Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2006. december

Címoldal
Fiatalok nélkül nincs jövő
Boris Tadić Adán
Községi képes krónika
Önkormányzati eseménynaptár
Novemberi események településeinken
A többség rászavazott
Karácsony
Karácsonyi kiállítás
Karácsonyi üdvözlet lufival
Szeretet, megértés kell nekik
"Zeng a lélek, zeng a szó"
A siker záloga a fiatalokban van
A nagyi az interneten
A moholi Verbászi házaspár aranylakodalmi ünnepe
Új esküdtek az adai bíróságon
Tűz a szolfézsteremben
Gyors segítségnyújtás
Tíz éves a Kékkereszt Egyesület
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Nagy Sívó Zoltán kiállítása Adán
Kerék-táj és királylátogatás
Zöld levél
Karácsonyi fűszerünk: a fahéj
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Emlékezünk: Puskás Ferenc
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Karácsonyi fûszerünk: a fahéj

    A fahéj a legrégebben ismert fûszereink egyike. Már az ószövetségben is számos alkalommal megemlítik, bár ezekben az idõkben inkább a Kínában õshonos, úgynevezett „kínai fahéjat” ismerték. A bibliai idõkben a fahéjat mint illatszert és füstölõt használták. A föníciaiak vitték be Egyiptomba, ahol a balzsamozó szerek fõ összetevõje volt. Ebben az idõszakban a fahéj az aranynál is értékesebb volt. A görögök, valamint a rómaiak illatszernek, fûszernek használták és különféle emésztési zavarokat orvosoltak vele. A keresztes vitézek szerelmi bájitalt készítettek belõle. A középkori Európában vallási rituálékon, ceremóniákon alkalmazták, és ízesítõszerként használták.
    A valódi fahéj a kínaitól jobb minõségû, aromásabb, Sri Lanka (Ceylon) szigetérõl származik. A portugálok 1505-ben ezért a fûszerért foglalták el a szigetet. A hollandok 1636-ban kiûzték a portugálokat, és elkezdték az eddig vadon élõ fa termesztését.
    A babérfélék családjába tartozó bokros, örökzöld fahéj fának gyönyörû levelei, sárgásfehér virágai és sötétkék bogyói vannak. A növény fûszerként felhasználható része a fa szárított, illatos belsõ kérge. Fûszernek a 10 m magasra is megnövõ fa, 3 évesnél fiatalabb ágairól lehántott illatos kérget használjuk. A lehántott fakérget egy napig hagyják száradni és érlelõdni. Ezután lekaparják róla a külsõ réteget, és ahogy a belsõ kéreg szárad, összetekeredik az általunk is jól ismert, boltban is kapható fakéreg tekerccsé. A szárított fahéj vastagsága kb. 0,5 mm, rozsdabarna, vörösesbarna színû, kellemesen aromás illatú, enyhén édeskés, fanyar ízû. Õrölve a karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen összetevõje. Ezen kívül még almás lepény, rétes, rizsételek, különféle desszertek, gyümölcssaláták kedvelt ízesítõje.
    Az õrölt fahéj konyhai mennyiségben nem okoz gondot, nagy adagban viszont allergiás tüneteket okozhat. Az utóbbi idõben különféle teák, rágók, cukorkák is készülnek fahéj felhasználásával. Étrendi hatásán kívül a fahéj gyógyhatása is ismert. A népi gyógyászat szerint antiszeptikus és görcsoldó, nyugtató hatású.
    A fahéjolaj illata meleg, fûszeres és édes. Ezt felismerve az ipar illatgyertyákat készít belõle. A fahéjat parfümökbe, krémekbe, fûszerekkel, kevert légfrissítõkbe az illatszeripar is felhasználja.

    Fahéjas mézeskaláccsal, almás lepénnyel kívánok békés karácsonyt és boldog új évet.

Sterbik Ildikó

decembar 2006.

Naslovna strana
Boris Tadić u Adi
Opštinske vesti
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Popravljeni prozori, redovne učionice
Molski dobošar
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Vesti iz policije
Beli bor drvo godine 2007.
Impresum


Design by VA