Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. július

Címoldal
Milliók, amelyek elkerülték községünket
Címlapunkhoz
Megünnepeltük Ada napját
Az Ada napi ünnepségek képekben
Aratóünnepség - Ada 2004
5 éves a Községi Körkép
Megünnepeltük lapunk jubileumát
Három éves a Teleház
Környezetünket szebbé varázsolni
Vendégeink a budapesti XI. kerületből
Mit jelent önnek Ada napja?
Nyelvi figyelő
Tűz, te gyönyörű
Szép gálaműsor
XLIX. Zöld levél
Mohol nagyközség
Tánciskola Adán
Népes részvétel, kitűnő alkotások
Adai események
Ülésezett a KKT
Rendőrségi hírek
Tanulóink pályaválasztása
Nemzeti önkép
Elismerés Ulmból
Hírek a Tisza Sporthorgász Egyesület berkeiből
Versenyeztek az önkéntes tűzoltók
Értesítések
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

ARATÓÜNNEPSÉG - ADA 2004

    A Községi Nyugdíjas-egyesület szervezésében ezúttal július 3-án tartották az aratóünnepséget. Reggel 7 óra körül indultak a versenyzők és a vendégek ló- és traktor vontatta kocsikon a verseny színhelyére, Vreckó István tanyájára. Átlépve a díszes diadalkaput, a házigazdák túróspogácsával és kisüstivel kínálták az érkező vendégeket.
    Az aratóversenyen ezúttal 9 csapat jelent meg, éspedig: 1. a Györe család Felsőhegyről, 2. a nyugdíjas-egyesület Moholról, 3. A Hagyományápolók Klubja Szenttamásról, 4. Bánkúti Felsőhegyről, 5. a muzslyai csoport, 6. a Búzavirág, Zenta, 7. a Mezei Csokor, Ada, 8. az Aranykalász, Ada, 9. a Búzakalász-kisút Bajmokról. A régi hagyományok szerint a csapatok előbb kirakták a reggelit, mert ez is része volt a versenynek. Volt ott minden, ami a szem-szájnak ingere, amit később a vendégek is megkóstolhattak.
    A kenyérszentelési szentmise után - amit Danilo Ninkov pravoszláv pópa celebrált - megkezdődött az aratóverseny a régi, hagyományos módon, kézi kaszálással. Szép sorba dőltek a rendek a kijelölt parcellákon, a marokszedők és a kévekötők néha alig győzték utolérni a kaszásokat. A csapatok között a legfiatalabb a Búzakalász-kisút Bajmok volt, átlag életkoruk 16 év.

    A kaszálási verseny valamivel 11 óra előtt fejeződött be, utána az ebéd következett, amit a szépen feldíszített sátorban fogyaszthatták el a vendégek és a versenyzők. Ebéd előtt Bikicki Mária rövid üdvözlő beszédében elmondta, hogy örül, mert most is szép számban összejöttek erre a szép hagyományápolásra, amit már 11 éve szervez az egyesület, majd a házigazda, Vreckó István megköszönte a csapatok részvételét a versenyen.
    A négytagú zsűri még ebéd előtt kihirdette az eredményt. Különdíjat kapott a legfiatalabb csapat, a Búzakalász-kisút Bajmokról. A leggyorsabb csapat a zentai Búzavirág volt, a legtisztább parcellát a muzslyaiak hagyták, míg a leggazdagabb reggelivel az adai Mezei Csokor és a moholiak dicsekedhetnek. Német Károly, a zsűri elnöke az eredményhirdetést a III. hellyel kezdte, ezt a moholiak nyugdíjas csapata szerezte meg, a II helyen a felsőhegyi Györe család csapata végzett, az I helyet pedig az adai Mezei csokor csapata szerezte meg. Bikicki Mária, az adai nyugdíjas-egyesület elnöke később elmondta, hogy a rendezvényen mintegy 270 vendég és versenyző jelent meg, mégpedig Járekről, Temerinből, Becséről, Törökkanizsáról, Kanizsáról, Zentáról, Matrtonosról, Szenttamásról, Topolyáról, Szabadkáról és természetesen innen a községből.
    Ebéd után a vendégek egy része az üdülőközpont medencéihez vette az irányt, ahol du. 4 órától a rövid kultúrműsor után zenés szórakozás vette kezdetét. Az ünnepség az aratóbállal zárult, amit 21 órai kezdettel a nyugdíjas-egyesület otthonában bőséges vacsora és gazdag tombola kíséretében tartottak meg.

Bálizs Géza

juli 2004.

Naslovna strana
Svečanosti povodom Dana Ade u slikama
Pet godina Opštinske Panorame
Saradnja i na privrednom planu
Poseta u kampu
Teška situacija u pojedinim privatnim firmama
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA