Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. július

Címoldal
Milliók, amelyek elkerülték községünket
Címlapunkhoz
Megünnepeltük Ada napját
Az Ada napi ünnepségek képekben
Aratóünnepség - Ada 2004
5 éves a Községi Körkép
Megünnepeltük lapunk jubileumát
Három éves a Teleház
Környezetünket szebbé varázsolni
Vendégeink a budapesti XI. kerületből
Mit jelent önnek Ada napja?
Nyelvi figyelő
Tűz, te gyönyörű
Szép gálaműsor
XLIX. Zöld levél
Mohol nagyközség
Tánciskola Adán
Népes részvétel, kitűnő alkotások
Adai események
Ülésezett a KKT
Rendőrségi hírek
Tanulóink pályaválasztása
Nemzeti önkép
Elismerés Ulmból
Hírek a Tisza Sporthorgász Egyesület berkeiből
Versenyeztek az önkéntes tűzoltók
Értesítések
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

Az Aranykapu évadzáró előadásáról
TŰZ, TE GYÖNYÖRŰ!

    Nagy László Tűz című versének kezdő sorát vehetjük az adai Aranykapu Művelődési Egyesület 2004. június 24-ei, Szent Iván napi, hagyományos, szabadtéri évadzáró műsorának mottójául. A vers a műsorban is elhangzott, de nézzük, mit mondtak az Aranykapu előadásán magáról a jeles napról, amelynek tiszteletére rendezik meg évről-évre a fiatal műkedvelők happening-szerű, estébe nyúló, Szent Iván-i tűzugrálással egybekötött szabadtéri műsorát:
    "Az emberiség történetének nagyobbik részében az őstermészet volt a meghatározó külső valóság. A kiszámíthatatlan és befolyásolhatatlan természet sok veszélyt rejtett, de ellátta élelemmel, menedékkel teremtményeit. Természetesen, volt, hogy az emberek bensőséges kapcsolatban álltak fizikai környezetükkel. Még nagyszüleink is szinte együtt lélegeztek a természettel, korán keltek és korán feküdtek, ismerték a környezetükben élő állatokat, és az itt tenyésző növényeket. A szoros kapcsolat gyöngülni kezdett, ahogy a tudomány, majd a technológia fejlődésével az emberek mind kevésbé függtek közvetlenül a természetes környezetüktől: ezt egyre inkább az emberi termékektől és szolgáltatásoktól való függőség váltotta fel. Egyre inkább elszakadtunk a földtől, víztől, tűztől, ezzel együtt irányadó hagyományainktól.


Aranykapus fiatalok ropják a táncot

    Figyelembe véve a mai élet követelményeit, nagyanyáink, nagyapáink életritmusából tartsunk meg mindent, ami jobbá, értékesebbé teszi jelenünket! Az Aranykapu Művelődési Egyesület a hagyományok tiszteletére tanítja tagjait és igyekszik az adai közönséggel is megismertetni ezeket az értékeket.
     Ma Keresztelő Szent János napja van. Szent Iván napja a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás, tűzugrálás, a megtisztulás egyik jeles napja. Az Aranykapu Művelődési Egyesület hagyományosan ezen a napon tartja évadzáró műsorát, hogy felélessze és erősítse a megtisztulás élményét."
     A műsorban Sóti Zsuzsanna egy somogyi dalcsokrot, Katona Nikolina és Csuvik Mária moholi dalokat adott elő, Kaszás Hajnalka verset mondott, Bálind Tamás pedig dudanótákkal szórakoztatta a mintegy 350 főre tehető, lelkes közönséget. Ez után Sóti Erzsébet újfalusi dalokat énekelt, a Pöttöm néptánccsoport somogyi gyermekjátékokat adott elő, Bálind Tamás pedig mesét mondott. A Tiszavirág népdalkórus rábaközi dalokat, Katona Nikolina és Katona Adrianna pedig bácskai dalokat énekelt.
     A topolyai Csalóka népzenekar számai után Rácz Szabó Rita széki dalokat énekelt, a Pengető citerazenekar bácskai dalokat játszott, a Pántlika népdalkórus nyírségi katonadalokat énekelt, Szabó Sándor pedig mesét mondott. Ezt követően Sóti Ágnes moldvai dalokat énekelt, majd az Apróka Kopogtatóka néptánccsoport Halápi Imre szólótáncai és Hézső Zsolt citeraszámai következtek. A műsort Savelin László és Zellei Zsuzsanna néptáncai zárták.


Tűz, tűz, tűz, Szent Iváni tűz…

    Ezt a szertartásos Szent Iváni tűzgyújtás és tűzugrálás követte, melynek során okvetlenül meg kell említeni Balogh István adófőnök közreműködését, aki már évek óta szakavatott tűzmester, és boldogan irányítja és szemléli a tűz felett szökdelő fiatalokat. Az Aranykapu hivatalos bemondója név szerint is megdicsérte az egyesület oktatóit, éspedig Virág Mihályt, Molnár Csikós Árpádot, Klemm Katalint, Hézső Zsoltot Zellei Zsuzsannát és Savelin Lászlót.     A tűz késő éjszakába nyúlóan sokáig égett, az erősítőkből a Fehér Galamb együttes zenéje szállt, a színtéren pedig önfeledten ringó, táncoló párok műsoron felüli produkciója olvadt az éjszakába. Csak a Szent Iváni alma pörkölt szaga és fanyar íze hiányzott, de jövőre talán egy-két köténnyel abból is kerül a parázsra.

Király János

juli 2004.

Naslovna strana
Svečanosti povodom Dana Ade u slikama
Pet godina Opštinske Panorame
Saradnja i na privrednom planu
Poseta u kampu
Teška situacija u pojedinim privatnim firmama
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA