Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. március

Címoldal
Mindennapjaink
Községi hírek
Március
Bár lenne egyetértés!
Koszorúzás az emlékkeresztnél
Mindennapi hősnőink
Dopping, a sport ördöge
Šević Ivan sikere
Március
Tavaszközeledte
Nemzetközi ex libris kiállítás
Nőnapi táncfesztivál
Közeleg húsvét
40 féle virágmag és egyebek
Útmenti feszület megáldása Adán
Zászlót lenget a víg márciusi szél
A kézimunkacsoport titka
A moholi galambászok sikerei
Húsvéti vásár és tombola a gyermekekért
Vidám hangulatú teadélután
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Zöld levél
Sakk
Sport
Görbe tükör
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Dizájnerdrog

    Majd minden hét végén ijesztő esetekről számol be a média arra vonatkozóan, hogy melyik szórakozóhelyről hány fiatalt vittek be a toxikológiai osztályra, sikerült-e azonosítani a bevett kábítószert, mennyire súlyos mérgezési esetek voltak, sikerült-e újraéleszteni a fiatalokat, vagy végzetesnek bizonyult a felhőtlen szórakozásnak indult „buli”. Ennek kapcsán rendszerint nyilatkozik a szakember, a toxikológus is, és újabban mindig elhangzik, hogy olyan új szerek jelennek meg a „piacon”, amelyeket gyakran nem is tudnak azonosítani. Ezeket a kábítószerféleségeket leggyakrabban dizájner-drogoknak (designer drogok) vagy partidrogoknak (party drog) nevezik.
    A hírek hallatán mindig felháborodom, és el is keseredem. Hogyan lehet eltűrni, hogy a fiatalok életét veszélyeztető szerek kerüljenek forgalomba, diszkókba, szórakozóhelyekre, miért nem lehet megakadályozni ezek terjesztését, de ezeknek a tudatmódosító szereknek az elnevezése is végtelenül felbosszant. Vajon miért nevezzük eufemisztikus, szépítő elnevezéssel dizájnerdrogoknak vagy éppen partidrogoknak ezeket a halálos mérgeket? Mi van ezen szépíteni való? Ha valaki nem tudja, milyen veszedelmes hatást tudnak kifejteni, a név alapján biztos, hogy nem asszociál életveszélyre. Annál is inkább nem, mert ezek a szerek nem túl régen, pár éve jelentek meg a forgalomban, és nem is szerepelnek a tiltott szerek listáján. Alattomos módon, állandóan alakítgatják a szerkezeti összetételüket, éppen azért, hogy legálisan árusíthatóak legyenek, és persze a hatásukat az örökös változtatgatás miatt előzetesen kellőképpen senki se ellenőrizte.
    Vajon a dizájn, az ipari formatervezés, mely az esztétikát, a funkcionalitást és a formát igyekszik összhangba hozni, milyen összefüggésben lehet az ilyen névre elkeresztelt szintetikus droggal? A kinézetére utalna a dizájn? Ezeket a szereket tabletta, por vagy folyadék formában is terjesztik, és még számos más módon – itt most nem reklámoznám ezeket, de egészen elképesztő, milyen leleményes módon próbálják rábírni a fiatalokat a kipróbálásra. Nem jobb elnevezés a partidrog sem, bár főleg sajnos diszkókban, „menő bulikban”, szórakozóhelyeken, tehát partikon árulják, de ez az elnevezés meg azt a teljesen téves képzettársítást keltheti az emberben, hogy a partidrog éppen olyan magától értetődő, természetes, ártatlan kelléke egy partinak, mint pl. a konfetti, a lufi vagy a tűzijáték.
    Manapság a korrekt beszéd az egyik legszigorúbban vett kívánalom a kommunikációban, és ezt az elvárást minden beszédhelyzetben érvényesíteni kellene. Ebben az esetben is. A korrekt beszédhez az is hozzátartozik, hogy a megnevezés ne keltsen téves képzeteket a kommunikációs partnerben. A dizájnerdrog, a partidrog megnevezés viszont divatos, „menő” jellegénél fogva nemcsak hogy nem késztet  óvatosságra, de eléggé elkendőzi az igazi tartalmat: nevezetesen azt, hogy dizájn ide, parti oda, valójában veszélyes méregről van szó.

Hódi Éva

mart 2016.

Naslovna strana
Drveni krst na ađanskom Čotu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA