Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Cmoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Prva Mesna Zajednica
OSVRT NA PROTEKLE GODINE (2.)

    Stigli smo do kraja primene samodoprinosa za period od 1997-2006. godine. I pored izriito tekih uslova u vremenima iza nas, ini nam se da su postignuti ciljevi koji su utvreni i izglasani 1997. godine.
    U donjim redovima, trudiemo se da prikaemo pregled 10-togodinjih rezultata, uz isticanje bitnijih investicija. Prioritet su uivali zajedniki programi, s time da je realizacija istih zavisila od nosioca zadatka, tj. od lokalne samouprave.
    1. NASTAVAK IZGRADNJE KANALIZACIJE: U proteklom periodu na ovom polju ne moe se ba govoriti o znaajnim zajednikim investicijama. S obzirom da po pitanju otpadnih voda ''Macedonija'' je najugroeniji deo grada, ine se napori, uglavnom iz sopstvenih sredstava, da se tu uvek izgradi po neka deonica. Tako 2000. i 2001. godine u ulici Rade Konara je izgraena ona deonica od 580 metara, gde je investitor bila lokalna samouprava, dok smo mi snosili vie od 1/3 trokova. 2002. godine je realizovano u ulici Franje Rozmara 125 metara, a 2001. i 2003. godine u ulici 29.Novembra 310 metara (u ovim trokovima i Privatno preduzee ''Termometal'' uestvovao). 2002. i 2003. godine u ulici 1. maja je izgraeno 275 metara, dok u ulici Fodor andora 85 metara kanalizacijskog voda. Ovo je ukupno 1.375 metara voda. Pored toga, u prolom periodu izgraeni su i vodovi za odvod kinice i podzemnih voda u duini od vie kilometara u ulicama 29.Novembra, Doa Andraa, Nenada Dudvarskog, Beejski put, Paje Radosavljevia, JNA, itd. Svake godine smo obezbeivali i betonske cevi za polaganje ispod ulaza, gde je to bilo neophodno.

    2. NASTAVAK IZGRADNJE GASNE MREE: Zahvaljujui tome da je Prva Mesna zajednica je 1997. godine udruila svoja sredstva sa Loaklnom samoupravom, mogle su se nastaviti investicije oko gasne mree. Od ulice Dimitrije Tucovia (od zgrade OUP-a) do ulice Paje Radosavljevia izgraeno je 900 metara voda. Ovim smo omoguili da se zainteresovana domainstva iz II. i III. izborne jedinice prikljue na gasnu mreu. Ovu mogunost, jo od 1997-98. godine, su iskoristili Optinski sud, Zgrada Prve Mesne zajednice, zabavite u ulici Marala Tita i vie od 70 domainstava. Mora se napomenuti, da su u ulici Zmaj Jovina, polagane cevi takvog prenika, koje e kasnije moi zadovoljiti i potrebe Rekreacionog centra.
    3. IZGRADNJA BICIKLISTIKE STAZE IZMEU ADE I MOLA: Ova je bila zajednika investicija sa Drugom MZ i MZ Mol, sa po treinom uea. Ulogu nosioca zadatka i investiciju je prihvatila Prva Mesna zajednica, te je zavrena istona strana staze 1997. godine u ukupnoj duini od 1.032 metara.

    4. ODRAVANJE ULINE JAVNE RASVETE: Po pitanju osvetljenja ulica vie od sto puta godinje smo intervenisali, po prijavi graana, to znai da smo u proteklom periodu zamenjivali vie od 1.200 sijalice. Za 9,5 godine montirali smo vie od sto novih rasvetnih armatura na onim mestima, gde po miljenju graana osvetljenje nije bilo odgovarajue. Svake godine redovno vrimo kresanje granje uraslih u elektrine vodove, gde postoji opasnost od oteenja vodova u sluaju jaih vetrova. Nadalje, reili smo i osvetljenje puta do Tise: broj montiranih novih armatura je 2002. godine povean za pet, a 2006. godine za jo etiri.
    5. IZGRADNJA I ODRAVANJE PUTEVA: Meu nae krupnije investicije spada izgradnja deonice puta od 200 metara 2004. godine u ulici ure Daniia, kao i 250 metara betonskog puta 2005. godine u ulici Hajduk Veljka. Ove dve investicije su kotale vie od 5 miliona dinara. U gornjim ulicama, pre izgranje puta, izvreno je nasipanje saobraajne povrine lomljenim crepom, radi nesmetane prohodnosti u kinom periodu. I u ulici terbik Petera smo na ovaj nain reili deonicu od 200 metara. Uestvovali smo i u nasipanju lomljenim crepom dela ulice Zmaj Jovine prema pristanitu amaca, kao nosioci zadatka. Ispunili smo elju graana I. izborne jedinice, te smo podigli autobusko stajalite pored lokalnog puta Ada-Mol. Nasipali smo lomljenim crepom kraj ulice JNA, odnosno deonicu uz pravoslavno groblje 2000-2001. godine. Na kraju ul. 8. marta, 2001. godine, razreili smo probleme zbog vode, izvreno je betoniranje skoro neprohodne deonice puta i postavljena je ograda pored jendeka u cilju bezbednog saobraaja.

    U vie ulica, radi zatite puteva, izvreno je ienje bankina. Posebna panja poklonjena i popravci puteva. Svake godine je ugraeno 20-30 tona asfaltne mase za popunjavanje udarnih rupa. Zatim, u sluaju potrebe ienja snega u sporednim ulicama, snosili smo trokove istog. 2006. godine presvueno je novim asfaltnim slojem put u ulici Ivo Lole Ribara u duini od 450 metara i deo puta u ulici Rade Popovia.

Gee Itvan,
sekretar I Mesne zajednice
(fotografije Vatag Jano)

(Nastavie se)

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA