtt ülőknek
Felhívás
Rendőrségi hírek
Szép vers mára
Nyelvi figyelő
Azok a szegény madarak!
Zöld levél
Adai győztes galamb(ász)ok
Sport
Címeres nemeslevelek - IV.
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal - Napos oldal
Tarka oldal
Impresszum

Az ország legfiatalabb polgármestere
  • Bilicki Zoltán adai polgármester szerint, előbb helyzetfelmérés és egyeztetés, majd csak utána következhet a konkrét tervek megfogalmazása a koalíciós partnerekkel

    A Demokrata Párt és a Magyar Koalíció közötti megállapodásnak megfelelően Ada községnek demokrata polgármestere lett, Bilicki Zoltán adai vállalkozó, akit támogat a G17 Plusz–Magyar Polgári Szövetség képviselői csoport is, a DP-vel kötött külön egyezség alapján. A keddi községi képviselő-testületi ülésen jelenlévő 25 képviselő egyhangúlag (egyetlen érvénytelen szavazattal) választotta meg Ada polgármesterének a 28 éves fiatalembert, aki jelenleg az ország legifjabb polgármesterének számít. A vele készített interjúban személyéről, terveiről és elképzeléseiről kérdeztük.


Bilicki Zoltán polgármester

    – Adai lakos vagyok. 1980. június 8-án születtem Zentán. Az általános iskolát Adán fejeztem be a Cseh Károly Általános Iskolában, a középiskolát Óbecsén a Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskolában. Majd Szabadkán a Közgazdasági Egyetemen folytattam tanulmányaimat, amelyek jó ütemben haladtak, de 3,5 éve elvesztettem édesapámat, akkor bátyámmal átvettük a családi vállalkozást, emiatt lelassultak a tanulmányaim. Egyelőre a főiskolai diplomát szereztem meg, egy-két vizsga hiányzik még az egyetem elvégzéséhez, amelyet az idén tervezek befejezni. A bátyámmal irányítottuk a Bilicki-malmot, amelynek eddig én voltam az igazgatója, mostantól ő veszi át a tisztséget. Az elmúlt években az Ifix Ifjúsági Szervezet alelnöke voltam, 2005-től kezdve pedig az adai Fácán Vadásztársaság elnökségi tagja, majd 2006-ban megválasztottak alelnöknek. Ennélfogva hobbijaim közé tartozik a vadászat, emellett szeretek focizni, gyakori vendég vagyok az adai műfüves pályán. Nőtlen vagyok, viszont hosszú ideje tartó kapcsolatom van, és tervezzük a házasságkötést.
    Az ország jelenlegi legfiatalabb polgármesterének számít. Sokan támogatják, míg mások túl fiatalnak és tapasztalatlannak tartják a tisztségre. Hogyan látja ezt a helyzetet?
    – A politikával az utóbbi másfél-két évben kezdtem alaposabban foglalkozni, azzal, hogy a Demokrata Pártba ebben az évben léptem be. A választások előtt még nem tudtuk, hogy milyen eredményre számíthatunk, bíztunk a győzelemben, de nem tudhattuk biztosan. A választások után kristályosodott ki, hogy talán én leszek a párt polgármester-jelöltje, végül a Demokrata Párt Ada községi szervezete egyhangúlag jelölt a tisztségre. A párt községi listáján szerepelnek tapasztalt szakemberek is, valójában ez egy fiatalemberek alkotta lista. Az adai emberek tudták, hogy kire szavaznak és mit választanak. Az általam vezetett vállalat élén már bizonyítottam, hogy gazdasági kérdésekben felkészült vagyok és jól elvégzem a feladatom. Ezt azért hangsúlyozom, mivel az új vezetés a község működését gazdasági alapokra kívánja helyezni. Bízom benne, hogy megtudom változtatni azoknak az álláspontját, akik nem bíznak bennem. Tapasztalatlan vagyok a tisztségre, de hajlandó vagyok tanulni, valamint lesznek tanácsadóim. Az idősebbek és tapasztaltabbak véleményét mindig meg fogom hallgatni, ez persze nem azt jelenti, hogy aszerint is fogok dönteni. A tanácsadókat én választom, azzal, hogy a DP és a MK közötti koalíciós szerződés szerint egy tanácsadót javasolnak a magyar pártok és kettőt a demokraták. Egyelőre biztosat nem tudok mondani, de az MK jelöltje valószínűleg Kalmár Gábor lesz, a demokraták részéről az egyik jelölt Jovan Šević, a DP községi szervezetének elnöke, a másik pedig Zoran Dragin, eddigi alpolgármester.
    Véleménye szerint, milyen irányba tart Ada község? Milyenek az itteni életfeltételek és lehetőségek a boldogulásra?
    – Értékelem, hogy az előző vezetés belevágott a nagyberuházásokba, amelyeket igyekszünk befejezni. Egyik fő célunk, hogy befejezzük a híd, a kerülő- és a moholi nagy út építését. Az egészségházban hamarosan elkészül az új gyermekosztály, illetve az épületbe költözik a gyógyszertár. Ada megérdemli, hogy nagyobb és jól felszerelt egészségháza legyen, mindent megteszünk azért, hogy korszerű gépeket, esetleg jobb orvosokat hozzunk a községbe. A fiatalokat nagyban érinti a munkanélküliség problémája, emiatt igyekezni fogunk, hogy a mandátumunk alatt külföldi beruházókat vonzzunk a községbe, de ugyanúgy segíteni fogjuk a hazai beruházókat is. Arra törekszem, és ezt nagyon fontosnak tartom, hogy a külföldi beruházók ne olyan szférából kerüljenek ki, amivel esetleg kárt okozunk a működő adai vállalkozásoknak. Butaság lenne idehozni egy textilgyárat, hiszen van még több tíz vagy száz olyan ágazat, amely közül választhatunk. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a beruházásokhoz megteremtünk bizonyos alapfeltételeket az adai ipari zónában. A gazdaságban mindenki nehéz helyzetben van, de ez nemcsak községi, hanem országos probléma. A falvakkal kapcsolatban meghatároztuk a célkitűzéseinket, konkrét dolgokat nem akarok ígérni, de megpróbáljuk elérni, hogy valamelyik bank kirendeltséget nyisson Törökfaluban. Amit megígérhetek, hogy állandó orvosi felügyeletet biztosítunk Törökfaluba, és igyekszünk javítani a falusi emberek életfeltételein. Az úthálózat javításáért is mindent megteszünk, de az előbb említett három fő beruházást véghez kell vinni. Az adaiaknak és moholiaknak fontos a moholi nagy út kiépítése, a mezőgazdaság fejlesztése, illetve a beruházók miatt az összeköttetés az autópályával. Az adai község helyzete ezáltal javulni fog, mert nem mindegy, hogy úgy tárgyalunk a beruházókkal, hogy van összeköttetésünk az autópályával vagy nincs.
    Melyek azok a célkitűzések, amelyeket mindenféleképpen szeretnétek megvalósítani?
    – A fő célkitűzés az, hogy a nagyberuházásokat befejezzük. Szerencsére megvan az összeköttetésünk a tartományi titkárságokkal és a köztársasági minisztériumokkal. Ezt okosan kell kihasználni, és sok munkával ezeket a beruházásokat be tudjuk fejezni. Ezen kívül vannak más elképzeléseink is, de az elkövetkező napokban, hetekben derül ki, hogy ezek megvalósítására milyenek a lehetőségek. A következő napokban és hetekben elemezzük a nagyobb beruházások állását, és ezzel összhangban fogjuk meghozni a következő időszakra a pénzügyi tervet, illetve kezdünk neki a munkának. A konkrét programcélokat az elkövetkező húsz napban állítjuk össze.
    Ez a hét azzal fog telni, hogy értesítjük a minisztériumok és a titkárságok tisztségviselőit, hogy Adán új községi vezetőség alakult, és a tárgyalásokra kérünk időpontokat. Ha ez sikerül, akkor a jövő héten megkezdjük a nagyberuházásokkal kapcsolatban a megbeszéléseket. Ezek a beruházások a hatalomban levő összes párt programcéljában szerepelnek. Ezekkel kapcsolatosan nincs mit összehangolni vagy várakozni, viszont vannak kisebb méretű beruházásokra vonatkozó tervek, amelyeket össze kell hangolni, meg kell beszélni és fontossági sorrendbe rakni. Nem ismerem részleteiben az MK és a G17 Plusz programcéljait, de föltételezem, hogy viszonylag hasonlóak. A választások előtt, amikor a pártok és pártcsoportosulások meghatározták a programokat, még nem tudták, hogy melyik minisztériumokban és a titkárságokon lesz befolyásuk. Bizonyos terveinkkel folyamodni fogunk támogatásért olyan minisztériumokhoz, amelyeket a G17 Plusz irányít, vagy olyan titkárságokhoz, amelyeket a Magyar Koalíció. Ebből kifolyólag minden tervet közösen kell megvalósítanunk.
    Polgármesterként mit tekint a legfontosabb feladatának?
    – Már többször említettük a nagyberuházásokat, ezek megvalósítását tekintem a legfontosabb feladatomnak. Emellett az egészségház építésének a befejezését, a falvakban az életfeltételek javítása, illetve azoknak a céloknak a megvalósítását, ami a programunkban szerepel. Mindent megteszünk ezek megvalósításáért, nem egy-egy dolgot fogunk hajszolni, hanem szervezetten dolgozunk több beruházáson, a pályázatokon megszerezhető támogatások elnyerésén, illetve a beruházók a községbe vonzásán. Számítok az uniós pályázatokon megszerezhető támogatásokra is. Az önkormányzaton belül létezik egy informatikával és fejlesztéssel foglalkozó iroda. Ezen belül megszervezzük a pályázatíró irodát. Remélem, sikerül összehozni az egyik magyarországi testvérvárosunkkal, hogy ketten kiutaznak két-három hétre átvenni az ottani pályázatíró módszereket, hiszen ők sokkal nagyobb tapasztalatokkal rendelkeznek az európai uniós pályázatokról, mint mi. A jövőben pedig kialakítunk egy tízfős csapatot, amely az elképzelésem szerint a község lakosainak és az önkormányzat részére fogja írni a pályázatokat. A terveim szerint ez ingyenes lenne, azonban a pénzügyi helyzet ellenőrzése után derül ki, hogy finanszírozni tudjuk-e teljes egészében a pályázatírók munkáját, vagy az érdekelteknek anyagilag is hozzá kell ehhez járulni. Az embereket és intézményeket folyamatosan értesíteni fogjuk a pályázati lehetőségekről.

Csincsik Zsolt
(Magyar Szó, 2008. augusztus 9.)

avgust 2008.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Sa sednice Skupštine opštine
Sa sednice Saveta Prve Mesne zajednice
Molski dobošar
Vesti iz policije
Ljubiteljima računara
Pravo na sindikalno organizovanje
Sport
Šarena strana
Impresum


Design by VA