Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

AZ ADAI PKEMBER

    Egsz letemben csodltam a fiatalok lktet lendlett, hatrtalan bizalmt s akaratt. Pldjukon okulva, olykor-olykor rjttem, hogy mennyi mindent szalasztottunk el, vagy nem hasznltunk ki, amit, meglepetsemre me valaki mindig megtesz helyettnk

    Randzik Ptert rgta ismerem, hisz sokszor egytt voltunk a kimert, de annl lvezetesebb hatr- s erdjrsainkon, egytt frksztk a madr- s rovarvilgot, egytt figyeltk a felhk s a szelek jrst, kzsen rltnk a virul vadvirgoknak. Kzben megtudtunk egyet s mst egymsrl, intimebb dolgainkrl, kvnsgainkrl, hajlamainkrl. Ekkor tudtam meg Ptertl, hogy gimnazista vei alatt igencsak mlyre merlt a biolgia vilgba, ahol csbtan, kinyjtott kzknt vonzotta a pkok birodalma.

    Sz esett kztnk a csbos, meghkkent nev szongriai cselpkrl (ami itt l krlttnk s amit nyaranknt szurokgolycskval hzgltunk ki a talajba vjt, mly lyukbl), a hatalmas hlkat szv s kifeszt keresztespkorl, de olyanokrl, amilyeneket most Pter tartogat s nevelget szobjban, mg csak nem is lmodhattam. Pedig emlegette ket
    Pter most mr egyetemista s a minap nekidurltam magam, megltogattam otthonban s volt mit ltnom! Taln hat akvrium-szer vegdobozban hat, tenyrnyi nagysg madrpkot nevelget, s olyan szakrtelemmel, nyugalommal kezd beszlni rluk, mintha a pkok jelenlte a vilg legtermszetesebb dolga lenne
    - Hat-ht vvel ezeltt Magyarorszgon lttam elszr terrriumban tartott nagy pkokat s nagyon lenygztek mondja Pter. Nem sokkal ksbb egy adai ismerstl, Kobrehel Attiltl kaptam is egy pldnyt, s nagy volt a boldogsg. Szerencse, hogy szleim elfogadjk a hobbimat, st nha segtenek is a pkjaim gondozsban.

    - A pkok egybefondtak a tanulmnyaiddal?
    - Bizonyos mrtkben igen. A zentai gimnziumban biolgibl rettsgiztem, szakdolgozatom a madrpkok nemzetsgrl szl. Biolgiatanrom Rzsa Spos Mnika hasznos utastsokat adott a munkhoz, ami szmra is sok jdonsgot hozott, olyannyira, hogy azta is megszerette ezt a csodlatos pkfajtt. Szmomra az letem rszv vltak s szinte velk egytt llegzek. me egy idzet szakdolgozatombl:
     A madrpkok lenygz, impozns terrriumi llatok. Ltvnyuk mindenkit megrint, senki sem marad kzmbs irntuk. Vannak, akik borzadnak tlk s alapvet ismeretek nlkl is rettenetesen utljk ket, msokat viszont azonnal rabul ejtenek. Taln meglep, de a hlgyek krben is rengeteg rajongja van e nyugodt, mltsgteljes llatoknak.
    - Mekkora a mretk, hol az shazjuk?
    - Minden fldrszen elfordulnak, de eldordjuk Brazlia, ahol 236 fajuk honos. A vilg legnagyobb madrpk-fajtja a Theraposa blondi (Francia Guayana, Venezuela, Brazlia), lbainak fesztvolsga 28 cm. Leginkbb ris, vagy glit nven emlegetik, megjelense lenygz. Ez a pk minden tenyszt lma, ami azonban tbbnyire csak lom is marad. A legagresszvabb madrpkok kz tartozik. Mrge intenzv osztlyos, ami azt jelenti, hogy akit megmar, annak a tllshez intenzv krhzi kezels szksges.
    - Mivel jr egy pkmars?
    - Azt mondjk, a mars annyira sem fj, mint egy mhcsps, de a megmart terlet azonnal elkezd zsibbadni, fl rn bell lassan elvrsdik. 30-60 percen bell kezddnek az izomgrcsk. Nhny rval az els grcsk utn az izmokban izomlz keletkezik. Az izomlzas testre az llandan jelentkez grcsk fokozott knokat jelentenek. Nem kell azonban megijedni, az n pkjaim jmbor fajtkbl valk, a kezemre is vehetem ket.

    Mindez, s sok egyb megtallhat a szakdolgozatomban, ami a legmagasabb osztlyzatot kapta. Zentn van egy pkos bartom, Gymbr Zsolt. mr messzebbre jutott a pktartsban, nla mr szaporodtak is. Igaz n vittem neki a hmet, s prosodsuk utn azonnal ki is menektettk a terrriumbl, mert a nstnyek rossz szoksa, hogy megeszik a hmet. A hm teste ugyanis gazdag fehrjeforrs, gy elfogyasztsa esetn biztostott a petk kikelshez szksges tpanyag.
    Pkjaim klnben muslickat, legyeket, lisztbogarakat, kukacokat, lbogarat, st csirkemjat is fogyasztanak. Idszakonknt vedlenek, s ilyenkor levetik kitinvzukat, ami lnyegben a pk bre, s ez utn dsznek sokig megtarthat.
    J ideig s sokat beszlgettnk mg a pkokrl, le is fnykpeztk ket. A beszlgetsbe bekapcsoldott Peti bartja, Bilicki Lnrd is, aki ppen akkor rkezett ltogatba. Mintha egy kiss viszolyogva nzte volna a hatalmas pkokat, de a preparlt skorpit mr btran a kezbe vette, egy fnykp erejig, ahol Pter a vilg legnagyobb lepkjt tartja kzben. Lnrd klnben blyeggyjtssel foglalkozik, s akrcsak Peti, elsves egyetemista.

Nos, ez volt s marad is Pter nem mindennapi, de flttbb izgalmas s rdekes hobbija, amit mindannyian megcsodlhatunk s tanulhatunk is belle.

rta s fnykpezte
Kirly Jnos

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA