Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Címoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Kishírek

Október 12-24-ig Szarvas Gábor Nyelvmûvelõ Napok Adán

    Az idei Szarvas Gábor Nyelvmûvelõ Napok rendezvénye figyelemre méltó programot kínál az érdeklõdõknek. Október 12-én 10 órakor beszédverseny lesz a középiskolásoknak, 18 órakor irodalmi est a Prima Vista együttes fellépésével, 13-án 10 órakor az általános iskolások játékos nyelvi vetélkedõjének elõdöntõje, 12,30-kor pedig a döntõje, 18 órakor író-olvasó találkozó az Adáról elszármazott Apró István íróval. Október 14-én 9 órakor Szarvas Gábor szobrának megkoszorúzása, 9,30 kor kiállítás megnyitása, 10 órakor pedig a tudományos ülésszakra kerül sor. Elõadást tart dr. Balázs Géza, dr. Kiss Gábor, dr. Körmendi Ferenc, dr. Molnár Csikós László, dr. Papp György és dr. Posgay Ildikó.


Újabb fiatal képzõmûvész

    A Szarvas Gábor Könyvtár kiállítótermében augusztus 18-án megnyílt HORVÁT ANNAMÁRIA  moholi képzõmûvész iparmûvészeti alkotásainak elsõ önálló tárlata. A közönség egy hétig láthatta az alkotásokat. A kiállítást Pesznyák Erika nyitotta meg, röviden méltatta a fiatal tehetséges mûvésznõt és alkotásait. Beszédében kiemelte, hogy expresszív képeket láthat most a közönség, melyek pasztell- és kombinált technikával készültek. Képeihez hétköznapi dolgokat használ fel, mint pl. a drót, gomb, selyem, pénzérme, fotók stb.
    Horvát Annamáriáról azt tudhatjuk, hogy 1986-ban született, az általános iskolát Moholon fejezte be 2001-ben, majd tanulmányait a szegedi Tömörkény István Iparmûvészeti Szakközépiskola grafikai szakán folytatta.
    - Természetes anyagokat, hétköznapi tárgyakat szeretek összekombinálni rajzokkal, úgy, hogy kifejezésmódjuk valami egyénit nyújtson a látogatóknak. Kedvenc technikám a pasztell – mondta Annamária.

Bálizs Géza


CSALÁDI ÉLETRE NEVELÕ IFJÚSÁGI TÁBOR

    A Vajdasági Nagycsaládosok Egyesületek Szövetségének szervezésében augusztus 8. és 15. között már második alkalommal tartották Adán a közösségi és családi életre nevelõ ifjúsági tábort az üdülõközpont sátortáborában. A táborozáson mintegy 60-an vettek részt a magyarországi Orosházáról, Csongrádból, Gyõrbõl, valamint tíz vajdasági községbõl és településrõl. Krizsán Vilmostól, a tábor vezetõjétõl megtudtuk, hogy a gyerekekkel négy nevelõ foglalkozott az elõre meghatározott program szerint. A táborozás vezérfonala a közösségi életre való nevelés volt, így több elõadást is tartottak Barátság és közösség, Pályaválasztás, függõség, A család megtartó ereje stb. címen. Az elõadásokon kívül gazdag szórakoztató és egyben ismeretterjesztõ mûsorok is szerepeltek az aktivitásban. Így megtekintették Ada és Zenta nevezetességeit, hajókiránduláson vettek részt a Tiszán, a merészebbek sárkányrepülõvel nézhették meg madártávlatból a vidéket, megtekintették az állatkertet, fürödtek a medencékben stb. Az esti programok is tartalmasak voltak, szervezett játékkal, tábortûzzel, szórakozással teltek el az esték.
    Krizsán Vilmos elmondta még, hogy az idei tábor is a támogatók segítségével valósulhatott meg, kiemelte a Tartományi Népesedési, Család- és gyermekvédelmi Titkárságot, továbbá segítette még a Molprevoz, Boros István magántermelõ, a Dobai csirkevágóhíd, a Moholi Helyi Közösség, az adai pékség, a helyi önkormányzat, de a szülök is jelentõs segítséggel járultak hozzá.

Bálizs Géza 


Drágul az óvoda

    Szeptembertõl drágább az óvodai és bölcsõdei tartózkodás az Ada községi Èika Jova Zmaj Iskoláskor Elõtti Oktatási és Nevelési intézetben. A szülõi hozzájárulás a bölcsõde esetében gzermekenként havonta 3180 dinár, az óvoda esetében pedig 1080 dinár. A bölcsõdei tartózkodás teljes ára 15 900 dinár, az óvodáé pedig 5400 dinár. Az összeg 80%-át mindkét esetben a helyi önkormányzat állja, a fennmaradó húsz százalékát pedig a szülõ fizeti.

(csin)


Csõd a Progresban

    A Szabadkai Gazdasági Bíróság döntése értelmében július 5-étõl csõdeljárás indult a néhány évvel ezelõtt magánosított moholi Progres varrodában. Információink szerint az eljárás befejezõdése után lenne befektetõ, aki megvásárolná a vállalatot. A csõdeljárás miatt mintegz 50 dolgozó a Nemzeti Munkaközvetítõ Hivatalhoz került. A csõdtörvény értelmében a dolgozóknak jár 12 minimálbér, és két évre visszamenõleg befizetik utánuk a járulékot és az adót.

(csin)


Postatörténeti kiállítás Moholon

    Szeptember 1. és 5. között Moholon a Mûvelõdési otthon kistermében egy igen érdekes postatörténeti és bélyegkiállítást láthattunk a moholi posta fennállásának 140. évfordulója alkalmából. Itt láthattuk Ðorðe Tadiæ moholi filatelista postával kapcsolatos tematikai gyûjteményét, amely képeslapokat, levelezõlapokat, hivatalos nyomtatványokat, ûrlapokat, bélyegzés- és bélyeggyûjteményt tartalmazott. A kiállításon láthattuk még Varga Sándor ismert adai bélyeggyûjtõ más témájú – sakktörténelem, sport, vitorlás hajók, régi hajók – bélyegeibõl egy kis ízelítõt. A fényképeken a postásokat munka közben láthattuk, valamint azt az épületet, ahol a moholi posta mûködött 1867-ben.

Bálizs Géza


Köszönetmondás

    A Második Helyi Közösség részt vett a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság egyik pályázatán és sikerült is nyernie. Ennek eredményeképp a titkárság 25 000 dinárt biztosított a kétnyelvû (szerb-magyar) tájékoztatás céljaira nyomtatandó szórólapokra. Az új helyi járulék bevezetésénél szükség lesz kétnyelvû formanyomtatványokra is, és ezek kinyomtatásához természetesen majd hozzáadjuk a saját eszközeinket is.
    Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a titkárságnak a támogatásért!

Varga Elfride,
a II. Helyi Közösség titkára


Épül-szépül az I. Helyi Közösség


Esõvíz-levezetõ csatorna épült a Žikica Jovanoviæ utcában


Legyalult útszélek a November 29. utcában

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA