Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. március

Címoldal
Mindennapjaink
Községi hírek
Március
Bár lenne egyetértés!
Koszorúzás az emlékkeresztnél
Mindennapi hősnőink
Dopping, a sport ördöge
Šević Ivan sikere
Március
Tavaszközeledte
Nemzetközi ex libris kiállítás
Nőnapi táncfesztivál
Közeleg húsvét
40 féle virágmag és egyebek
Útmenti feszület megáldása Adán
Zászlót lenget a víg márciusi szél
A kézimunkacsoport titka
A moholi galambászok sikerei
Húsvéti vásár és tombola a gyermekekért
Vidám hangulatú teadélután
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Zöld levél
Sakk
Sport
Görbe tükör
Tarka oldal
Impresszum

A moholi galambászok sikerei

    Azt mondják, a galambászat az egyik legszebb módja a madarakkal való foglalkozásnak.  A galambtartás sokféleségén belül a legérdekesebb a postagalamb-tartás, tenyésztés és versenyeztetés. A moholi Maraton Galambász Egyesület idestova 15 éve ér el kiemelkedő eredményeket a galambsport ezen területén. Ennek kapcsán Urbán Andrással, az egyesület elnökével beszélgettem:


Urbán András és trófeái

  – Édesanyámnak köszönhetően négy éves korom óta vannak galambjaim, azóta foglalkozom velük és lelkesedem értük. Ma százötven galambom van, és ebből hatvan versenyez. Az egyesületnek 2011 óta vagyok az elnöke. Büszkeséggel tölt el az egyesület minden elért eredménye és természetesen az egyéni siker is. A galambászatban sokféle út vezet a sikerhez, de elsősorban a megfelelő szelekció, vagyis nem vagyunk könyörületesek az elvárásokat nem teljesítő példányokkal. A madarakkal egyszerre kell jól bánni, de szigorúnak is kell lenni. Az egyesület elnöke Urbán András, titkára Branislav Tadić,  a versenybizottság elnöke Gulyás József, az ellenőrző bizottság elnöke és koordinátor Smirkász Ferenc, további tagok Bicók Rafael, Hanák József, Katona Tihamér, Bognár László, Szécsényi József, Kővári Imre, Csúzdi András, Király József, Haszilló István, Stevan Panić, Milisav Vuksić, Budai András, Károly Benjamin és Bóka Ervin. Büszkék vagyunk arra, hogy egy hölgy is tagja egyesületünknek Bajúsz Hilda személyében, mivel nagyon ritka a női versenyző a galambsportban. A közelmúltban két 12 éves fiatalember is csatlakozott hozzánk. Egyesületünk önfenntartó. Költünk, amennyit tudunk, lehetőség szerint. Az egyesület minden tagja annyi galambot tart, amennyit elbír a zsebe, persze több galambbal nagyobb az esély a győzelemre. Személy szerint nagyon sokat foglalkozok velük. Hajnalban kiengedem 5 órakor, azután becsukom 6-kor, mert a galamb vagy száll, vagy pihen. Pihenőn vannak este 7-ig, azután megint egy órát szállnak. Ez történik versenyek között. Versenyek előtt pedig elvisszük 20, 30, 40, 50 km-es távra. Ez mind pénzbe kerül, és mindezt magunk finanszírozzuk, ezért igyekszünk közös tréningeket szervezni. Így eddzük be a galambokat, hogy meglegyen a kellő koncentráló képességük, hogy minél hamarabb hazaérjenek. A másik fontos tényező az etetés, és az egészség, amire nagyon oda kell figyelni, mert ha nincs egészség, a galamb nem ér semmit. Ezt minőségi, saját titkos recept alapján összeállított eleséggel, illetve gyógyszerekkel igyekszünk elérni. Minden csapattársnak figyelmet kell fordítani erre. Bőven ad feladatot a gondozásuk. Lassan hoz eredményt, pénzigényes foglalkozás, és nincs kihagyás. Egész évben kell csinálni. Ha jó a galamb, akár 7 évig is versenyezhet. A legjobb példányok bekerülnek a törzsállományba.


Urbán András galambjai között

    •Megtudtam, hogy a moholi egyesület a Nagybecskerek–Muzslya–Melence–Csernye–Ada–Mohol régióhoz tartozik.
    – Versenyezni délre megyünk 100-tól 400 km-ig. Fokozatosan kezdjük: Pancsova, Velika Plana, Paraćin, Niš, Buja-novac,  Preševo. Vannak ultramaratonok is, 700-800 km távon, ezeket a távokat egy nap alatt teszi meg a galamb. Volt olyan eset hátszél segítségével, amikor reggel 6 órakor kiengedték a madarakat és 11 órára otthon voltak, ezt egy autóversenyző nem tudná teljesíteni. Fantasztikusak. Egy verseny úgy kezdődik, hogy szombaton bepakoljuk a bejegyzett galambokat, elküldünk ezret, ebből 20% helyezkedik, vagyis kerül fel a listára, és jó pontszámot jelent, ha egy tenyésztőnek minél több galambja kerül be ebbe a csoportba.
    • Milyen eredményekkel zárták a 2015-ös évet?
    – Az egyesület megalakulása óta eredményes. Volt három olimpiai galambunk, melyből kettő Kővári Imréé, egy pedig Bóka Erviné. 2015-ben a csapatbajnoksá-got Urbán András galambja nyerte, második lett Kővári Imre galambja, harmadik pedig Gulyás József madara. Ranglista rövidtávon, egyéni galambok: 1. Urbán András, 2. Gulyás József, 3. Kővári Imre, 4, Kővári Imre, 5. Urbán András galambja. Ranglista középtávon, 300-600 km: 1. Kővári Imre, 2. Urbán András, 3. Gulyás József, 4. Gulyás József, 5. Gulyás József galambja. Az Ász galamb Kővári Imre galambja lett. Legjobb egy éves galamb Smirkász Ferencé. A Raffai-kupát Urbán András galambja nyerte, a Mohol-kupát pedig Branislav Tadić galambja. A régióban Kővári Imre galambja középtávon 3. lett, ugyanebben a kategóriában Urbán András galambja 5. helyen végzett. Gulyás József galambja 14. lett az országos kiállításon 25 ezer galamb közül. Ezeket a díjakat, serlegeket húsz év alatt gyűjtöttem – állt a díjaival megtelt asztalt mellé András, majd végezetül ennyit mondott: és még szeretném csinálni!
    A galambsport olyan tevékenység, amelynek a gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, és nem a legolcsóbb kedvtelés. Az eleség, a tartási rendszerek és maga a versenyeztetés is mind költséges tényezők. Éppen ezért is talán nagyobb figyelmet érdemelne. Nem a pénzjutalom a motiváló, hiszen a verseny végén egy serleg jár a dobogón. Ez egy életforma.

Szöveg és fotók: Lajkó Szilvia

mart 2016.

Naslovna strana
Drveni krst na ađanskom Čotu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA