Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2006. december

Cmoldal
Fiatalok nélkül nincs jövő
Boris Tadić Adán
Községi képes krónika
Önkormányzati eseménynaptár
Novemberi események településeinken
A többség rászavazott
Karácsony
Karácsonyi kiállítás
Karácsonyi üdvözlet lufival
Szeretet, megértés kell nekik
"Zeng a lélek, zeng a szó"
A siker záloga a fiatalokban van
A nagyi az interneten
A moholi Verbászi házaspár aranylakodalmi ünnepe
Új esküdtek az adai bíróságon
Tűz a szolfézsteremben
Gyors segítségnyújtás
Tíz éves a Kékkereszt Egyesület
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Nagy Sívó Zoltán kiállítása Adán
Kerék-táj és királylátogatás
Zöld levél
Karácsonyi fűszerünk: a fahéj
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Emlékezünk: Puskás Ferenc
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

SZOKSOK, HIT, JSLS VAGY BABONA

    December 21. TAMS napja
    A csillagszati tl ezen a napon kezddik, s a tli napfordul nnepe is. Ettl kezdve a nappalok egyre hosszabbak, az jszakk pedig rvidebbek. Ez a vltozs mr a kzeled tavasz els jelzsnek tekinthet.
    December 24. dm va napja
    Ez a nap az adventi idszak utols napja. Karcsony viglija mr az nnep kezdett jelenti, ami napjainkban leginkbb a szenteste, az jfli mise nnepi meghittsgben fejezdik ki. Kezdetben erre a napra egsz napos bjtt rendeltek el, ksbb az egyhz ezt mdostotta, s az nneplyes vacsort karcsonyi bjti ebd vltotta fel.
    December 25. KARCSONY NAPJA
    A keresztnysgben Jzus Krisztus fldi szletsnek emlknapja. Az rm s a bkessg, a csald s a gyermeksg, az otthon s a szlfld, az letet ad fny nnepe.
    December 26. ISTVN napja
    Istvn az egyhz els dokumentlt s nv szerint ismert els vrtanja. Ezen a napon jrtak hzrl, hzra a reglk, alakoskodk s ltalban ekkor tartottk a fut- s lversenyeket. A legnyek s hzas emberek vgigjrtk a lnyos hzakat, termkenysget s bsget kvnva. Nhol ez a npszoks jvig is eltartott.
    December 27. JNOS napja
    Szent Jnos evanglista nnepe. Ehhez a naphoz a borszentels szoksa kapcsoldott. A szent bornak is mint minden egyb szentelmnynek mgikus ert tulajdontottak. Beteg embert s llatot gygytottak vele. ntttek a boroshordkba is, hogy a mr benne lv bor sem romoljon el.
    December 28. APRSZENTEK NAPJA
    Azoknak a betlehemi kisdedeknek az emlknapja, akik Krisztusrt mrtrhallt haltak, akiket Herdes a gyermek Jzus keressekor megletett. A figyermekek megvesszzsnek szokst a betlehemi kisdedek szenvedseire vettik vissza, a lnyokt pedig azzal magyarzzk, hogy Betlehemben figyermekek haltak meg, s ezrt ilyenkor a lnyoknak kell szenvedni. A vessz lehetett hajl fzfavessz, termg vagy korbcs. Vesszzni figyermekek, legnyek vagy psztorok jrtak, mikzben szerencsekvn, egszsgvarzsl mondkk ksretben gyengden megveregettk a lnyokat, asszonyokat vagy a gyerekeket. A legnyeket borral knltk, a megkorbcsolt lny pedig sznes pntlikt kttt a korbcsra.
    
DECEMBER 31. SZILVESZTER NAPJA
    A polgri v utols napja, Szent Szilveszter ppa nnepe. Este vi hlaadst tartanak a templomokban. Szilveszterkor s jvkor a szoksok s hiedelmek clja, hogy biztostsa a kvetkez esztendre az emberek egszsgt, szerencsjt, b termst, az llatllomny szaporasgt. Ezen a napon az jfli zajkeltsnek fontos szerepe van. Rszben azrt, hogy mindenki felbredjen, s az jesztendben szorgalmasan dolgozzon, msrszt azrt, hogy a nyj az jv bekszntsekor a msik oldalra forduljon. gy vltk ugyanis, hogy ezzel biztostjk az llatok egszsgt s szaporasgt. Ma is szoks a szilveszteri mulatozs, vagyis az vbcsztats, amelyet az jv kszntse kvet. Az v hagyomnyos bcsztatsa vidm, de mgis meghatan szp esemny. Egyes helyeken mg a harangok is megkondulnak, s fl rs harangszval kszntik az jesztendt. jflkor egy pillanatnyi csend borul a tjra, majd a gylekezet ajkrl felcsendl a himnusz.

    JANUR-BOLDOGASSZONY HAVA
    Janur 1.JV
    Ez a nap a polgri v kezdnapja, amely a Gergely-fle naptrreform ta vlt ltalnoss. jvkor az els nap szerencsjvel az egsz esztend sikert igyekeztek biztostani. gy tartottk, amit ezen a napon cselekedtek, az egsz vre hatssal lesz. Ehhez a naphoz sokfle tilts fzdik. Ismert az a hiedelem, hogy jv napjn semmit sem adnak ki a hzbl, mert akkor egsz vben minden kimegy onnan. ltalban munkatilalom is volt, nem volt szabad fzni, mosni, varrni stb. Az vkezd nap idjrsval is jsoltak: ha ilyenkor szp napfnyes id van, j esztendre lehet szmtani, ha csillagos az jszakai g, rvid tl vrhat, ha pedig a hajnal piros, akkor hideg szeles id lesz.
    Szoks volt az jv hajnaln a ktnl mosdani, hogy egsz vben frissek legyenek. A varzsl npszoksok igen fontos rsze volt a tpllkozs, megszabott telek fogyasztsa, illetve bizonyos telek szigor tiltsa. Ez utbbira plda a baromfihs evsnek tilalma. gy gondoltk, a baromfi elkaparn a szerencst, s ezrt disznhst kell enni, mert a diszn eltrja a szerencst. Ekkor elnyben rszestik a lencst, rizst, klest, babot, hogy a sok apr mag pnzbsget jelent a kvetkez esztendben.

    Janur 6. VZKERESZT NAPJA
    A karcsonyi nnepkr zr napja s hivatalosan ekkor kezddik a farsang. Ekkor szedik le a karcsonyft, s osztjk szt a megdermedt csokoldszeleteket, szaloncukrokat. A IV. szzadig Jzus szletsnapjt s az vkezdetet is ezen a napon nnepeltk. Ekkor emlkezik meg az egyhz a napkeleti blcsekrl. Ez utbbi emlkre szentel vizet az egyhz. A vz megszentelsnek megkeresztelsnek szertartsbl ered a magyar vzkereszt elnevezs. Ezt a vizet hromkirlyok viznek is neveztk. Ezen a napon szoks volt a hzszentels, amely a vz s a tmjn szentelsbl alakult ki.

Folytatjuk

Sfrny gnes

decembar 2006.

Naslovna strana
Boris Tadić u Adi
Opštinske vesti
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Popravljeni prozori, redovne učionice
Molski dobošar
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Vesti iz policije
Beli bor drvo godine 2007.
Impresum


Design by VA