Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. március

Címoldal
Mindennapjaink
Községi hírek
Március
Bár lenne egyetértés!
Koszorúzás az emlékkeresztnél
Mindennapi hősnőink
Dopping, a sport ördöge
Šević Ivan sikere
Március
Tavaszközeledte
Nemzetközi ex libris kiállítás
Nőnapi táncfesztivál
Közeleg húsvét
40 féle virágmag és egyebek
Útmenti feszület megáldása Adán
Zászlót lenget a víg márciusi szél
A kézimunkacsoport titka
A moholi galambászok sikerei
Húsvéti vásár és tombola a gyermekekért
Vidám hangulatú teadélután
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Zöld levél
Sakk
Sport
Görbe tükör
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

A VMSZ 3-as sorszámmal indul az önkormányzati választásokon

    A Vajdasági Magyar Szövetség adai községi szervezete átadta listáját a helyi önkormányzati választásokra, ezeken a hármas számmal fog szerepelni. A VMSZ községi szervezetének elnöke, Világos Tibor beszámolt arról, hogy a VMSZ adai listavezetője Illés Veronika lesz, a lista második helyén személyesen ő, a harmadik helyen pedig Gecse Attila áll majd. Igyekeztek olyan névsort összeállítani, amelyen a község minden településének lesz képviselője, illetve arra is odafigyeltek, hogy minél szélesebb körből válasszák ki a listán szereplő személyeket.
    Világos Tibor, a VMSZ adai községi szervezetének elnöke: „Minden szférát lefedtünk, így a fiataltól a nyugdíjasig, a háziasszonytól a mérnökig, a földművestől a vállalkozóig mindenki megtalálható rajta, és úgy gondoljuk, hogy a hármas szám egy nagyon szerencsés szám, mivel, ahogy szokták mondani, három a magyaré, és ezért arra kérnénk mindenkit, hogy az elkövetkező választásokon válasszanak minket, a biztos pontot, a Vajdasági Magyar Szövetséget.”

Gecse Attila


ZARÁNDOKLAT A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚRA ERDÉLYI KÖRÚTTAL EGYBEKÖTVE

    Indulás 2016. május 12-én az esti órákban, hazaérkezés 2016. május 17-én a délelőtti órákban.
    1. nap – május 13. Déva – várrom, Gyulafehérvár – székesegyház. Torockó – ahol kétszer kel fel a nap. Torda – tordai hasadék. Marosvásárhely – kultúrpalota. Gyergyóalfalu – vacsora szállás.
    2. nap – május 14. Reggeli. Csíksomyló – szentmise, búcsú. Marosfő – Maros forrás. Gyergyóalfalu – vacsora, szállás.
    3. nap – május 15. Reggeli. Gyergyószentmiklós – szabadtéri szentmise. Békás-szoros, Gyilkos-tó, Pongrác-tető. Gyergyóalfalu – vacsora, szállás.
    4. nap – május 16. Reggeli. Parajd - sóbánya. Farkaslaka – Tamási Áron síremléke. Korond – kerámia vásárlási lehetőség. Székelyudvarhely – Szejkefürdő.
    5. nap – május 17. Hazaérkezés a reggeli (délelőtti) órákban.
    Az utazás ára 150 euró. Az ár magába foglalja a szállítást autóbusszal, a szállást: panzió (reggeli, vacsora), a szervezési költségeket, útvezetést, de nem tartalmazza a biztosítást és a belépőket.
    Érdeklődni lehet Gruber Ferencnél, Ada, Franje Rozmara 9. Telefon: 024 853 962, molbil 063 8 483 070.


Magyar költők és a biblia

    Dr. Reisinger János ismert budapesti irodalomtörténész a fenti címmel folytatta előadás-sorozatát március 9-én a téli szünet után. Ezen az előadáson Berzsenyi Dániel költészetéről és néhány költeményéről beszélt.
    Berzsenyi Dániel a XIX. század elejének nagy magyar költője volt. Soproni tanulóévei után életét földbirtokán való gazdálkodással töltötte. 21 éves korában kezdett el versekkel foglalkozni. Versei Kis János evangélikus lelkész révén 1808-ban Kazinczyhoz kerültek, és így ismertté váltak. Fő műfaja az óda volt, de epigrammákat is írt. A kor mozgalmai, a napóleoni háborúk, nemesi-nemzeti erények hatották át alkotásait, ugyanakkor bensőségesen ábrázolta visszavonult, idilli életét (példa erre az Osztályrészem című verse). Későbbi műfaja a bölcselkedő tartalmú episztola volt, idősödő korában pedig néhány szép elégiát írt!
    Érdekes szokása volt Berzsenyinek az, hogyha elolvasott egy könyvet, eltépte és elégette, ugyanis úgy gondolta, hogy amit már egyszer elolvasott, az már többet nem kell neki. Szerette olvasni Horatiust, aki jóval korábban élt, Berzsenyi egy költeményt is írt róla. Attól függetlenül, hogy az evangélikus vallású Berzsenyi eltávolodott a Bibliától, mégis van jó néhány verse, amelynek témaköre utal a Bibliára. Ilyen a Közelítő tél című költeménye, ez a magyar irodalom egyik legnagyobb verse, az elmúlásról szól.
    A költő életműve csekély 200 versből áll, tehát nem írt annyi költeményt, mint Ady vagy Petőfi.  Alkotókedvét Kölcsey kritikája is lelohasztotta, utána kissé visszahúzódottá vált, kevesebb költeményt írt, zárkózottabb lett.

Bálizs Géza


MÁRCIUSI ZÖLDIKE-HÍREK

    – A Zöldike Természetvédelmi Civilszervezet a Moholi Helyi Közösség támogatásával és moholi földművesek segítségével szelektív hulladékgyűjtő konténert készített a kiürült vegyszeres palackok összegyűjtésére, és kihelyezte a moholi Nagyút mellé.  


Felirattal ellátott konténer a vegyszeres palackok összegyűjtésére a moholi határban

    – Tavaszi nagytakarítás keretében március 7-től 12-ig a vízelvezető csatornákat tisztították ki Moholon a Zöldike Természetvédelmi Civilszervezet tagjai a Standard Kommunális Közvállalat, a Nyugdíjas-egyesület, a Helyi Közösség, az önkéntes tűzoltók aktivistáival, illetve az általános iskola tanulóival.

Lajkó Szilvia


mart 2016.

Naslovna strana
Drveni krst na ađanskom Čotu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA