Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. szeptember

Címoldal
A mi szigetünk
Legyen Ön is a Községi Körkép előfizetője!
Képes krónika
Visszatekintés az elmúlt évekre (2.)
Csökkentek a fogászati árak, felújítják az adai és moholi Egészségházat
Jól haladnak az előkészületek
Új reformok az általános iskolákban
Félúton elakadt segélykiáltás
Becsöngettek...
Ez az én művem!
Nem hagyjuk veszni őseink hagyatékát
Az adai pókember
Vigyázzunk a kutyákkal!
Vöröskeresztes táborozás Magyarkanizsán
És a kapcsolat létrejött…
Új út és búcsúk
Templomfestés
A jégveréstől ments meg Uram minket!
Fiatalok írják
Mesél a múlt
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Jókívánság
A torma
Focisuli
50 éves az adai kézilabda
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Prva Mesna Zajednica
OSVRT NA PROTEKLE GODINE (2.)

    Stigli smo do kraja primene samodoprinosa za period od 1997-2006. godine. I pored izrièito teških uslova u vremenima iza nas, èini nam se da su postignuti ciljevi koji su utvrðeni i izglasani 1997. godine.
    U donjim redovima, trudiæemo se da prikažemo pregled 10-togodišnjih rezultata, uz isticanje bitnijih investicija. Prioritet su uživali zajednièki programi, s time da je realizacija istih zavisila od nosioca zadatka, tj. od lokalne samouprave.
    1. NASTAVAK IZGRADNJE KANALIZACIJE: U proteklom periodu na ovom polju ne može se baš govoriti o znaèajnim zajednièkim investicijama. S obzirom da po pitanju otpadnih voda ''Macedonija'' je najugroženiji deo grada, èine se napori, uglavnom iz sopstvenih sredstava, da se tu uvek izgradi po neka deonica. Tako 2000. i 2001. godine u ulici Rade Konèara je izgraðena ona deonica od 580 metara, gde je investitor bila lokalna samouprava, dok smo mi snosili više od 1/3 troškova. 2002. godine je realizovano u ulici Franje Rozmara 125 metara, a 2001. i 2003. godine u ulici 29.Novembra 310 metara (u ovim troškovima i Privatno preduzeæe ''Termometal'' uèestvovao). 2002. i 2003. godine u ulici 1. maja je izgraðeno 275 metara, dok u ulici Fodor Šandora 85 metara kanalizacijskog voda. Ovo je ukupno 1.375 metara voda. Pored toga, u prošlom periodu izgraðeni su i vodovi za odvod kišnice i podzemnih voda u dužini od više kilometara u ulicama 29.Novembra, Doša Andraša, Nenada Dudvarskog, Beèejski put, Paje Radosavljeviæa, JNA, itd. Svake godine smo obezbeðivali i betonske cevi za polaganje ispod ulaza, gde je to bilo neophodno.

    2. NASTAVAK IZGRADNJE GASNE MREŽE: Zahvaljujuæi tome da je Prva Mesna zajednica je 1997. godine udružila svoja sredstva sa Loaklnom samoupravom, mogle su se nastaviti investicije oko gasne mreže. Od ulice Dimitrije Tucoviæa (od zgrade OUP-a) do ulice Paje Radosavljeviæa izgraðeno je 900 metara voda. Ovim smo omoguæili da se zainteresovana domaæinstva iz II. i III. izborne jedinice prikljuèe na gasnu mrežu. Ovu moguænost, još od 1997-98. godine, su iskoristili Opštinski sud, Zgrada Prve Mesne zajednice, zabavište u ulici Maršala Tita i više od 70 domaæinstava. Mora se napomenuti, da su u ulici Zmaj Jovina, polagane cevi takvog preènika, koje æe kasnije moæi zadovoljiti i potrebe Rekreacionog centra.
    3. IZGRADNJA BICIKLISTIÈKE STAZE IZMEÐU ADE I MOLA: Ova je bila zajednièka investicija sa Drugom MZ i MZ  Mol, sa po treæinom uèešæa. Ulogu nosioca zadatka i investiciju je prihvatila Prva Mesna zajednica, te je završena istoèna strana staze 1997. godine u ukupnoj dužini od 1.032 metara.

    4. ODRŽAVANJE ULIÈNE JAVNE RASVETE: Po pitanju osvetljenja ulica više od sto puta godišnje smo intervenisali, po prijavi graðana, što znaèi da smo u proteklom periodu zamenjivali više od 1.200 sijalice. Za 9,5 godine montirali smo više od sto novih rasvetnih armatura na onim mestima, gde po mišljenju graðana osvetljenje nije bilo odgovarajuæe. Svake godine redovno vršimo kresanje granje uraslih u elektriène vodove, gde postoji opasnost od ošteæenja vodova u sluèaju jaèih vetrova. Nadalje, rešili smo i osvetljenje puta do Tise: broj montiranih novih armatura je 2002. godine poveæan za pet, a 2006. godine za još èetiri.
    5. IZGRADNJA I ODRŽAVANJE PUTEVA: Meðu naše krupnije investicije spada izgradnja deonice puta od 200 metara 2004. godine u ulici Ðure Danièiæa, kao i 250 metara betonskog puta 2005. godine u ulici Hajduk Veljka. Ove dve investicije su koštale više od 5 miliona dinara. U gornjim ulicama, pre izgranje puta, izvršeno je nasipanje saobraæajne površine lomljenim crepom, radi nesmetane prohodnosti u kišnom periodu. I u ulici Šterbik Petera smo na ovaj naèin rešili deonicu od 200 metara. Uèestvovali smo i u nasipanju lomljenim crepom dela ulice Zmaj Jovine prema pristaništu èamaca, kao nosioci zadatka. Ispunili smo želju graðana I. izborne jedinice, te smo podigli autobusko stajalište pored lokalnog puta Ada-Mol.  Nasipali smo lomljenim crepom kraj ulice JNA, odnosno deonicu uz pravoslavno groblje 2000-2001. godine.  Na kraju ul. 8. marta, 2001. godine, razrešili smo probleme zbog vode, izvršeno je betoniranje skoro neprohodne deonice puta i postavljena je ograda pored jendeka u cilju bezbednog saobraæaja.

    U više ulica, radi zaštite puteva, izvršeno je èišæenje bankina. Posebna pažnja poklonjena i popravci puteva. Svake godine je ugraðeno 20-30 tona asfaltne mase za popunjavanje udarnih rupa. Zatim, u sluèaju potrebe èišæenja snega u sporednim ulicama, snosili smo troškove istog. 2006. godine presvuèeno je novim asfaltnim slojem put u ulici Ivo Lole Ribara u dužini od 450 metara i deo puta u ulici Rade Popoviæa.

Geèe Ištvan,
sekretar I Mesne zajednice
(fotografije Vaštag Janoš)

(Nastaviæe se)

septembar 2006.

Naslovna strana
Osvrt na protekle godine (2.)
Značajne investicije od 1997. do 2006.
Nove reforme u osnovnoj školi
Mladi pišu
Stare slike
Molski dobošar
Vesti iz policije
Zlato za borce iz Ade
Impresum


Design by VA