Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Els Helyi Kzssg
VISSZATEKINTS AZ ELMLT VEKRE (2.)

    5. UTAK KIPTSE S KARBANTARTSA: A nagyobb beruhzsaink kz tartozik a 2004-ben kiptett 200 mteres tszakasz a uro Danii utcban, s a 2005-ben plt 250 mteres beton t a Hajduk Veljko utcban. A kt beruhzs tbb mint 5 milli dinrba kerlt. A fent emltett utckat, mg mieltt kiptettk volna az utakat, tbbszr is trtt cserppel tltttk fel, gy ess idben sem okozott klnsebb problmkat a kzlekeds. gyszintn trtt cserpbl ptettnk utat 1998-ban a Sterbik Pter utca 200 mteres szakaszn. Tovbb rszt vettnk a Zmaj Jovina utcban a csnakkikthz vezet t cserppel val feltltsben, mint a feladat hordozja. Az alvgi polgrok hajnak eleget tve, buszmegllt ptettnk az ada-moholi loklis t mellett. 2000-2001-ben trtt cserppel tltttk fel a JNH utca vgt s a pravoszlv temet melletti tszakaszt. 2001-ben a Mrcius 8. utca vgn megoldottuk a vz okozta problmkat, kibetonoztuk a szinte jrhatatlan tszakaszt, s korltot ptettnk az rok mell a biztonsgos kzlekeds rdekben.


plnek-szplnek tjaink

    Tbb utcban az tjaink megvdse cljbl rendbe tettk, legyalultuk az tszleket. Kln figyelmet fordtottunk az utak javtsra is. Minden vben 20-30 tonna aszfaltbeton-masszt hasznltunk fel a ktyk betmsre. Tovbb, amikor szksg mutatkozott a mellkutckban a h eltakartsra, vllaltuk a kltsgeit. 2006-ban j aszfaltrteggel lttuk el az Ivo Lola Ribar utca 450 mteres s a Rade Popovi utca tburokolatnak egy szakaszt.
    6. AZ LTALNOS S A KZPISKOLA, VALAMINT AZ VODK KARBANTARTSRA S FELSZERELSRE vente jvedel-mnk 2 %-t terveztk. 1999-ben a Cseh Kroly ltalnos Iskola 1. szm pletnek udvarban az nkormnyzattal kzsen nagyjavtsokat vgeztnk. A majd 100 m2-es megrongldott udvrai rszt jra betonoztunk. gyszintn rszt vllaltunk a kzpiskola udvarnak betonozsban s a plet eltti villanyvezetkek javtsban. Tovbb vllaltuk a Tito marsall utcban lv vodban a vzvezetk feljtsnak kltsgeit.


j padok az iskolaudvarban

    2001-ben az I. Helyi Kzssg rszt vllalt azokbl a tbbletkiadsokbl, amelyek a Cseh Kroly ltalnos Iskola tetszerkezetnek teljes feljtsbl addtak. A kzpiskolnak egy szmtgpet vsroltunk. 2002-ben a II. Helyi Kzssggel kzsen az ltalnos iskola mindkt pletnek udvarban tven masszv padot lltottunk fel. A legkisebbeknek is kedveskedtnk s a blcsde udvarban fapadokat lltottunk fel, fbl kszlt jtkokat, mozdonyt s kisvonatokat helyeztnk el, homokot vitettnk a homokozkba. A blcsde pletnek bejratnl jra betonoztuk a megrongldott jrdt. 2003-ban az iskolk megsegtsre 400 000 dinrt fordtottunk. 100 000 dinrral jrultunk hozz az ltalnos iskola 1. sz. pletben a kzpontifts-klyha nagyjavtshoz. Tovbbi 100 000 dinrral a 2. sz. pletben a mennyezet szigetelsi kltsgeiben osztoztunk. Szintn 100 000 dinrba kerlt egy tanterem feljtsa a Mszaki Iskolban (ablakcserk, stb.).
    A zeneiskolnak hangszervsrlsra 50 000 dinrt utaltunk t. Segtettk a dikok kzlekedsi szemljt-versenyt is, stb. 2004-ben az ltalnos iskola 1. sz. pletnek folyosjn az ablakcserk kltsgt vllaltuk a II. Helyi Kzssggel kzsen. Idszer is volt a tnkrement, 120 ves ablakok cserje. A kzpiskolban a riasztberendezs felszerelsnek kltsgeiben osztoztunk. 2005-ben rszt vllaltunk az 1. sz. iskolaplet mosdinak teljes feljtsban s befestettk a folyosk falainak egy rszt is. 2006-ban a kzpiskola mosdinak feljtshoz jrultunk hozz.


Betonozott, sima iskolaudvar

    7. A SZEMTTELEP RENDEZSE. Az eltelt idszakban rszt vllatuk a szemttelep rendezsben, igaz, kevesebb pnzzel, mint ahogy a terveinkben szerepelt, de ez nem tlnk fggtt. Jelents eredmnynek szmt, hogy 2002-ben a II. Helyi Kzssggel kzsen hozzjrultunk annak a fldterletnek a megvsrlshoz, amely a szemttelep mellett van, s amely a tovbbi szemttrolshoz nlklzhetetlen volt. A szemtlerak bezrshoz szksges, tbbszz kbmter fld odahordsnak a kltsgeit is vllaltuk.
    8. A REKRECIS KZPONT MKDTETSRE S KARBAN-TARTSRA 1992-tl, amikoris a Halsz Jzsef MIK visszaadta a medencekomplexumot az eredeti tulajdonosainak, az I. s a II. Helyi Kzssgnek, az I. Helyi Kzssg egszen 1999-ig, az Adica Kzvllalat megalakulsig vllalta az dl-kzpont mkdtetsnek irnytst. Ezalatt tbb jtst is sikerlt megvalstani, mint pl. vztisztt berendezsek felszerelst, a gyer-mekmedence feljtst stb. A rekrecis kzpont mkdtetsre a helyi jrulk 5%-t fordtottuk. A tiszai strandon tbb j betonasztalt helyeztnk el padokkal, hintkat lltottunk fel, zuhanyozkat s csapokat, stb. sze-reltnk fel. A kzpont gazdasgosabb mkdtetse s kapacitsnak jobb kihasznlsa rdekben 1999. janur elsejn megalakult az Adica Kzvllalat.

Gecse Istvn
az I. HK titkra
(fotk Vastag Jnos)

(Folytatjuk)

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA