Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Kishrek

Oktber 12-24-ig Szarvas Gbor Nyelvmvel Napok Adn

    Az idei Szarvas Gbor Nyelvmvel Napok rendezvnye figyelemre mlt programot knl az rdekldknek. Oktber 12-n 10 rakor beszdverseny lesz a kzpiskolsoknak, 18 rakor irodalmi est a Prima Vista egyttes fellpsvel, 13-n 10 rakor az ltalnos iskolsok jtkos nyelvi vetlkedjnek eldntje, 12,30-kor pedig a dntje, 18 rakor r-olvas tallkoz az Adrl elszrmazott Apr Istvn rval. Oktber 14-n 9 rakor Szarvas Gbor szobrnak megkoszorzsa, 9,30 kor killts megnyitsa, 10 rakor pedig a tudomnyos lsszakra kerl sor. Eladst tart dr. Balzs Gza, dr. Kiss Gbor, dr. Krmendi Ferenc, dr. Molnr Csiks Lszl, dr. Papp Gyrgy s dr. Posgay Ildik.


jabb fiatal kpzmvsz

    A Szarvas Gbor Knyvtr killttermben augusztus 18-n megnylt HORVT ANNAMRIA moholi kpzmvsz iparmvszeti alkotsainak els nll trlata. A kznsg egy htig lthatta az alkotsokat. A killtst Pesznyk Erika nyitotta meg, rviden mltatta a fiatal tehetsges mvsznt s alkotsait. Beszdben kiemelte, hogy expresszv kpeket lthat most a kznsg, melyek pasztell- s kombinlt technikval kszltek. Kpeihez htkznapi dolgokat hasznl fel, mint pl. a drt, gomb, selyem, pnzrme, fotk stb.
    Horvt Annamrirl azt tudhatjuk, hogy 1986-ban szletett, az ltalnos iskolt Moholon fejezte be 2001-ben, majd tanulmnyait a szegedi Tmrkny Istvn Iparmvszeti Szakkzpiskola grafikai szakn folytatta.
    - Termszetes anyagokat, htkznapi trgyakat szeretek sszekombinlni rajzokkal, gy, hogy kifejezsmdjuk valami egynit nyjtson a ltogatknak. Kedvenc technikm a pasztell mondta Annamria.

Blizs Gza


CSALDI LETRE NEVEL IFJSGI TBOR

    A Vajdasgi Nagycsaldosok Egyesletek Szvetsgnek szervezsben augusztus 8. s 15. kztt mr msodik alkalommal tartottk Adn a kzssgi s csaldi letre nevel ifjsgi tbort az dlkzpont stortborban. A tborozson mintegy 60-an vettek rszt a magyarorszgi Oroshzrl, Csongrdbl, Gyrbl, valamint tz vajdasgi kzsgbl s teleplsrl. Krizsn Vilmostl, a tbor vezetjtl megtudtuk, hogy a gyerekekkel ngy nevel foglalkozott az elre meghatrozott program szerint. A tborozs vezrfonala a kzssgi letre val nevels volt, gy tbb eladst is tartottak Bartsg s kzssg, Plyavlaszts, fggsg, A csald megtart ereje stb. cmen. Az eladsokon kvl gazdag szrakoztat s egyben ismeretterjeszt msorok is szerepeltek az aktivitsban. gy megtekintettk Ada s Zenta nevezetessgeit, hajkirndulson vettek rszt a Tiszn, a merszebbek srknyreplvel nzhettk meg madrtvlatbl a vidket, megtekintettk az llatkertet, frdtek a medenckben stb. Az esti programok is tartalmasak voltak, szervezett jtkkal, tbortzzel, szrakozssal teltek el az estk.
    Krizsn Vilmos elmondta mg, hogy az idei tbor is a tmogatk segtsgvel valsulhatott meg, kiemelte a Tartomnyi Npesedsi, Csald- s gyermekvdelmi Titkrsgot, tovbb segtette mg a Molprevoz, Boros Istvn magntermel, a Dobai csirkevghd, a Moholi Helyi Kzssg, az adai pksg, a helyi nkormnyzat, de a szlk is jelents segtsggel jrultak hozz.

Blizs Gza


Drgul az voda

    Szeptembertl drgbb az vodai s blcsdei tartzkods az Ada kzsgi ika Jova Zmaj Iskolskor Eltti Oktatsi s Nevelsi intzetben. A szli hozzjruls a blcsde esetben gzermekenknt havonta 3180 dinr, az voda esetben pedig 1080 dinr. A blcsdei tartzkods teljes ra 15 900 dinr, az vod pedig 5400 dinr. Az sszeg 80%-t mindkt esetben a helyi nkormnyzat llja, a fennmarad hsz szzalkt pedig a szl fizeti.

(csin)


Csd a Progresban

    A Szabadkai Gazdasgi Brsg dntse rtelmben jlius 5-tl csdeljrs indult a nhny vvel ezeltt magnostott moholi Progres varrodban. Informciink szerint az eljrs befejezdse utn lenne befektet, aki megvsroln a vllalatot. A csdeljrs miatt mintegz 50 dolgoz a Nemzeti Munkakzvett Hivatalhoz kerlt. A csdtrvny rtelmben a dolgozknak jr 12 minimlbr, s kt vre visszamenleg befizetik utnuk a jrulkot s az adt.

(csin)


Postatrtneti killts Moholon

    Szeptember 1. s 5. kztt Moholon a Mveldsi otthon kistermben egy igen rdekes postatrtneti s blyegkilltst lthattunk a moholi posta fennllsnak 140. vfordulja alkalmbl. Itt lthattuk ore Tadi moholi filatelista postval kapcsolatos tematikai gyjtemnyt, amely kpeslapokat, levelezlapokat, hivatalos nyomtatvnyokat, rlapokat, blyegzs- s blyeggyjtemnyt tartalmazott. A killtson lthattuk mg Varga Sndor ismert adai blyeggyjt ms tmj sakktrtnelem, sport, vitorls hajk, rgi hajk blyegeibl egy kis zeltt. A fnykpeken a postsokat munka kzben lthattuk, valamint azt az pletet, ahol a moholi posta mkdtt 1867-ben.

Blizs Gza


Ksznetmonds

    A Msodik Helyi Kzssg rszt vett a Tartomnyi Jogalkotsi, Kzigazgatsi s Nemzeti Kisebbsgi Titkrsg egyik plyzatn s sikerlt is nyernie. Ennek eredmnyekpp a titkrsg 25 000 dinrt biztostott a ktnyelv (szerb-magyar) tjkoztats cljaira nyomtatand szrlapokra. Az j helyi jrulk bevezetsnl szksg lesz ktnyelv formanyomtatvnyokra is, s ezek kinyomtatshoz termszetesen majd hozzadjuk a sajt eszkzeinket is.
    Ezton is szeretnnk ksznetet mondani a titkrsgnak a tmogatsrt!

Varga Elfride,
a II. Helyi Kzssg titkra


pl-szpl az I. Helyi Kzssg


Esvz-levezet csatorna plt a ikica Jovanovi utcban


Legyalult tszlek a November 29. utcban

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA