Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A torma

    A vrshagymn kvl egy msik zldsgnvnynk is akaratlanul knnyet csalhat a szemnkbe, nevezetesen a torma. A gykerek ugyanis kntartalm terikus olajat tartalmaznak, ez adja a torma kellemesen csps zt, ami ingerli a knnymirigyeket s a nylkahrtyt. A mustrolajhoz hasonl hatanyagnak ksznheti a torma, hogy tvgygerjeszt s serkenti a vrkeringst, valamint a vesemkdst. Ez utbbi hatsa kifejezetten elnys a zsros telek fogyasztshoz, nem vletlen teht, hogy eldeink is a disznvgs idejn tettk az ecetes reszelt tormt az asztalra. Manapsg a hsvti sonka elkpzelhetetlen nlkle. Radsul C-vitaminban is gazdag.
    Ma mr nagy vlasztkban kaphatunk az zletekben klnfle zests tormakrmet. A frissen reszelt gykerek zamata azonban mindegyiket fellmlja. A otthoni elksztsre azonban csak az vllalkozzon, akinek van kitartsa s nem zavarja, hogy kisrt szemekkel fejezi be a munkt. A megprbltatsokat enyhti, ha reszels eltt hideg vzbe ztatjuk a gykereket.
A torma szinte egsz Eurpban elfordul vadon, itthon is a legtbb vetemnyeskertben megtallhat. vel nvny, gy elegend egyszer elltetni, mert rendszeres szedssel is mindig marad annyi gykr a talajban, amibl a kvetkez tavasszal kihajt. A tapasztalat szerint (desapm megfigyelse) a hromvesnl idsebb gykerek mr vesztenek az lvezeti rtkkbl, ezrt clszer 3-4 venknt megjtani a tveket. A torma egyves vetsforgban is termeszthet, ekkor azonban nagyon krltekinten fel kell szedni minden gykeret, gykrmaradvnyt, klnben kvetkez vben nagyon gyomost.
    A tormt tavasszal clszer telepteni a szomszdtl, ismersktl szerzett oldalgykerekrl, ezek a tvek ugyanis mr sszel szedhet gykereket nevelnek. velknt termesztve a legjobb kerts, kerti t vagy komposzttelep mell ltetni, ahol nem zavarja az szi, tavaszi munkkat. Mlyen laztott, nem tl kttt talajban fejldnek a legszebb gykerek, ezrt az ltets eltt j mlyen ssuk fel a fldet. A 20-30 cm-es dugvnyokat tavasszal frval, vagy ers ltetbottal olyan mlyen nyomjuk a talajba, hogy 4-5 cm maradjon csak fld felszne fltt. A kill rsz fl hzzunk bakhtat, gy knnyebb az szi szeds. A tveket krlbell fl mter tvolsgra ltessk, hogy legyen elegend hely a lomb, illetve a gykerek kifejldsre.
    A prs, nyirkos terletet szereti a torma, szraz talajon a gykerek fsodnak s kellemetlenl cspsek lesznek. Fnykedvel, de rnykban sem szenved. A gykerek a talajban tlllak s a levelek is csak mnusz 4C-foknl hidegebb idben fagynak el.
    A tbb vig azonos helyen hagyott tvekrl brmikor szedhetnk gykereket gondolok itt az uborkaeltevs idejre elssorban. Az egyvesknt termesztett torma betakartsi ideje pedig oktberre esik. A 4-5 cm tmrj gykerek a legrtkesebbek, amelyek nedves homokban egsz vben eltarthatk. A trols alatt se szradjanak ki a gykerek, klnben nehz reszelni, s nagyon csps.

Sterbik Ildik

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA