Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. március

Címoldal
Mindennapjaink
Községi hírek
Március
Bár lenne egyetértés!
Koszorúzás az emlékkeresztnél
Mindennapi hősnőink
Dopping, a sport ördöge
Šević Ivan sikere
Március
Tavaszközeledte
Nemzetközi ex libris kiállítás
Nőnapi táncfesztivál
Közeleg húsvét
40 féle virágmag és egyebek
Útmenti feszület megáldása Adán
Zászlót lenget a víg márciusi szél
A kézimunkacsoport titka
A moholi galambászok sikerei
Húsvéti vásár és tombola a gyermekekért
Vidám hangulatú teadélután
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Zöld levél
Sakk
Sport
Görbe tükör
Tarka oldal
Impresszum

Koszorúzás az emlékkeresztnél

    Március15-én, kedden az adai önkormányzat és a Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében a temetőben lévő szabadságharcos emlékműnél folyt koszorúzás. Ezt az emlékkeresztet az adaiak az 1800-as évek végén állították az 1849. február elsejei zentai vérengzés adai áldozatainak emlékére. A kegyeleti megemlékezést és a koszorúzási ünnepséget Nagybali Tamara vezette és elsőnek Szász Krisztián, Magyarország Belgrádi nagykövetségének II. o. titkára Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a határon túli magyarokhoz írt levelét olvasta fel:


Viszmeg Adriána és Pál Zsófia

    "Tisztelt Honfitársaim!
    Nagy tisztelettel köszöntöm Önöket a magyar szabadság születésének napján.
    1848. március 15-e piros betűkkel írta be magát a magyar történelembe. Egy nemzet született újjá ezen a napon, amely ütőképes hadsereg, megfelelő ipari háttér és szövetséges nagyhatalmak nélkül, kívül-belül körülkerítve fogott hozzá, hogy fordítson egyet sorsának kerekén. A ’48-as magyarság határozottan és bátran állt ki a nemzet követelései mellett: császári önkény helyett felelős minisztériumot és törvény előtti egyenlőséget, a pénzügyi függés helyett nemzeti bankot, az elnyomás helyett szabadságot kívánt. Tudta, hogy a szabadság és a függetlenség nem kívülről ránk szabott ruha, hanem belülről épül kifelé, mint almára a héj, csigára a ház, ezért az itt honos gondolatokból és a magyar szabadságvágyból épített országot magának.
    Az azóta eltelt 168 év csak elmélyítette bennünk ezt a gondolatot. Törvényeinket, mindennapi életünket ma is ahhoz akarjuk igazítani, amit számunkra jelent a szabadság itt, ebben a Kárpátok által koszorúzott medencében. Ma is megragadunk minden lehetőséget, hogy elérjük: senki se vitathassa nemzeti szimbólumainkat, senki se kérdőjelezhesse meg alkotmányos jogainkat, senki se vehesse el tőlünk iskoláinkat, és senki se sorozhassa be és küldhesse idegen háborúba fiainkat. Úgy akarjuk szolgálni a magyar szabadság és megmaradás ügyét, ahogy a márciusi ifjaktól tanultuk: egy szívvel, egy lélekkel, egy akarattal.
    Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!
    Budapest, 2016. március 15. Orbán Viktor"


Csonka Áron és Kalmár Gábor

    Utána Bognár Odett, az adai Cseh Károly Általános Iskola tanulója, aki sikerrel szerepelt a gyermek-korosztály részére kiírt Fölszállott a páva című népzenei és néptánc-tehetségkutató versenyen, tambura- és énekszámokat adott elő,  Bartuc Éva, az adai Műszaki Iskola tanulója pedig Bódás János Ki van jelölve a helyed c. versét mondta el. Az ezt követő koszorúzás során Szász Krisztián Magyarország belgrádi nagykövetségének koszorúját, Bilicki Zoltán, Urbán Mónika és Búcsú Attila az adai önkormányzat koszorúját, Viszmeg Adriána és Pál Zsófia a Szarvas Gábor Könyvtár koszorúját, Tóth Tamás és Tóbiás József tartományi parlamenti képviselők a Demokrata Párt koszorúját helyezték el az emlékkeresztnél. Koszorúztak még a moholi Novak Radonić Általános Iskola képviselői, a VMDK nevében pedig Csonka Áron és Kalmár Gábor. Befejezésül a kegyeleti ünnepségen Gulyás Réka, az adai Műszaki Iskola tanulója Vörösmarty Szózatát mondta el.

Lejegyezte és fényképezte Király János

mart 2016.

Naslovna strana
Drveni krst na ađanskom Čotu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA