Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2006. december

Címoldal
Fiatalok nélkül nincs jövő
Boris Tadić Adán
Községi képes krónika
Önkormányzati eseménynaptár
Novemberi események településeinken
A többség rászavazott
Karácsony
Karácsonyi kiállítás
Karácsonyi üdvözlet lufival
Szeretet, megértés kell nekik
"Zeng a lélek, zeng a szó"
A siker záloga a fiatalokban van
A nagyi az interneten
A moholi Verbászi házaspár aranylakodalmi ünnepe
Új esküdtek az adai bíróságon
Tűz a szolfézsteremben
Gyors segítségnyújtás
Tíz éves a Kékkereszt Egyesület
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Nagy Sívó Zoltán kiállítása Adán
Kerék-táj és királylátogatás
Zöld levél
Karácsonyi fűszerünk: a fahéj
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Emlékezünk: Puskás Ferenc
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

„Zeng a lélek, zeng a szó”
15 éves a Vadvirág

    A Vadvirág Hagyományápoló Kör december 2-án színvonalas és fergeteges jubileumi, egyben karácsonyi gálamûsorral ünnepelte meg fennállásának, megalakulásának 15. évfordulóját. A színházteremben megtartott rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel: Ivana Duliæ Markoviæ, a G17 Plus alelnöke, Zoran Dragin községi alelnök, Dušan Teleèki, a KKT elnöke, Micsíz József és László Gizella tartományi képviselõk, dr. Hódi Sándor és felesége, dr. Hódi Éva, valamint más vendégek.
    A jubileumi mûsort Török Tilla egy szép népdal eléneklésével vezette be, majd Varga Lívia, a Kör elnöke ünnepi beszédet mondott. Elõször is köszöntötte a vendégeket és a közönséget, majd így folytatta: „1991-ben a Vadvirág H.K. megalakulásakor más civil szervezet nem mûködött Adán. Biztos anyagi alap nélkül, nagy-nagy lelkesedéssel és együttes tenni akarással fogtunk munkához. Olyan lehetõséget szerettünk volna megteremteni gyermekeink számára, ahol megismerhetik nemzeti múltunkat, hagyományainkat és kultúránkat… A 15 év alatt voltak kudarcok és nehéz percek, de ugyanakkor szép sikereket is elkönyvelhettünk ez idõ alatt, amelyek kárpótoltak mindannyinkat a kudarcokért. Az évek során több népzenei-néptánc vetélkedõn vettünk részt és értünk el dobogós helyezéseket. Az elmúlt évek alatt sok barátra tettünk szert Kárpát-medence szerte. Jó kapcsolatok alakultak ki más hasonló szervezetekkel, intézményekkel és az önkormányzattal. Az évek során többen is támogatták mind anyagilag, mind erkölcsileg az egyesületünket – így elsõsorban a gyermekek szülei, a határon túli alapítványok, a Vajdasági Mûvelõdési Titkárság, a KKT és mások. A 15 év alatt felnõtt egy nemzedék. A különbözõ csoportok volt tagjai ma vagy csoportvezetõk, vagy támogatóink, esetleg más módon maradtak kapcsolatban a szervezetünkkel. Végül engedjék meg, hogy köszönetet mondjak a Kör alapítóinak, támogatóinak, a szülõknek, a csoportok vezetõinek és a gyerekeknek mindazért, amit tettek – tesznek a Vadvirágért.” – fejezte be Varga Lívia.

    Az ünnepi beszámoló után többen köszöntették a jubiláló Vadvirág H.K.-t : Ivan Duliæ Markoviæ egy szerény ajándékcsomaggal, László Gizella, Pintér Éva a Rákóczi Szövetség adai szervezete nevében, majd dr. Balog András a polgármester, Ürményi Ferenc nevében.
    A jubileumi elõadás jó alkalom volt arra, hogy egy színvonalas mûsor által megmutassa saját magát a Vadvirág, alkalom volt arra, hogy fellépjen minden csoportja, egy csokorba kötve a közönség elé tárja a 15 év munkáját.
    Elsõként a legkisebbek léptek színre karácsonyi játékokkal, majd következett az Esztena furulyacsoport és drámai szakkör fellépése. Nagybali Tamara Illyés Gyulának Bartók címû versét mondta el. Ehhez köthetõ a Kör asszonykórusának repertoárja, õk Bartók által összegyûjtött népdalokat adtak elõ. Ezután a táncosok léptek színre: a Tarsóka, az Iglice, a Pipacs tagjai, akik az elmúlt évek folyamán számos sikert értek el különbözõ versenyeken. Utána az Árgyélus és a Gondûzõ népzenei együttes mutatta be tudását és varázsolt kellemes hangulatot a közönségnek. Sikerekben õk sem szenvednek hiányt. Külön ki kell emelni a két meghívott vendég együttest: a csókai Rákóczi férfikórust, amely színvonala által ismert az egész Kárpát-medencében, valamint a debreceni Fõnix néptánc együttest, amely a néptáncok széles skáláját mutatta be mûvészi szinten. Mindkét együttes fellépése vastapsot váltott ki a lelkes közönségbõl.
    A jubileum lehetõséget nyújt a visszatekintésre, de a jövõt is elõre vetíti. A tíz éves évfordulón már felvázolták tevékenységük fonalát, ami ma úgyszintén idõszerû. Eszerint a Kör tevékenysége népmûvelés. Fõbb céljai a Vajdaságban élõ magyarok népmûvészeti hagyományainak ápolása, gyûjtése és dokumentálása, népszokások, népi hagyományok megismerése, megismertetése, táncház-mozgalom, népdal, népzene és néptáncok megismerése. A kihalófélben lévõ foglalkozások, szakmák elsajátítása, népi motívumok ápolása a festészetben, hímzésben és az iparmûvészetben, továbbá az egyetemes emberi civilizáció kulturális értékeinek fejlesztése. A Vadvirágban különös hangsúlyt fektetnek a gyermekek bevonására a szervezet minden tevékenységébe, az a céljuk, hogy mindenki otthonának vallja a Hagyományápoló Kört, érezve nemzetmegtartó és magyarságtudat-formáló erejét és jelentõségét.

Bálizs Géza

decembar 2006.

Naslovna strana
Boris Tadić u Adi
Opštinske vesti
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Popravljeni prozori, redovne učionice
Molski dobošar
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Vesti iz policije
Beli bor drvo godine 2007.
Impresum


Design by VA