Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2006. december

Címoldal
Fiatalok nélkül nincs jövő
Boris Tadić Adán
Községi képes krónika
Önkormányzati eseménynaptár
Novemberi események településeinken
A többség rászavazott
Karácsony
Karácsonyi kiállítás
Karácsonyi üdvözlet lufival
Szeretet, megértés kell nekik
"Zeng a lélek, zeng a szó"
A siker záloga a fiatalokban van
A nagyi az interneten
A moholi Verbászi házaspár aranylakodalmi ünnepe
Új esküdtek az adai bíróságon
Tűz a szolfézsteremben
Gyors segítségnyújtás
Tíz éves a Kékkereszt Egyesület
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Nagy Sívó Zoltán kiállítása Adán
Kerék-táj és királylátogatás
Zöld levél
Karácsonyi fűszerünk: a fahéj
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Emlékezünk: Puskás Ferenc
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

SZOKÁSOK, HIT, JÓSLÁS VAGY BABONA

    December  21.  TAMÁS  napja
    A csillagászati  tél ezen a napon kezdõdik, és a téli napforduló ünnepe is. Ettõl kezdve a nappalok egyre hosszabbak, az éjszakák pedig rövidebbek. Ez a változás már a közeledõ tavasz elsõ jelzésének tekinthetõ.
    December  24.  Ádám – Éva napja
    Ez a nap az adventi idõszak utolsó napja. Karácsony vigíliája már az ünnep kezdetét jelenti, ami napjainkban leginkább a szenteste, az éjféli mise ünnepi meghittségében fejezõdik ki. Kezdetben erre a napra egész napos böjtöt rendeltek el, késõbb az egyház ezt módosította, és az ünnepélyes vacsorát karácsonyi böjti ebéd váltotta fel.
    December  25.  KARÁCSONY NAPJA
    A kereszténységben Jézus Krisztus földi születésének emléknapja. Az öröm és a békesség, a család és a gyermekség, az otthon és a szülõföld, az életet adó fény ünnepe.
    December  26.  ISTVÁN  napja
    István az egyház elsõ dokumentált és név szerint ismert elsõ vértanúja. Ezen a napon jártak házról, házra a regélõk, alakoskodók és általában ekkor tartották a futó- és lóversenyeket. A legények és házas emberek végigjárták a lányos házakat, termékenységet és bõséget kívánva. Néhol ez a népszokás újévig is eltartott.
    December  27.  JÁNOS  napja
    Szent János evangélista ünnepe. Ehhez a naphoz a borszentelés szokása kapcsolódott. A szent bornak is – mint minden egyéb szentelménynek – mágikus erõt tulajdonítottak. Beteg embert és állatot gyógyítottak vele. Öntöttek a boroshordókba is, hogy a már benne lévõ bor sem  romoljon el.
    December  28.  APRÓSZENTEK  NAPJA
    Azoknak a betlehemi kisdedeknek az emléknapja, akik Krisztusért mártírhalált haltak, akiket Heródes a gyermek Jézus keresésekor megöletett. A fiúgyermekek megvesszõzésének szokását a betlehemi kisdedek szenvedéseire vetítik vissza, a lányokét pedig azzal magyarázzák, hogy Betlehemben fiúgyermekek haltak meg, és ezért ilyenkor a lányoknak kell szenvedni. A vesszõ lehetett hajló fûzfavesszõ, termõág vagy korbács. Vesszõzni fiúgyermekek, legények vagy pásztorok jártak, miközben szerencsekívánó, egészségvarázsló mondókák kíséretében gyengéden megveregették a lányokat, asszonyokat vagy a gyerekeket. A legényeket borral kínálták, a megkorbácsolt lány pedig színes pántlikát kötött a korbácsra.
    
DECEMBER  31.  SZILVESZTER  NAPJA
    A polgári év utolsó napja, Szent Szilveszter pápa ünnepe. Este óévi hálaadást tartanak a templomokban. Szilveszterkor és újévkor a szokások és hiedelmek célja, hogy biztosítsa a következõ esztendõre az emberek egészségét, szerencséjét, bõ termést, az állatállomány szaporaságát. Ezen a napon az éjféli zajkeltésnek fontos szerepe van. Részben azért, hogy mindenki felébredjen, és az újesztendõben szorgalmasan dolgozzon, másrészt azért, hogy a nyáj az újév beköszöntésekor a másik oldalára forduljon. Úgy vélték ugyanis, hogy ezzel biztosítják az állatok egészségét és szaporaságát. Ma is szokás a szilveszteri mulatozás, vagyis az óévbúcsúztatás, amelyet az újév köszöntése követ. Az óév hagyományos búcsúztatása vidám, de mégis meghatóan szép esemény. Egyes helyeken még a harangok is megkondulnak, és fél órás harangszóval köszöntik az újesztendõt. Éjfélkor egy pillanatnyi csend borul a tájra, majd a gyülekezet ajkáról felcsendül a himnusz.

    JANUÁR - BOLDOGASSZONY HAVA
    Január 1.ÚJÉV
    Ez a  nap a polgári év kezdõnapja, amely a Gergely-féle naptárreform óta vált általánossá. Újévkor az elsõ nap szerencséjével az egész esztendõ sikerét igyekeztek biztosítani. Úgy tartották, amit ezen a napon cselekedtek, az egész évre hatással lesz. Ehhez a naphoz sokféle tiltás fûzõdik. Ismert az a hiedelem, hogy újév napján semmit sem adnak ki a házból, mert akkor egész évben minden kimegy onnan. Általában munkatilalom is volt, nem volt szabad fõzni, mosni, varrni stb. Az évkezdõ nap idõjárásával is jósoltak: ha ilyenkor szép napfényes idõ van, jó esztendõre lehet számítani, ha csillagos az éjszakai ég, rövid tél várható, ha pedig a hajnal piros, akkor hideg szeles idõ lesz.
    Szokás volt az újév hajnalán a kútnál mosdani, hogy egész évben frissek legyenek. A varázsló népszokások igen fontos része volt a táplálkozás, megszabott ételek fogyasztása, illetve bizonyos ételek szigorú tiltása. Ez utóbbira példa a baromfihús evésének tilalma. Úgy gondolták, a baromfi elkaparná a szerencsét, és ezért disznóhúst kell enni, mert a disznó elõtúrja a szerencsét. Ekkor elõnyben részesítik a lencsét, rizst, kölest, babot, hogy a sok apró mag pénzbõséget jelent a következõ esztendõben.

    Január  6.  VÍZKERESZT NAPJA
    A karácsonyi ünnepkör záró napja és hivatalosan ekkor kezdõdik a farsang. Ekkor szedik le a karácsonyfát, és osztják szét a megdermedt csokoládészeleteket, szaloncukrokat. A IV. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. Ekkor emlékezik meg az egyház a napkeleti bölcsekrõl. Ez utóbbi emlékére szentel vizet az egyház. A víz megszentelésének – megkeresztelésének szertartásából ered a magyar vízkereszt elnevezés. Ezt a vizet háromkirályok vizének is nevezték. Ezen a napon szokás volt a házszentelés, amely a víz és a tömjén szentelésébõl alakult ki.

Folytatjuk

Sáfrány Ágnes

decembar 2006.

Naslovna strana
Boris Tadić u Adi
Opštinske vesti
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Popravljeni prozori, redovne učionice
Molski dobošar
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Vesti iz policije
Beli bor drvo godine 2007.
Impresum


Design by VA