Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. március

Címoldal
Mindennapjaink
Községi hírek
Március
Bár lenne egyetértés!
Koszorúzás az emlékkeresztnél
Mindennapi hősnőink
Dopping, a sport ördöge
Šević Ivan sikere
Március
Tavaszközeledte
Nemzetközi ex libris kiállítás
Nőnapi táncfesztivál
Közeleg húsvét
40 féle virágmag és egyebek
Útmenti feszület megáldása Adán
Zászlót lenget a víg márciusi szél
A kézimunkacsoport titka
A moholi galambászok sikerei
Húsvéti vásár és tombola a gyermekekért
Vidám hangulatú teadélután
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Zöld levél
Sakk
Sport
Görbe tükör
Tarka oldal
Impresszum

25 éves a Vadvirág Hagyományápoló Kör
A kézimunkacsoport titka

    A hímzés a mai napig a legelterjedtebb kézimunkaforma és a hímző egyénisége folyton változóvá, mégis élővé teszi ezt a művészetet. Nemzeti kultúránk a helyi közösségek kultúrájának összessége. Az összetartozást segítő tevékenységek hozzájárulnak az alkotókedvhez. A közösségi kultúra tudományosan bizonyított pozitív tényező a stressz csökkentésében, és a jobb életminőség élményében részesíthet. A titok az aktivitás. A népi mesterség, mint a hímzés, gyakorlása értékközvetítő aktivitás, és fontos szerepet tölt be a közösség életében. A Vadvirág Hagyományápoló Kör Kézimunkacsoportja idestova húsz éve elismert ápolója és őrzője népművészetünk eme titkának. Ezzel kapcsolatban a csoport rangidős tagját, Török Margitot faggattam. Ő örömmel válaszolt, és mesélt tevékenységükről:


Török Margit

    – 1996-tól mindent lejegyeztem munkáink és aktivitásunk kapcsán, és nagyon szeretném, ha a Vadvirág irányelveit átvennék a fiatalok. Többször is átszerveződött a csoport, és most Tóth Anna az elnöke. Nagyon hasznos időtöltésem a kézimunka, és nagyon szeretem. Édesanyámtól örököltem ezt, aki 18-20 éves korában tanult szép munkákat készíteni. Olyan különleges abroszok maradtak ránk, amit ma nem tudunk megcsinálni, de van olyan is, amelyet már több példányban lemásoltam a család leánytagjai részére. Mivel vidékünk tisztaszobáit fehér hímzés díszítette, ezért én ezt a munkát szeretem a legjobban, és nagyon szívesen csinálom. Ezen kívül sok színes hímzést is készítettem már. Ez a munka engem átsegít sok nehézségen, kitölti az estéimet, és gyönyörködöm néha egy-egy sikeres motívumban. Most kezdem megérteni a szenvedélybetegeket, ugyanis, ha nincs kézimunkám, nem találom a helyem, valami hiányzik. Hálát adok Istennek, hogy van kinek csinálni!
    Megtudtam, hogy a kézimunkacsoport nemcsak alkot, hanem gyűjt is. Már több, mint 300 Ada környéki, eredeti fehér hímzés mintáját gyűjtötték össze, amelynek legkorábbi darabja 1887-ből származik. A minták gyűjtését Varga Erzsébet és Török Margit kezdeményezték, így kerültek elő a padlások elfeledett rejtekeiből és tanyák elhagyott szegleteiből párnavége, dunnavége, asztalterítő, szekrénycsík, függöny, bugyogó, hálórékli, valamint más használatban volt lakástextíliák és öltözet által megőrzött minták. A folyamatosan gyűlő értéket először is lerajzolták pauszpapírra, kilyuggatták, majd megfelelő anyagra téve lefestették. Ilyen módon igyekeztek megmenteni a fehér hímzés értékes masnis, kosaras, krizantémos, tűfokos mintáit, vagyis a tisztaszoba kellékeit. A hímzés elsajátítása a lányok nevelésének része volt, így mentették azt anyáról lányára, melyekből sokat ma is kidolgoznak.
    – Ezt kell tennünk, felújítani régi mintákat és azt varrni. Ez az igazi cél. Most is varrok egy ilyen mintát, ami egy alsószoknya díszítése lesz – mutatta a készülőben levő munkát – Jó lenne, ha mások is szeretnék, és felvállalnák ezeket a mintákat, mert felújítva, mai értelmezéssel is lehet díszítésként viselni a mindennapokban.

    A jelenkori adai munkák nagyon hasonlatosak, és valójában részben azonosak az előkerült helyi mintakincs kivitelezésében. A hímzett kézimunka által nyomon követhető a környék ízlésvilágának alakulása, és megközelíthető a múlt a hímzett képi információk által.
    – A negyedik utcában egy viszonylag nagy teremben kezdtük a tevékenységünket. Többen fogékonyak voltak erre, előkeresték családjaik régi dolgait, és abban a teremben volt az első kiállításunk. Később kezdődött a kézimunkáról való gondolkodás. Varga Erzsébetet kértem fel, csatlakozzon a Vadvirághoz és szervezzünk csoportot. Ez sikerült és az óta is működik. Van olyan csoporttag, aki még diákom volt, de vigyázok, hogy a közös munka alatt ne a pedagógust lássák bennem, hanem munkatársat. Ami a tagok létszámát illeti, szeretném, ha gyarapodna, és magukévá tennék hagyományunk hímzéssel kapcsolatos értékeit, hiszen a kislányoknak sem árt megtanítani, hogyan kell cérnát fűzni a tűbe, esetleg varrásra tanítani. Régebben nem dobáltunk el ennyi mindent, mint ahogyan ma. Megstoppoltatta anyám velünk a harisnyákat. Meg is tudtuk csinálni. Mai napig van stoppoló fám. Mindenki azt mondja, nincs idő ilyesmire, pedig arra van időnk, amire akarjuk. Az igényességen sok múlik. Hiszem, hogy a szépérzék nem veszik el, és továbbra is lesz érdeklődő a népi hímzés iránt. Felkérem mindazokat, akiknek szüleiktől, nagyszüleiktől örökölt hímzésük van, vagy akár a padláson összegyűjtött régi holmik között rátalálnak ilyesmire, juttassák el a Vadvirág HK Kézimunkacsoportjához, hogy lemásolhassuk, így az utókornak is megőrizve.
    Az Ada környéki fehérhímzésre felfigyelnek. Olyan érték, amely méltó a megőrzésre és továbbadásra. Tisztasága a tiszta lélek és hittel teli ember egyszerű, mégis igényes és békés jelenlét igazolja.

Lajkó Szilvia

mart 2016.

Naslovna strana
Drveni krst na ađanskom Čotu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA