Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyel
A Hungarolgiai Kongresszusrl

    Augusztus 21-tl 26-ig tartottk a VI. Nemzetkzi Hungarolgiai Kongresszust. Az tvenknt tartott rendezvnynek ezttal Debrecen volt a hzigazdja, s a Kultra, nemzet, identits a f tmja. Mintegy 450 rsztvev szerepelt a magyar filolgival foglalkoz kutatk kongresszusn, Szerbibl 17-en voltunk jelen. n A ketts s a tbbes identitsok szociolingvisztikai szempontbl cmmel tartottam szekci-eladst.
    A Hungarolgiai Kongresszus megnyit nnepsgn az j Klcsey Kongresszusi Kzpontban tbbek kztt Slyom Lszl, a Magyar Kztrsasg elnke s Vzi E. Szilveszter, a Magyar Tudomnyos Akadmia elnke mondott ksznt beszdet. Az t plenris elads egyikt dr. Bnyai Jnos, az jvidki Egyetem Blcsszettudomnyi Karnak professzora, a Magyar Tanszk vezetje tartotta. Hagyomny s modernits dialgusa a kisebbsgi kulturlis knonban cmmel.
    A Debreceni Egyetem fpletben tartott szimpziumokon s a szekci-eladsokon szmos magyarsgtudomnyi, nyelvszeti, irodalomtudomnyi, trtnelmi, nprajzi, mvszettrtneti, mveldsi, filozfiai beszmol hangzott el. A nyelvszeti vonatkozs tancskozsok tmakrei a kvetkezk voltak: Nemzet s nyelv a XVIII-XIX. szzad forduljn, Anyanyelv-vltozatok, identits s magyar anyanyelvi oktats, Nvtrtnetmagyarsgtrtnet, A magyar mint idegen nyelv, Fordtsi krdsek, Ktnyelvsgi problmk, Terleti s trsadalmi nyelvvltozatok a trtnetisg fnyben, A magyar nyelv eredete, A hatrtalants programja s az jabb magyar nyelvi tervezs, A magyar egyhzi nyelvhasznlat mltja s jelene, A szkincs mint a magyarsgtrtnet forrsa, A magyar nyelv a vilgban, Kultusz s kultikus nyelvhasznlat az interkulturlis (kisebbsgi) identitsvlaszts s identitspts funkcijban, Rendszernyelvszeti problmk.
    A kongresszus vgn kerlt sor a Nemzetkzi Magyarsgtudomnyi Trsasg kzgylsre a Debreceni Egyetem auljban. Ezen nemcsak szervezeti krdseket trgyaltak meg, hanem djat is tltek oda azoknak a nem Magyarorszgon l hungarolgusoknak, akik a magyar nyelvszet, irodalomtrtnet, mveldstrtnet vagy a nprajztudomny tern nagy jelentsg munkt vgeznek. Szp elismers szmunkra, hogy a Nemzetkzi Magyarsgtudomnyi Trsasg dr. Papp Gyrgyt, az jvidki Magyar Nyelv s Irodalom Tanszk tanrt Lotz Jnos Emlkremmel tntette ki

Dr. Molnr Csiks Lszl

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA