Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. július

Címoldal
Milliók, amelyek elkerülték községünket
Címlapunkhoz
Megünnepeltük Ada napját
Az Ada napi ünnepségek képekben
Aratóünnepség - Ada 2004
5 éves a Községi Körkép
Megünnepeltük lapunk jubileumát
Három éves a Teleház
Környezetünket szebbé varázsolni
Vendégeink a budapesti XI. kerületből
Mit jelent önnek Ada napja?
Nyelvi figyelő
Tűz, te gyönyörű
Szép gálaműsor
XLIX. Zöld levél
Mohol nagyközség
Tánciskola Adán
Népes részvétel, kitűnő alkotások
Adai események
Ülésezett a KKT
Rendőrségi hírek
Tanulóink pályaválasztása
Nemzeti önkép
Elismerés Ulmból
Hírek a Tisza Sporthorgász Egyesület berkeiből
Versenyeztek az önkéntes tűzoltók
Értesítések
Községünk amatőr festői
Tarka oldal
Impresszum

MILLIÓK, AMELYEK ELKERÜLTÉK KÖZSÉGÜNKET

    Bevallom nem hittem a szememnek, amikor a Hét Napban az alábbi beszámolót olvastam. Elolvastam még egyszer, és teljesen ledöbbentem.
    Íme egy részlet az írásból „Az oktatásban nagyjavításokra az elmúlt 3 évben 12 millió eurót fordítottunk a vajdasági költségvetésből. A művelődésre fordított pénz az elmúlt 3 évben a korábbi összeg harmincszorosára növekedett – mondta a tartományi oktatási titkár Adorjánon, ahol felavatták a felújított iskolaépületet és az új tornatermet.” Mi ebben a hihetetlen? Az első látásra semmi. Az ilyen híreknek örülni kell, hiszen ez dicséretre méltó. Az egésznek mégis van egy nagyon nagy szépséghibája, az, hogy ebből a hihetetlen nagy összegből községünknek csak egy kis töredék jutott az elmúlt 3 évben. Az olvasó azt is gondolhatja, hogy ez is természetes, nem juthat mindenkinek. Ez is igaz, de ha most nem jutott községünknek, amikor az önkormányzatunk VMSZ (Vajdasági Magyar Szövetség) többségű, a hírt pedig Bunyik Zoltán tartományi oktatásügyi titkártól, a VMSZ magas rangú tisztségviselőjétől hallottuk, akkor jogos a kérdés, hogy mikor jut? Ennyit bármely vezetéstől kaptunk volna, még azoktól is, akiktől annyira félünk. Engem többszörösen zavar a fenti hír, mivel csak nagy nehézségek árán tudjuk (az I. és a II. Helyi Közösség közösen) 9 százhúsz éves ablak cseréjét kipénzelni, a nyár folyamán az általános iskola 1. számú épületében, a titkár úr pedig milliós támogatásokról ad hírt. Ilyen és más hasonló támogatások elmulasztása szerintem már bűn, az is abból a megbocsájthatatlan fajtából.
    Olyan esetről is tudok, amikor másodszor értesítik községünket pályázati lehetőségről, amelyben különböző középületek, intézmények világítási és fűtési gondjainak megoldására kínálnak eszközöket. Itt van például a színházterem: az épületben ott a gáz, csak nincs pénz a belső hálózat beszerelésére és a kályhák megvásárlására. Az öltözők állapotáról pedig ne is beszéljünk. A pályázat elmulasztása semmivel sem magyarázható. Egy biztos, senki sem tudná megmondani, mennyi pénz kerülte el községünket azáltal, hogy nem használtak ki minden lehetőséget. Ezért az új összetételű önkormányzatnak, amelyet előreláthatólag szeptember második felében választunk, elsődleges feladatai közt kell, hogy szerepeljen egy fiatal szakemberekből álló csoport felállítása, melynek feladata lenne minden lehetőség felkutatása és megpályázása. Egész biztos meg fogják keresni fizetésüket.
    A félreértés elkerülése végett hangsúlyozom, hogy én nem a VMSZ-nek mint pártnak a vajdasági magyarságért tett eredményeit kérdőjelezem meg. Köztudott, hogy mint a legbefolyásosabb magyar párt minden időben kiállt az itt elő magyarságért. Én a VMSZ községi vezetésére gondolok, mivel minket mégis a községünkben elért eredmények érdekelnek a legjobban. Akkor csapódik be a választópolgár, ha a pártoknak csak az első embereit veszi figyelembe: Kasza, Čanak, Labus, Koštunica… A helyi kivitelezőkre is kell figyelni, mert a jó programhoz tehetséges politikusokra és elsősorban jó szakemberekre van szükség. Igaz, a zöld színben is van sötét és világos, nálunk Adán a zöld szín nagyon halványra sikeredett. Úgy érzem, a választások előtt két hónappal jogos a kérdés feltevése, mit kapott községünk azáltal, hogy az elmúlt négy évben VMSZ-es többségű önkormányzatunk volt? Legyünk őszinték és mondjuk ki, nagyon keveset, túl keveset. Mindezekre pedig miért mutattam rá, és hívtam fel a tisztelt olvasók figyelmét? Elsősorban azért, mert nem mindegy, hogy az elkövetkező négy évben községünk tovább süllyed-e, vagy olyanokra bízzuk a vezetést, akik az igen csak megkopott tekintélyt visszaszerzik községünknek. Akik a lehetőségekről nem csak beszélnek, tesznek is érte.

Gecse István

juli 2004.

Naslovna strana
Svečanosti povodom Dana Ade u slikama
Pet godina Opštinske Panorame
Saradnja i na privrednom planu
Poseta u kampu
Teška situacija u pojedinim privatnim firmama
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA