Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A mi szigetnk

    Ada. Akr kicsiny szigetnek" is nevezhetnnk, hiszen a neve is erre utal. De valban olyan kis helysg lenne a mi kzsgnk? Nem hinnm. S, hogy mrt vlekedem gy? Azrt mert jmagam nem a nagysgot, a mreteket szemllem ebben a krdsben. Vlemnyem szerint ez mellkes. Szmomra Ada llekben, tettekben hatalmas "sziget". Ez pedig csakis az itt l s dolgoz embereknek ksznhet.
    Az idn nyron is, gy ahogyan minden vben, az adai medenck nyjtottk neknk s mg sokak szmra az igazi kikapcsoldst s pihenst. Amikor n is lementem, hogy frdjem a csodaszp medencben, s lvezzem az dlkzpont nyugodt, termszetes s gynyr krnyezett, krlnzve, a mr ismert arcokon kvl rgen ltott ismersket vltem felfedezni. A tbb ve klfldre kltztt adaiak is vrl vre jnnek vissza. rmmel, bszkn ltogatnak el a medencre. s tallkoznak az itthon maradt bartokkal, ismerskkel. Ahogyan figyeltem ket, beszlgettem velk, rjttem s megrtettem valami nagyon fontosat. Nlklnk, azok a tsgykeres adaiak nlkl, nem sikerlt volna felptennk mindezt. Azok nlkl, akik itt maradtak, s a kemny idkben is meglltk helyket, kzdttek azrt, hogy a nehzsgek, hbork, vlsgok ellenre is megrizzk a kzsg szpsgt, kellemes s bartsgos krnyezett. Mi, akik hsiesen lltuk a krlttnk trtn esemnyeket, akik sokszor voltunk az elkeseredettsg s kiltstalansg hatrn, egy csods szigetet'', egy csods Adt alkottunk magunknak. gy rzem, klfldn l ismerseink, bartaink s csaldtagjaink sem lennnek bszkk kzsgnkre, ha nem tesszk otthonoss, szpp, irigylsre mltv.
    gy, ahogyan klfldi vrosokban is, br ott ez intenzvebben zajlik, mi sem bjtunk ki a ktelezettsgek all. Fizettk, s folyamatosan fizetjk az adkat, a helyi jrulkokat, sokan igen alacsony fizetsekbl, brekbl. Ezltal jrulunk hozz a helyi kzssgek munkjhoz, akik gy utakat, jrdkat ptenek s javtanak, gondoskodnak a zld vezetekrl kzsgnkben, karbantartjk az utcai vilgtst, s nem utols sorban tmogatjk az iskolkat, valamint a legnagyobb bszkesgnket, az dlkzpontot s medencket. gy hiszem a polgrok hozzjrulsa nlkl Ada egyltaln sem festene gy, s abban is egszen biztos vagyok, hogy akkor a klfldrl hazaltogat ismerseink sem lennnek oly bszkk kzsgnkre, s taln nem tartzkodnnak huzamosabb ideig itt.
    Ahhoz, hogy Ada megtartsa rtkeit, szpsgt, nagyon sok pnzre s tmogatsra van szksg. Viszont, mint tudjuk, sajnos ezekben nem bvelkednk. gy csakis magunkra szmthatunk. Rnk, Ada kzsg polgraira van szksg ahhoz, hogy megrizzk s fenntartsuk nehezen s kemny munkval ltrehozott vrosunkat.
    Azt szeretnm, s tudom, mg sokan msok is, hogy hossz veken keresztl olvashassam helyi lapunkat, a Krkpet, amely a helyi kzssgek, az adai polgrok s nhny helyi szponzor ltal jtt ltre. Ez hatalmas dolog, hogy sajt jsgunk van. Rlunk, neknk, ltalunk publiklt hrek jelennek meg benne, melyek minket rintenek s foglalkoztatnak.
    Mindezek tudatban gy gondolom, magunkra kell bszkk lennnk. Stt, keserves idkben is egy lettel teli kzsget tudtunk kialaktani. S mg most is mi vllaljuk a terheket.
    A klfldn l s dolgoz adaiaknak is legfkppen rnk kell bszknek lennik. Mert mi voltunk itt, tettnk rte, hoztuk ltre, rtk el azt, hogy k is boldogan lvezzk szlvrosuk meghitt krnyezett s, hogy vrl vre rmmel ltogassanak haza.
    Termszetesen semmi sem lehet tkletes s pontos, gy Ada sem az. Sok-sok dolog van mg, amely alaktsra, kiptsre szorul. gy hiszem, ha van elg kitartsunk, szorgalmunk s ernk, amelyekben eddig sem szenvedtnk hinyt, ezeket is knnyszerrel megoldhatjuk. Ha olykor kritikt kapunk is, akr rosszindulat vagy hasznos, pt jelleg legyen is, tudom, tudjuk, hogy br kis kzsg vagyunk, mgis hatalmasat hoztunk ltre. Egy igazi paradicsomi szigetet, itt a Tisza partjn, Vajdasg szvben.

Varga Elfride

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA