Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2006. december

Címoldal
Fiatalok nélkül nincs jövő
Boris Tadić Adán
Községi képes krónika
Önkormányzati eseménynaptár
Novemberi események településeinken
A többség rászavazott
Karácsony
Karácsonyi kiállítás
Karácsonyi üdvözlet lufival
Szeretet, megértés kell nekik
"Zeng a lélek, zeng a szó"
A siker záloga a fiatalokban van
A nagyi az interneten
A moholi Verbászi házaspár aranylakodalmi ünnepe
Új esküdtek az adai bíróságon
Tűz a szolfézsteremben
Gyors segítségnyújtás
Tíz éves a Kékkereszt Egyesület
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Nagy Sívó Zoltán kiállítása Adán
Kerék-táj és királylátogatás
Zöld levél
Karácsonyi fűszerünk: a fahéj
Szokások, hit, jóslás vagy babona
Emlékezünk: Puskás Ferenc
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

78. Zöld levél
Az erdei fenyõ 2007 fája

    Az erdeifenyõt választották a 2007-es esztendõ fájának - közölte a berlini botanikai kuratórium. A bejelentés szerint a döntéssel e fafaj szerény szép­ségét és nagyon szívós túlélõ képességét kívánták méltatni: az erdeifenyõ ugyanis a legmostohább körülményekkel is megbirkózik, és a szárazságot is jól tûri.
    Silvius Wodarz, a kuratórium elnöke elmondta: ez a növény jobban ellen­áll a klímaváltozásnak, mint más fafajok. Nincs még egy olyan faj, amely olyan kevés vízzel is elél, mint a világon mintegy száz alfajjal rendelkezõ erdei fenyõ.
    Ez a jövõ évre számunkra is iránymutató magatartás-formát sugalmaz, hisz a fa Szerbiában is õshonos, és – így vagy úgy – figyelmünk középpontjába került. Adán a rekreációs parkban és a strandra vezetõ út két szélén, vala­mint a városban itt-ott a házak elõtt láthatók gyönyörû, impozáns példá­nyai. Az adai és a zentai környezetvédõkkel tavaszra majd ünnepélyesen újabb példányokat is ültetünk, szakembereink elõadást is tartanak róla.

    Erdeifenyõ vagy borovifenyõ. Pinus silvestris.
    Elsõsorban a dombvidékek és elõhegységek fája, de a síkságon is nagy te­rületeket foglal el. A legszebb állományok az erdélyi, valamint a dél-szerbiai települések közelében találhatóak.
    Adán a rekreációs parkban és a strandra vezetõ út mindkét oldalán láthatók szép példányai, a feketefenyõvel váltakozva. A termõhelyi szélsõségekkel szemben bámulatos az alkalmaz­kodóképessége. Megél a kietlen kopáron éppen úgy, mint az Alföld száraz homokján. Csapadékban gazdag területeken erõteljesen növekszik, és a csapadékhiányra nem olyan érzékeny, mint a lucfenyõ (karácsonyfa) vagy egyebek. A párás völgyeket nem szereti, de az idõjárás szélsõségeit jól tûri. Sem a nagy meleg, sem a nagy hideg nem okoz jelentõs károkat az erdeifenyvesekben. Rendkívül fényigényes, e miatt az idõsebb állományok kigyérülnek s ha nincs második koronaszintjük, elgyomosodnak. Optimá­lis helye a hûvös kontinentális klíma, ahol legalább három hónapig tart a télies idõ. Az erdeifenyõ számára legjobb a barna erdõtalaj, de jól fejlõdik a savanyú talajokon, és elfogadható növedéket ad a sekély kopáron és a száraz meszes homokon is. Pionír jellegû faj, ezért tarvágások, erdõégé­sek, abbahagyott legeltetések után, felhagyott kõbányák területén, frissen kiképzett utak szegélyén könnyen megtelepszik vagy telepíthetõ.
    Alakja: Jó termõhelyeken 30-40 m magasra nõ, míg silányabb termõhe­lyeken 10-20 m-nél nagyobb magasságot ritkán ér el. Fiatal korában koro­nája kúposodó, ágai szabályos örvökben állnak.
    Észak-európai alakváltozata karcsú, vékony ágú, kúpos koronájú, dél-eu­rópai alakváltozata zömökebb, vastagságú, ellaposodó koronájú. Tûi: Kettesével ülnek a szürkés színû, rövid, hártyás hüvelyekben, 4-8 cm hosszúak, 2 mm szélesek. Keresztmetszetük félkör alakú, hossztengelyük körül kissé csavarodottak, hegyes csúcsúak szélük kemény, finoman fûré­szes. Általában 3-4 évenként hullanak le. Törzse: Rendszerint hosszú, egyenes, végig követhetõ, ritkán villás. Termése: 3-6 cm hosszú toboz, a második év októberében érik, a következõ év tavaszán hullatja szárnyas magvait. A toboz érés elõtt zöld, éréskor szürkés. Fája: Értékes, sokolda­lúan felhasználható. A fûrész- és épületasztalos-ipar legkeresettebb fája, kiváló bányafa, papírfa, ládaalapanyag, de a farost- és forgácslap-gyártás­ban is jelentõs szerepet kap.
    Elterjedése: Csaknem egész Európában megtalálható. Északon a 70. szé­lességi fokig terjed (Norvégia, Kirkenes község). Keleten átmegy Szibéri­ába egészen a Sztanovoj-hegységig, de megtalálható az Amur vidékén, az Altaj hegységben, Perzsiában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban is. Délen elõfordul a Balkán hegységben, az Appeninekben, Francia- és Spanyolor­szág hegységeiben, míg nyugaton egész a tengerpartig elterjedt.

Király János

decembar 2006.

Naslovna strana
Boris Tadić u Adi
Opštinske vesti
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Popravljeni prozori, redovne učionice
Molski dobošar
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu
Vesti iz policije
Beli bor drvo godine 2007.
Impresum


Design by VA