Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Címoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Elsõ Helyi Közösség
VISSZATEKINTÉS AZ ELMÚLT ÉVEKRE (2.)

    5. UTAK KIÉPÍTÉSE ÉS KARBANTARTÁSA: A nagyobb beruházásaink közé tartozik a 2004-ben kiépített 200 méteres útszakasz a Ðuro Danièiæ utcában, és a 2005-ben épült 250 méteres beton út a Hajduk Veljko utcában. A két beruházás több mint 5 millió dinárba került. A fent említett utcákat, még mielõtt kiépítettük volna az utakat, többször is törött cseréppel töltöttük fel, így esõs idõben sem okozott különösebb problémákat a közlekedés. Úgyszintén törött cserépbõl építettünk utat 1998-ban a Sterbik Péter utca 200 méteres szakaszán. Továbbá részt vettünk a Zmaj Jovina utcában a csónakkikötõhöz vezetõ út cseréppel való feltöltésében, mint a feladat hordozója. Az alvégi polgárok óhajának eleget téve, buszmegállót építettünk az ada-moholi lokális út mellett. 2000-2001-ben törött cseréppel töltöttük fel a JNH utca végét és a pravoszláv temetõ melletti útszakaszt. 2001-ben a Március 8. utca végén megoldottuk a víz okozta problémákat, kibetonoztuk a szinte járhatatlan útszakaszt, és korlátot építettünk az árok mellé a biztonságos közlekedés érdekében.


Épülnek-szépülnek útjaink

    Több utcában az útjaink megvédése céljából rendbe tettük, legyalultuk az útszéleket. Külön figyelmet fordítottunk az utak javítására is. Minden évben 20-30 tonna aszfaltbeton-masszát használtunk fel a kátyúk betömésére. Továbbá, amikor szükség mutatkozott a mellékutcákban a hó eltakarítására, vállaltuk a költségeit. 2006-ban új aszfaltréteggel láttuk el az Ivo Lola Ribar utca 450 méteres és a Rade Popoviæ utca útburokolatának egy szakaszát.
    6. AZ ÁLTALÁNOS ÉS A KÖZÉPISKOLA, VALAMINT AZ ÓVODÁK KARBANTARTÁSÁRA ÉS FELSZERELÉSÉRE évente jövedel-münk 2 %-át terveztük. 1999-ben a Cseh Károly Általános Iskola 1. számú épületének udvarában az önkormányzattal közösen nagyjavításokat végeztünk. A majd 100 m2-es megrongálódott udvrai részt újra betonoztunk. Úgyszintén részt vállaltunk a középiskola udvarának betonozásában és a épület elõtti villanyvezetékek javításában. Továbbá vállaltuk a Tito marsall utcában lévõ óvodában a vízvezeték felújításának költségeit.


Új padok az iskolaudvarban

    2001-ben az I. Helyi Közösség részt vállalt azokból a többletkiadásokból, amelyek a Cseh Károly Általános Iskola tetõszerkezetének teljes felújításából adódtak. A középiskolának egy számítógépet vásároltunk. 2002-ben a II. Helyi Közösséggel közösen az általános iskola mindkét épületének udvarában ötven masszív padot állítottunk fel. A legkisebbeknek is kedveskedtünk és a bölcsöde udvarában fapadokat állítottunk fel, fából készült játékokat, mozdonyt és kisvonatokat helyeztünk el, homokot vitettünk a homokozókba. A bölcsöde épületének bejáratánál újra betonoztuk a megrongálódott járdát. 2003-ban az iskolák megsegítésére 400 000 dinárt fordítottunk. 100 000 dinárral járultunk hozzá az általános iskola 1. sz. épületében a központifûtés-kályha nagyjavításához. További 100 000 dinárral a 2. sz. épületben a mennyezet szigetelési költségeiben osztoztunk. Szintén 100 000 dinárba került egy tanterem felújítása a Mûszaki Iskolában (ablakcserék, stb.).
    A zeneiskolának hangszervásárlásra 50 000 dinárt utaltunk át. Segítettük a diákok közlekedési szemléjét-versenyét is, stb. 2004-ben az általános iskola 1. sz. épületének folyosóján az ablakcserék költségét vállaltuk a II. Helyi Közösséggel közösen. Idõszerû is volt a tönkrement, 120 éves ablakok cseréje. A középiskolában a riasztóberendezés felszerelésének költségeiben osztoztunk. 2005-ben részt vállaltunk az 1. sz. iskolaépület  mosdóinak teljes felújításában és befestettük a folyosók falainak egy részét is. 2006-ban a középiskola mosdóinak felújításához járultunk hozzá.


Betonozott, sima iskolaudvar

    7. A SZEMÉTTELEP RENDEZÉSE. Az eltelt idõszakban részt vállatuk a szeméttelep rendezésében, igaz, kevesebb pénzzel, mint ahogy a terveinkben szerepelt, de ez nem tõlünk függött. Jelentõs eredménynek számít, hogy 2002-ben a II. Helyi Közösséggel közösen hozzájárultunk annak a földterületnek a megvásárlásához, amely a szeméttelep mellett van, és amely a további szeméttároláshoz nélkülözhetetlen volt. A szemétlerakó bezárásához szükséges, többszáz köbméter föld odahordásának a költségeit is vállaltuk.
    8. A REKREÁCIÓS KÖZPONT MÛKÖDTETÉSÉRE ÉS KARBAN-TARTÁSÁRA 1992-tõl, amikoris a Halász József MIK visszaadta a medencekomplexumot az eredeti tulajdonosainak, az I. és a II. Helyi Közösségnek, az I. Helyi Közösség egészen 1999-ig, az Adica Közvállalat megalakulásáig vállalta az üdülõ-központ mûködtetésének irányítását. Ezalatt több újítást is sikerült megvalósítani, mint pl. víztisztító berendezések felszerelését, a gyer-mekmedence felújítását stb. A rekreációs központ mûködtetésére a helyi járulék 5%-át fordítottuk. A tiszai strandon több új betonasztalt helyeztünk el padokkal, hintákat állítottunk fel, zuhanyozókat és csapokat, stb. sze-reltünk fel. A központ gazdaságosabb mûködtetése és kapacitásának jobb kihasználása érdekében 1999. január elsején megalakult az Adica Közvállalat.

Gecse István
az I. HK titkára
(fotók Vastag János)

(Folytatjuk)

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA