Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Vigyzzunk a kutykkal!
A Toxocara Canis hengerfreg

    Egyik kisgyermekes bartom hvta fel a mltkorban a figyelmem egy igen nyugtalant jelensgre. Lakhzuk kzelben van egy gyermekjtsztr, ahova a szomszdos kutyatulajdonosok elszeretettel viszik kedvenceiket, vagy csak gy kiengedik ket az utcra, hogy aztn a homokozban elvgezzk a nagydolgukat. Mondanom sem kell, hogy Adn ez nem egyedlll jelensg, s akkor mg nem is emltettem azt a szmos kbor kutyt, amelyekbl egsz ven t lehet ltni vrosknk utcin, de a f idny a ktelez kutyaoltsok idszakban van. Ugyanitt csak egy mondat erejig megemltenm, mert ez mr egy msik, terjedelmes cikk tmja lehet, hogy mkdik-e egyltaln gyepmester Adn? Lttunk mr utcn lvldz llategszsggyi dolgozkat, hallottunk mr kbor kutyk humnus befogsrl, ezekbl a szerencstlen llatokbl pedig mind tbb s tbb veszlyezteti gyermekeink s a mi egszsgnket is.
    Ezen indttatsbl, no meg azrt is, hogy az illetkes nkormnyzati szervek vgre kezdjenek el komolyabban foglalkozni a tmval, utna nztem az Interneten a cmben emltett betegsg terjesztnek, s a www.nibiru.hu weboldalon megdbbent informcikra akadtam. Ezekbl ollztam s lltottam ssze egy csokorra valt.
    A kutyarlk szmos emberi egszsgre veszlyes krokoz s freg kzvettje. Megdbbentett, hogy a tma hazai ismertsgt mennyire megelzi annak veszlyessge. n most csak egyrl rok, amelynek kzegszsggyi vonatkozsait szinte alig, vagy egyltaln nem ismerik az rintettek. gy vltem, hogy jobb, ha tudnak rla az emberek, s ezt figyelemfelhvnak sznom mindazoknak, akik llatot tartanak, de msoknak is.
    A Toxocara Canis nev hengerfreggel (nmetbl fordtva hvjk orsfregnek is) a kutyk 10-70%-a(!!!) fertztt vilgszerte. A freg s a lrvk jelenlte a felntt kutyknl nem okoz panaszt, ragads mikroszkopikus peti a kutyk rlkvel terjednek. Az rlkben lv petk kzvetlenl nem fertznek, a lrva (L1) kialakulshoz a petknek egy rvid ideig, lnyegben az rlk megszradsig, szabad levegn kell lennik. Szennyezett flddel, homokkal, jutnak leggyakrabban az emberi szervezetbe, gy fleg a gyermekek vannak veszlyben.
    Az emberekbe jutva a lrvk kikelnek a petkbol, keresztl hatolnak a blfalon s sztszrdnak az egsz testben, legtbbszr a mjban, a veskben, az agyban, a tdben vagy a szemben. Az embernek ezekben a szerveiben maradva nem fejldnek tovbb, de krokozsuk gyakran a mj egsz letre szl kros megnagyobbodshoz, vaksghoz vagy grcsrohamhoz vezet.
    Felnttek ltalban a fertztt kutyk rlknek port bellegezve-lenyelve, gyermekek pedig a jtszterek homokozjban szedik ssze, mivel a kutyatulajdonosokat rendszerint nem izgatja, hogy a kutyjuk hol vgzi a dolgt, a szablyok/bntetsek pedig nem elg szigorak a kutyatartkkal szemben, valjban azt csinl a kutyatart, amit akar
    A kutyarlkben lv petk, majd a benne kialakul lrvk a szabadba kikerlve idelis krlmnyek kztt (hvs, nedves helyen, mint pl. egy homokoz) nagyon hossz ideig, akr 4 vig is letkpesek maradnak. Ellenllak a ferttlent szerekkel, a faggyal, st bizonyos ideig mg a forrsban lv vzzel is megbirkznak. Csak a kzvetlen lngszrzs puszttja el a petket.
    Ember esetben a fertzs leggyakoribb tnete a gyjtnven zsigeri lrva-migrcinak, Visceral Larval Migrans (VLM) nevezett jelensg, amit a lrvknak az ember szerveiben trtn vndorlsa okoz. A VLM-re klnsen veszlyeztetettnek mondhat a 1,5-4 ves korosztly, ahol a fertzs miatti hall is elfordul. A gyermekek  4-10 ves kor kztt is veszlyeztetettek, de a legyenglt immun-rendszer felntt npessget is rinti.
A msik, a lrvk ltal okozott szembetegsg az Ocular Larvar Migrans (OLM), tbbnyire a msfl s 4 ves kor kztti gyermekeknl jelentkezik, de 10 ves korig mg szintn gyakori, felntteknl ez ritka. Mr egyetlen lrva is nagy puszttst kpes vgezni a retinban. Ha flrediagnosztizljk, az ltalban a gyermek szemnek eltvoltsval jr. Az agyba eljutva mentlis instabilitst, valamint gyenglt szellemi teljestkpessget okoz. A fertzs meglv betegsgeket is fellobbanthat, ilyenek az asztma s a bnulsos gyermekparalzis.
    A lappangsi id a fertzs intenzitstl fggen nhny ht vagy hnap lehet, de az OLM kialakulsa akr 1-1.5 vbe is beletelhet, ezrt aztn az orvosok rendszeresen flre diagnosztizljk ezeket az eseteket. A fertztt szemly, vagy a gyermek szlei nem gondolnak kutytl sszeszedett betegsgre, amikor jval ksbb a tnetek jelentkeznek, a szerolgiai reakci pedig minimlis. A nhny lrva ellen termeld ellenanyag mennyisge olyan kicsi, ami alig kimutathat, de nem is keresik.
    Ha - s gyermekek esetben ez a gyakoribb - a lrvk a szemet tmadjk meg, a kezels csaknem mindig tl ksn kezddik. Ennek az az oka, hogy a gyermek a floldali ltsromlst nem veszi szre, a szl pedig a divergl  szemllsra (az egyik szem msfel nz) figyel fel elszr, s csak akkor viszi orvoshoz. Ha pedig a kezelst nem kezdik el idben, a ltslessg jelentsen cskken, az endophthalmitis miatt gyakori a vaksg, ami jabban egy flmilli forintos mtti eljrssal valamennyire korriglhat, de sosem lesz jra tkletes. Magyarorszgon vente 15 gyermek vakul meg a kutyarlkbl szrmaz Toxocara fertzs miatt (Szerbira vonatkoz adatokat nem talltam, de mivel a vajdasgi szoksok s letkrlmnyek majdnem megegyeznek a magyarorszgiakkal, hasonl lehet a helyzet nlunk is.- a szerz megj.) Az ldozatok tbbsgkben 10 v alatti gyermekek
    A freg peti sszeszedhetk minden olyan helyen, ahol kutyk szoktak tartzkodni s rteni, belertve a kutys hzak kertjeit. Ne feledjk, hogy a petk 2-4 vig is fertzkpesek maradnak a talajban. A kutyk rlkt, s vele egytt a freg petit a lbbelinkkel bevihetjk a laksunkba is. A petk pedig nmagukban is ragadsak, gy nem muszj mg kutyagumiba se lpni, hogy a veszlyes petk a cipnkre kerljenek.
    Egyes kutyatulajdonosok elkpeszten feleltlen szoksa hagyni a kutyt, hogy kisbabkat s kisgyermekeket nyalogasson szeretetbl. A kutya szjban, szja krnykn, s a szrn ugyanis mindig lehetnek Toxocara Canis petk.
    A fenti nhny plda csak a jghegy cscsa. vjuk gyermekeink s a magunk egszsgt, tjkozdjunk! Ne az legyen azonban a megolds, hogy megszabadulunk az llatainktl. Megfelel higinia betartsval a fertzsek legnagyobb hnyada elkerlhet. 
    Az eredeti rshoz mg csak annyit fznk hozz, hogy a tjkozdson kvl legynk lelkiismeretesebb kutyatartk, ne hagyjuk szanaszt kedvencnk rlkt, s ne csapjuk ki a szerencstleneket az utcra kutyaolts idejn, amikor ott van a nemrgen alaptott kutyamenhely, de nhny dinr ellenben eloltathatjuk ket, ami meggyzdsem szerint mg mindig jobb, minthogy a szerencstlenek tlen-szomjan nha falkkba verdve bolyongjanak vrosunk utcin.

Vastag Rbert

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA