Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Focisuli

    Adn az utbbi idben mind tbb sz esett a futballrl, pozitv s negatv rtelemben is. A negatvum az, hogy az elmlt 10-15 v alatt annyira visszafejldtt ez a valamikor rendkvl npszer s kzkedvelt sportg, hogy a vgn a klub mr csak papron ltezett csapat nem volt. A pozitvum viszont abban rejlik, hogy nhny lelkes sportember nem hagyta tnkremenni a klubot, ahol fleg a fiatalok talljk meg a helyket, hanem tudsukhoz s lehetsgeikhez mrten mindent megtesznek annak rdekben, hogy letre keljen a klub, legyen csapat, foglalkozzanak a fiatalokkal.
    Ilyen indttatsbl jtt ltre a focisuli, amirl Manojlovic Erzsbet, az iskola vezetje-mindenese, a szli tancs elnke gy nyilatkozott:
    - Az iskola az AFK futballklub keretein bell mkdik mr hrom ve, mg a szli tancs, amely lnyegben vezeti az iskolt, ez v janurjban alakult meg. A szli tancs azokbl a szlkbl tevdik ssze, akik a legnagyobb mrtkben segtik az iskolt, s szvgyknek tartjk a gyerekekkel val trdst. Ezek: Manojlovic Erzsbet, Kovcs Jzsef, Vujic Branislav, Gecs Tibor, Szab Zoltn, Csuvik Csaba s Dvid Gyula. A tancs megalaktsnak kezdemnyezi is a szlk voltak, mert reztk, hogy szervezett formban sokkal tbbet tudunk nyjtani a gyerekeknek. Az tlet 2005-ben fogant, amikor Makn voltunk egy tornn. Akkor siralmas krlmnyek kztt lptnk fel, nem volt egyforma meznk, sportszr stb. Volt, aki farmernadrgban focizott, szval furcsn nztnk ki. Hazafel jvet arrl beszlgettnk, hogy meg kellene prblni adomnyokat gyjteni, szerelst vsrolni a gyerekeknek, felltztetni ket. Ez vgl is sikerlt, s els nekifutsra kaptunk 60 mezt, a Mszaki Iskola ingyen megkttte a sportszrakat. Talltam egy adomnyozt, akitl 35 tskt kaptunk. A melegtket mr a szlk vettk meg, gy ma mr sehol sem kell szgyenkeznnk.

    - Hny gyerek ltogatja jelenleg a focisulit?
    Az iskolban jelenleg 70 gyerek van, akikkel hrom edz foglalkozik, azzal, hogy van egy kapusedznk is. Az edzk: Halsz Sndor, Sztri Attila, Cscsity Jzsef s Latk Bla a kapusedz. Ugyanakkor nagy rszt vllalt a munkbl Nagy Albert, Fehr Emil s Tth Zoltn mint segdedz. Hetente klnben hrom edzst tartanak, egy-egy trning msfl rs, amikor a gyerekek csoportokra osztva, korosztlyok szerint edzenek.
    A gyerekek, akik eljrnak az edzsekre, szvvel-llekkel dolgoznak, egyrszt azrt mert a szlk is jelen vannak az edzseken. Eltte mg a tornkra, a meccsekre is kevs szl jtt el, de az utbbi idben sokkal nagyobb rdekldst tanstanak gyerekeik irnt. A szli rtekezleten nagyon sokan felajnlottk segtsgket, aminek az lett az eredmnye, hogy a tavalyi 40 gyerek helyett az idn mr 70 jelentkezett. Kzlk rendszeresen mintegy 55 gyerek vesz rszt az edzseken, ugyangy a tornkon. A suli egsz ven t tart, nyron s szp idben a futballplyn, tlen pedig a sportcsarnokban.
    A focisuli clja, hogy minl tmegesebb legyen, minl tbb gyereket kapcsoljunk be, hogy aktvan sportolhassanak. Terveznk mg az idn egy nagyobb tornt, amely nemzetkzi lenne, mert magyarorszgi, romniai csapatokat is meghvnnk, st Kosovska Mitrovicrl is szvesen eljnnnek.
    Ha az eredmnyeinkrl beszlek, elmondhatom, hogy rdekesen alakultak. Ebben az vben tbb korosztly is rszt vett jelents versenyeken, s kzepes eredmnyt rtek el. m meg kell jegyezni, hogy igen ers meznyben is szerepeltek a Vojvodina, a temerini TSK, Mak, Becse (kt csapat) s Zenta csapataival. Februrban Kanizsn kerlt sor az n. vlogatott csapat sszelltsra, ahol szmba vettk Ada, Zenta s Kanizsa csapatait. Egy tornn kivlasztottk a legjobbakat a kzsgkzi vlogatottba. Adrl ht gyerek kerlt be (hrman a 94-es, s ngyen a 95-s korosztlybl.). A lnyeg az, hogy innen is kerlt magasabb szintre nhny gyerek, ami szerintem a siker kezdett jelenti. Mrciusban Makn jrtunk egy tornn a 94-es korosztllyal, ahol a msodik helyet szereztk meg. Klnben Makval igen j kapcsolatunk van. Mr tbb genercis tornn is rszt vettnk szinte mindegyik korcsoporttal. A 95-sk pl. elsk lettek. Az adai Gasztro kupn 8 csapat kzl a msodik helyen vgeztnk. Jliusban volt a Bkdi torna, melyen harmadik s els helyet szereztek. Ez nemzetkzi torna volt. A padi tornn is elsk lettnk, valamint a magyarorszgi Mlykton tartott Szent Istvn tornn a 94-sek elsk lettek. Megemltem, hogy a bartsgos mrkzsek llandan msoron vannak, gy a gyerekek szinte mindig versenyben vannak.
    Meddig fogjuk csinlni? Tavaly sem volt meglls. A nyri edzsek utn tlen a sportcsarnokot veszzk ignybe a lehetsgekhez mrten, de kihasznlva a tli sznidt, akkor hetente hrom edzst is tartunk. gy volt ez a mltban, remlem, gy lesz az idn is.
    Hogy n hogyan kerltem a suli lre? Ez gy spontn jtt, a tbbiek megbztak bennem, vllaltam a munkt s csinlom is nagy elszeretettel, annl is inkbb, mert a fiam is focizik. Igaz, hogy sok munkval, utnajrssal jr, de igyekszem helyt llni, a legjobbat nyjtani a gyerekeknek. Ismeretsgem rvn sok csapatot n hoztam elszr Adra, mit pl. a Vojvodint, a Temerint, a Becst, a Feketicset, a Veterniket, legjabban pedig Oroshzval vesszk fel a kapcsolatot. Eddig mindenki elgedetten tvozott mondvn, vissza fogunk mg jnni. Klnben semmi htrnya nincs annak, hogy n, mint n, anyuka vezetem a sulit. A szlk, az edzk teljes mrtkben elfogadtak s tmogatnak. Azt is megemlthetem, hogy a szlk segtsgvel jlius 16-n megnnepeltk az AFK napjt. gy a focisuli is nnepelt, amikor az idsebb egykori jtkosok is megjelentek. Szp nap volt ez a gyerekeknek, mert az apukk mretk ssze erejket s tudsukat a plyn a gyerekek meg szurkoltak nekik. Ekkor kszlt el egy hatalmas fociplya-torta a gyerekek legnagyobb rmre.

    Eredmnyek, trfek. 2004-tl errefel kezdtk gyjteni a gyerekek a serlegeket, teht mintegy msfl v alatt 14-15 serleg lett a birtokunkban klnbz tornkrl itthon s klfldn. Kln bszkk vagyunk erre s nagy tiszteletben tartjuk ket. Ha az sszes eredmnyt vesszk figyelembe, elgedettek lehetnk, mert a halads szemmel lthat.
    A srcok kztt lnyok is vannak, ami adai viszonylatban feltn jelensg. Igen a 94-es s 95-s korosztlyban jtszik kt lny is, mondhatom rendkvl eredmnyesen. Az egyikk tmad, a msik vdjtkos. Nem ritka eset, hogy fantasztikus glokat l a csatr, viszont a vdjtkos mellett nem igen tudnak boldogulni az ellenfl csatrai. Tbb helyen is megcsodltk ket, egyttal meg is dicsrtk k pedig: Brny Dra s Fekete Edina. Ha lnycsapatot is szeretnnk beindtani, tbben kellene, hogy jelentkezzenek. Klnben a szablyok szerint ezekben a korosztlyokban egytt focizhatnak a fik s a lnyok.
    Vgezetl szeretnm megksznni mindazoknak a kzremkdst, akiknek ksznheten ltrejtt a focisuli, ez esetben a focitbor. Ksznet az adai nkormnyzatnak s rmnyi Ferenc polgrmesternek, akitl a gyerekek plt s micisapkt kaptak, a Bisprotuktnak, amely az uzsonnt biztostotta, a Galiba vendglnek, mert bizonyos mrtkben tmogatst lveztk, a Sportkzpontnak, az ADICA dlkzpontnak valamint Trk Blnak, aki a zrnapon vacsort biztostott a tbor sszes rsztvevjnek.

Vastag Jnos

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA