Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

FLTON ELAKADT SEGLYKILTS
letveszlyben egy anya hrom gyermekvel

    Ma mr a szegnysgrl, nlklzsrl, klnbz megrz esemnyekrl szl hrek a mindennapjainkhoz tartoznak. Ezek hallatn tbbsgnk sajnlatot rez, de lelknk mlyn rlnk, hogy mindez nem velnk, csaldunkkal trtnik. Azt is gondoljuk, s joggal, hogy vannak erre illetkes intzmnyek, szervezetek, akik a bajba jutottakon segtenek. Valban lteznek, s biztos vagyok benne, hogy igyekeznek is munkjukat lelkiismeretesen vgezni, de abban mr egyltaln nem vagyok biztos, hogy a rszorultak megtlst is minden esetben jl becslik fel. Minden eset klnbz. n is lttam s hallottam olyanokrl, ahol maguk az rintettek felelsek a kiltstalan helyzetkrt. Vannak olyanok is, akiken gy is mondhatnnk nincs segtsg, mert a vltozst igazbl maguk sem akarjk. Olyanok is, akik a seglyt alkoholra vltjk, s szemfles munkakpesek is, akik seglyosztsnl mindig az elsk kztt vannak.
    Az albbi esetre a Csaldi kr olvassa kzben akadtam, s a fent elmondottakhoz egyltaln nem hasonlthat.


Ebben a hzban minden breds kln rmet jelent

    Idzek az egy adai lny s kt testvre rsbl.
    Remnytelen elvrs ezt a cmet adta egy iskols lnyknt bemutatkoz levlr Adn feladott levelnek. A lertakat olvasva viszont biztos vagyok, hogy a kzvlemny nem marad kzmbs, hiszen volt mr hasonl eset Adn, amikor az emberek sszefogtak s nagyon gyorsan segtettek egy anyuknak s iskols lnynak. me a levl, amit pozitv visszhang remnyben adok kzre:
    Sajnos ez a levl is a szegnysgrl szl. Magamrl rviden annyit, hogy iskols vagyok, a Cseh Kroly ltalnos iskola 6. osztlyt vgeztem 4,67-es tlaggal, s amennyiben lehetsg addna, szeretnk tovbb tanulni. Hrman vagyunk testvrek, k als tagozatba jrnak, desanym munkanlkli. Szeretnm, ha munkt kapna, brmit elfogadna. 6000 dinr csaldi ptlkot s 3000 dinr szocilis seglyt kapunk, ez nem elg a tanszerekre sem. desanym vrnyomsos s szvbeteg, s nem tudunk ennivalra s tzrevalra elg pnzt keresni. Magam is segtek nha anyukmnak napszmba jrni.
    Van egy nagyon pici, dlflben lev hzunk, bezik s kidlt az oldala s leszakadt a plafon. Eszskor ednyeket rakunk hogy ne sszunk a laksban. Az adai vroshzrl, az illetkes bizottsgbl voltak kint megnzni, lefnykpezni, sajnos egy ve mr ennek, de azta semmi sem trtnt.
    Amirl mg tudniuk kell, az desapm 5 ve elhagyott bennnket, Zentn l s nem ltogat s nem is tmogat bennnket. Nincs rvalnk arra sem, hogy bepereljk ll a levlben, amelynek rja titokban szeretn tartani a nevt s cmt. A lertak alapjn azonban Adn biztosan felismerik ket a Szocilisvdelmi Kzpont vagy a vroshza munkatrsai, de taln az illetkes helyi kzssg vagy kzeli civil szervezet munkatrsai is, s segteni fognak, hogy a gyerekek emberibb krlmnyek kzt indulhassanak szre az iskolba. A csald irnt rdekldknek a rovat is megadja a cmet.
    Els pillanatban hihetetlennek tnt, hogy mindez igaz legyen. Vettem a fradtsgot, s utnanztem. Volt mit ltnom. A lert llapot szrl-szra vals. Az egy ve kszlt felgyelsgi jelentsben az pletet letveszlyesnek nyilvntottk. A szocilis vdelmi kzpont krelemmel fordult a kzsgi illetkes osztlyhoz tovbbi intzkedsek cljbl. Eddig jutottak. Elmlt egy jabb v gy, hogy a hrom gyerek anyjukkal naprl-napra gy trt nyugovra, hogy dlflben lev hzuk majdcsak kitart reggelig.


A leszakadt mennyezet

    Ahogy elnztem a hzat, felmerlt bennem egy krds, hogy ezt a nyomorsgos letkrlmnyt lttk-e azok, akiknek ltniuk kellett? Ha igen, hogy tudott lelkiismeretk nyugodt maradni? Irodbl, rasztal mgl nem igazn lehet az ilyen eseteket kezelni. Ezekre a hivatalnokokra mondjk, hogy plyt tvesztettek, nem erre a hivatsra szlettek.
    Kihasznlom az alkalmat, s ezton felkrek minden jakarat embert, intzmnyt, szervezetet, hogy aki teheti, segtsen! A csald nhibjn kvl kerlt ilyen helyzetbe. rtatlan gyerekekrl van sz, akik nem akarnak mst, csak azt, hogy biztonsgosan trjenek nyugovra, s hogy eszskor ne kelljen vizet hordani a szobbl. pletanyagra s munkaerre lenne szksg. Szakemberekre, akik vllalnk, hogy a tl bellta eltt jjptik az egyszoba-konyhs hzat. Felajnlsaikat a 024-851-424-es telefonszmon, vagy szemlyesen az Els Helyi Kzssg irodjban, Gecse Istvnnl tehetik meg. Elre is ksznjk a csald nevben!

Gecse Istvn

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA