Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Címoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A torma

    A vöröshagymán kívül egy másik zöldségnövényünk is akaratlanul könnyet csalhat a szemünkbe, nevezetesen a torma. A gyökerek ugyanis kéntartalmú éterikus olajat tartalmaznak, ez adja a torma kellemesen csípõs ízét, ami ingerli a könnymirigyeket és a nyálkahártyát. A mustárolajhoz hasonló hatóanyagnak köszönheti a torma, hogy étvágygerjesztõ és serkenti a vérkeringést, valamint a vesemûködést. Ez utóbbi hatása kifejezetten elõnyös a zsíros ételek fogyasztásához, nem véletlen tehát, hogy elõdeink is a disznóvágás idején tették az ecetes reszelt tormát az asztalra. Manapság a húsvéti sonka elképzelhetetlen nélküle. Ráadásul C-vitaminban is gazdag.
    Ma már nagy választékban kaphatunk az üzletekben különféle ízesítésû tormakrémet. A frissen reszelt gyökerek zamata azonban mindegyiket felülmúlja. A otthoni elkészítésre azonban csak az vállalkozzon, akinek van kitartása és nem zavarja, hogy kisírt szemekkel fejezi be a munkát. A megpróbáltatásokat enyhíti, ha reszelés elõtt hideg vízbe áztatjuk a gyökereket.
A torma szinte egész Európában elõfordul vadon, itthon is a legtöbb veteményeskertben megtalálható. Évelõ növény, így elegendõ egyszer elültetni, mert rendszeres szedéssel is mindig marad annyi gyökér a talajban, amibõl a következõ tavasszal kihajt. A tapasztalat szerint (édesapám megfigyelése) a háromévesnél idõsebb gyökerek már veszítenek az élvezeti értékükbõl, ezért célszerû 3-4 évenként megújítani a töveket. A torma egyéves vetésforgóban is termeszthetõ, ekkor azonban nagyon körültekintõen fel kell szedni minden gyökeret, gyökérmaradványt, különben következõ évben nagyon gyomosít.
    A tormát tavasszal célszerû telepíteni a szomszédtól, ismerõsöktõl szerzett oldalgyökerekrõl, ezek a tövek ugyanis már õsszel szedhetõ gyökereket nevelnek. Évelõként termesztve a legjobb kerítés, kerti út vagy komposzttelep mellé ültetni, ahol nem zavarja az õszi, tavaszi munkákat. Mélyen lazított, nem túl kötött talajban fejlõdnek a legszebb gyökerek, ezért az ültetés elõtt jó mélyen ássuk fel a földet. A 20-30 cm-es dugványokat tavasszal fúróval, vagy erõs ültetõbottal olyan mélyen nyomjuk a talajba, hogy 4-5 cm maradjon csak föld felszíne fölött. A kiálló rész fölé húzzunk bakhátat, így könnyebb az õszi szedés. A töveket körülbelül fél méter távolságra ültessük, hogy legyen elegendõ hely a lomb, illetve a gyökerek kifejlõdésére.
    A párás, nyirkos területet szereti a torma, száraz talajon a gyökerek fásodnak és kellemetlenül csípõsek lesznek. Fénykedvelõ, de árnyékban sem szenved. A gyökerek a talajban télállóak és a levelek is csak mínusz 4°C-foknál hidegebb idõben fagynak el.
    A több évig azonos helyen hagyott tövekrõl bármikor szedhetünk gyökereket – gondolok itt az uborkaeltevés idejére elsõsorban. Az egyévesként termesztett torma betakarítási ideje pedig októberre esik. A 4-5 cm átmérõjû gyökerek a legértékesebbek, amelyek nedves homokban egész évben eltarthatók. A tárolás alatt se száradjanak ki a gyökerek, különben nehéz reszelni, és nagyon csípõs.

Sterbik Ildikó

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA