Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Molski doboar
DOBOAR U ERDAPSKOJ KLISURI

    "Plovio sam mnogim rekama, morima i okeanima, al' erdapske klisure i Dunavske obale u srcu su mome ostale" - tako nekeko ide jedna od tekst strofa prelepe pesme "Dunave Dunave". Verujte mi na re da u tome ima puno istine. Onima koji se jo nisu zaputili u tome pravcu od srca preporuuje da posete ovaj prelepi deo nae istone Srbije.
    Priznajem da sam i ja sada tek prvi put bio tamo i pun utiska elim i vama preneti moje impresije.
    Odmah da vam kaem da ovo nije nekakav turistiki EPP i da iza ovog ne stoji turistika agencija, naprotiv, za sve ovo je "kriv" Klub sportskih ribolovaca iz Mola. U Donjeg Milanovcu, gradiu na obali Dunava na erdapskoj magistrali, poetkom avgusta odrano je takmienje u sportskom ribolovu. U takmiarskoj ekipi Molskog ribolovakog kluba od tri lana i voe puta naao se i "Molski doboar" u svojstvu vozaa. Natovareni ribolovakom opremom sa svim mamcima i pecarokim tajnim recepturama, krenuli smo negde iza podneva na ovo lepo putovanje od 340 km. Marruta izglasana tesnim rezultatom od 3:2 vodila je auto-putem preko Poarevca, Velikog Gradita i Golupca. Ve u ablju, kao poznavalac specijaliteta toga mesta, ponudio sam suvozaima da se malko posle kunog ruka okrepe sa dobrim burekom sa sirom ili mesom. "Teraj, jo nismo gladni" - dobio sam odgovor na moju ponudu. Moda su edni, pomislih ja, ali na tome nisam insistirao dalje. Proosmo Beograd i uputismo Nikim autoputem do petlje za Poarevac.
Na ideju da obiemo "Poarevaku kuu cvea" oigledno demokratski orijentisani saputnici zlobno su odreagovali.
    Put je relativno dobar i uskoro prolazimo kroz Veliko Gradite, gde sa jednog uzvienja ugledasmo Dunav u svoj svojoj veliini. Oigledno dobro poznavajui ovu destinaciju, moji pecaroi nagovestili su da je krajnje vreme malo protegliti noge i okrepiti duu i to nigde drugde nego u restoranu kafiu "PERAST" na samoj obali Dunava neto pre Golubca.
    Par kilometara iza V. Gradita put nas je doveo na samu obalu Dunava tzv. erdapsku magistralu. Planine sa obe strane Dunava, erdapska klisura, Rumunija preko, kao Banat kod nas preko Tise. Gledamo preko na Rumunsku stranu a Dunav irok, tu ve poinju akumulaciona jezera. Malo zavidimo Rumunima, nekada su preko Dunava beali na nau stranu od nematine i "Sikuritatea" a sada su pred vratima Evropske unije.
    Put vodi uz strmu liticu zaseenu za autoput a po' metara sa druge strane Dunav zelenkast i ogroman strano. Evo konano i "PERAST", prvo nae odmaralite i okrepljenje. Sedimo na otvorenoj terasi, a tu odmah i Dunav, irok oko sedam kilometara.
    Imam oseaj da smo negde na Jadranskom moru u Dalmaciji. Prolazi veliki turistiki brod sa nemakom zastavom, ide ka Bugarskoj.
    Zavidim kolegama, svukoe po par piva, a ja na kafi. Kreemo dalje ka Golupcu. Golubaka tvrava, seam se sa slike iz udbenika istorije, a sada sam tu i gledam je u svoj svojoj veliini.
    E ekajte malo, pa nee sve stati u moju rubriku, nastavljamo u oktobru

    Zdravo i iveli

KuK

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA