Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2006. december

Cmoldal
Fiatalok nélkül nincs jövő
Boris Tadić Adán
Községi képes krónika
Önkormányzati eseménynaptár
Novemberi események településeinken
A többség rászavazott
Karácsony
Karácsonyi kiállítás
Karácsonyi üdvözlet lufival
Szeretet, megértés kell nekik
"Zeng a lélek, zeng a szó"
A siker záloga a fiatalokban van
A nagyi az interneten
A moholi Verbászi házaspár aranylakodalmi ünnepe
Új esküdtek az adai bíróságon
Tűz a szolfézsteremben
Gyors segítségnyújtás
Tíz éves a Kékkereszt Egyesület
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Nagy Sívó Zoltán kiállítása Adán
Kerék-táj és királylátogatás
Zöld levél
Karácsonyi fűszerünk: a fahéj
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Emlékezünk: Puskás Ferenc
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Zeng a llek, zeng a sz
15 ves a Vadvirg

    A Vadvirg Hagyomnypol Kr december 2-n sznvonalas s fergeteges jubileumi, egyben karcsonyi glamsorral nnepelte meg fennllsnak, megalakulsnak 15. vforduljt. A sznhzteremben megtartott rendezvnyt megtiszteltk jelenltkkel: Ivana Duli Markovi, a G17 Plus alelnke, Zoran Dragin kzsgi alelnk, Duan Teleki, a KKT elnke, Micsz Jzsef s Lszl Gizella tartomnyi kpviselk, dr. Hdi Sndor s felesge, dr. Hdi va, valamint ms vendgek.
    A jubileumi msort Trk Tilla egy szp npdal elneklsvel vezette be, majd Varga Lvia, a Kr elnke nnepi beszdet mondott. Elszr is ksznttte a vendgeket s a kznsget, majd gy folytatta: 1991-ben a Vadvirg H.K. megalakulsakor ms civil szervezet nem mkdtt Adn. Biztos anyagi alap nlkl, nagy-nagy lelkesedssel s egyttes tenni akarssal fogtunk munkhoz. Olyan lehetsget szerettnk volna megteremteni gyermekeink szmra, ahol megismerhetik nemzeti mltunkat, hagyomnyainkat s kultrnkat A 15 v alatt voltak kudarcok s nehz percek, de ugyanakkor szp sikereket is elknyvelhettnk ez id alatt, amelyek krptoltak mindannyinkat a kudarcokrt. Az vek sorn tbb npzenei-nptnc vetlkedn vettnk rszt s rtnk el dobogs helyezseket. Az elmlt vek alatt sok bartra tettnk szert Krpt-medence szerte. J kapcsolatok alakultak ki ms hasonl szervezetekkel, intzmnyekkel s az nkormnyzattal. Az vek sorn tbben is tmogattk mind anyagilag, mind erklcsileg az egyesletnket gy elssorban a gyermekek szlei, a hatron tli alaptvnyok, a Vajdasgi Mveldsi Titkrsg, a KKT s msok. A 15 v alatt felntt egy nemzedk. A klnbz csoportok volt tagjai ma vagy csoportvezetk, vagy tmogatink, esetleg ms mdon maradtak kapcsolatban a szervezetnkkel. Vgl engedjk meg, hogy ksznetet mondjak a Kr alaptinak, tmogatinak, a szlknek, a csoportok vezetinek s a gyerekeknek mindazrt, amit tettek tesznek a Vadvirgrt. fejezte be Varga Lvia.

    Az nnepi beszmol utn tbben kszntettk a jubill Vadvirg H.K.-t : Ivan Duli Markovi egy szerny ajndkcsomaggal, Lszl Gizella, Pintr va a Rkczi Szvetsg adai szervezete nevben, majd dr. Balog Andrs a polgrmester, rmnyi Ferenc nevben.
    A jubileumi elads j alkalom volt arra, hogy egy sznvonalas msor ltal megmutassa sajt magt a Vadvirg, alkalom volt arra, hogy fellpjen minden csoportja, egy csokorba ktve a kznsg el trja a 15 v munkjt.
    Elsknt a legkisebbek lptek sznre karcsonyi jtkokkal, majd kvetkezett az Esztena furulyacsoport s drmai szakkr fellpse. Nagybali Tamara Illys Gyulnak Bartk cm verst mondta el. Ehhez kthet a Kr asszonykrusnak repertorja, k Bartk ltal sszegyjttt npdalokat adtak el. Ezutn a tncosok lptek sznre: a Tarska, az Iglice, a Pipacs tagjai, akik az elmlt vek folyamn szmos sikert rtek el klnbz versenyeken. Utna az rgylus s a Gondz npzenei egyttes mutatta be tudst s varzsolt kellemes hangulatot a kznsgnek. Sikerekben k sem szenvednek hinyt. Kln ki kell emelni a kt meghvott vendg egyttest: a cskai Rkczi frfikrust, amely sznvonala ltal ismert az egsz Krpt-medencben, valamint a debreceni Fnix nptnc egyttest, amely a nptncok szles skljt mutatta be mvszi szinten. Mindkt egyttes fellpse vastapsot vltott ki a lelkes kznsgbl.
    A jubileum lehetsget nyjt a visszatekintsre, de a jvt is elre vetti. A tz ves vforduln mr felvzoltk tevkenysgk fonalt, ami ma gyszintn idszer. Eszerint a Kr tevkenysge npmvels. Fbb cljai a Vajdasgban l magyarok npmvszeti hagyomnyainak polsa, gyjtse s dokumentlsa, npszoksok, npi hagyomnyok megismerse, megismertetse, tnchz-mozgalom, npdal, npzene s nptncok megismerse. A kihalflben lv foglalkozsok, szakmk elsajttsa, npi motvumok polsa a festszetben, hmzsben s az iparmvszetben, tovbb az egyetemes emberi civilizci kulturlis rtkeinek fejlesztse. A Vadvirgban klns hangslyt fektetnek a gyermekek bevonsra a szervezet minden tevkenysgbe, az a cljuk, hogy mindenki otthonnak vallja a Hagyomnypol Krt, rezve nemzetmegtart s magyarsgtudat-forml erejt s jelentsgt.

Blizs Gza

decembar 2006.

Naslovna strana
Boris Tadić u Adi
Opštinske vesti
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Popravljeni prozori, redovne učionice
Molski dobošar
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Vesti iz policije
Beli bor drvo godine 2007.
Impresum


Design by VA