Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2006. december

Cmoldal
Fiatalok nélkül nincs jövő
Boris Tadić Adán
Községi képes krónika
Önkormányzati eseménynaptár
Novemberi események településeinken
A többség rászavazott
Karácsony
Karácsonyi kiállítás
Karácsonyi üdvözlet lufival
Szeretet, megértés kell nekik
"Zeng a lélek, zeng a szó"
A siker záloga a fiatalokban van
A nagyi az interneten
A moholi Verbászi házaspár aranylakodalmi ünnepe
Új esküdtek az adai bíróságon
Tűz a szolfézsteremben
Gyors segítségnyújtás
Tíz éves a Kékkereszt Egyesület
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Nagy Sívó Zoltán kiállítása Adán
Kerék-táj és királylátogatás
Zöld levél
Karácsonyi fűszerünk: a fahéj
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Emlékezünk: Puskás Ferenc
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Karcsonyi fszernk: a fahj

    A fahj a legrgebben ismert fszereink egyike. Mr az szvetsgben is szmos alkalommal megemltik, br ezekben az idkben inkbb a Knban shonos, gynevezett knai fahjat ismertk. A bibliai idkben a fahjat mint illatszert s fstlt hasznltk. A fnciaiak vittk be Egyiptomba, ahol a balzsamoz szerek f sszetevje volt. Ebben az idszakban a fahj az aranynl is rtkesebb volt. A grgk, valamint a rmaiak illatszernek, fszernek hasznltk s klnfle emsztsi zavarokat orvosoltak vele. A keresztes vitzek szerelmi bjitalt ksztettek belle. A kzpkori Eurpban vallsi ritulkon, ceremnikon alkalmaztk, s zestszerknt hasznltk.
    A valdi fahj a knaitl jobb minsg, aromsabb, Sri Lanka (Ceylon) szigetrl szrmazik. A portuglok 1505-ben ezrt a fszerrt foglaltk el a szigetet. A hollandok 1636-ban kiztk a portuglokat, s elkezdtk az eddig vadon l fa termesztst.
    A babrflk csaldjba tartoz bokros, rkzld fahj fnak gynyr levelei, srgsfehr virgai s sttkk bogyi vannak. A nvny fszerknt felhasznlhat rsze a fa szrtott, illatos bels krge. Fszernek a 10 m magasra is megnv fa, 3 vesnl fiatalabb gairl lehntott illatos krget hasznljuk. A lehntott fakrget egy napig hagyjk szradni s rleldni. Ezutn lekaparjk rla a kls rteget, s ahogy a bels kreg szrad, sszetekeredik az ltalunk is jl ismert, boltban is kaphat fakreg tekerccs. A szrtott fahj vastagsga kb. 0,5 mm, rozsdabarna, vrsesbarna szn, kellemesen aroms illat, enyhn desks, fanyar z. rlve a karcsonyi mzeskalcs elengedhetetlen sszetevje. Ezen kvl mg alms lepny, rtes, rizstelek, klnfle desszertek, gymlcssaltk kedvelt zestje.
    Az rlt fahj konyhai mennyisgben nem okoz gondot, nagy adagban viszont allergis tneteket okozhat. Az utbbi idben klnfle tek, rgk, cukorkk is kszlnek fahj felhasznlsval. trendi hatsn kvl a fahj gygyhatsa is ismert. A npi gygyszat szerint antiszeptikus s grcsold, nyugtat hats.
    A fahjolaj illata meleg, fszeres s des. Ezt felismerve az ipar illatgyertykat kszt belle. A fahjat parfmkbe, krmekbe, fszerekkel, kevert lgfrisstkbe az illatszeripar is felhasznlja.

    Fahjas mzeskalccsal, alms lepnnyel kvnok bks karcsonyt s boldog j vet.

Sterbik Ildik

decembar 2006.

Naslovna strana
Boris Tadić u Adi
Opštinske vesti
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Popravljeni prozori, redovne učionice
Molski dobošar
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Vesti iz policije
Beli bor drvo godine 2007.
Impresum


Design by VA