Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2016. március

Címoldal
Mindennapjaink
Községi hírek
Március
Bár lenne egyetértés!
Koszorúzás az emlékkeresztnél
Mindennapi hősnőink
Dopping, a sport ördöge
Šević Ivan sikere
Március
Tavaszközeledte
Nemzetközi ex libris kiállítás
Nőnapi táncfesztivál
Közeleg húsvét
40 féle virágmag és egyebek
Útmenti feszület megáldása Adán
Zászlót lenget a víg márciusi szél
A kézimunkacsoport titka
A moholi galambászok sikerei
Húsvéti vásár és tombola a gyermekekért
Vidám hangulatú teadélután
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Szakszervezeti tevékenység
Zöld levél
Sakk
Sport
Görbe tükör
Tarka oldal
Impresszum

Tavaszközeledte

    Korai érkezése a tavasznak rügyeket fakasztott a fákon, amelyek lassanként teljesen virágba borulnak. A kerti és mezei virágok a településen belül, de a határban is kivirulnak, s megmutatják csodálatos szépségüket. Szebbé teszik környezetünket, s a hosszú téli időszaknak mondanak nemet. Ez már abból is látszik, hogy a szépet szeretők és szorgos lakosok a kertjeiket rendezgetik, szépítgetik, eltakarítják a tél maradványait, s friss virágokat ültetnek, hogy még szebb legyen a környezetük. Mindannyian várjuk a szép, napsugarakban gazdag időt, ami a lelket is felvidítja.
    Erre a Tisztább községünkért felszólító, megszólító megmozduláshoz a tanyavilágban is jó szándékú lakosok csatlakoztak, hogy szebbé tegyék környezetünket. Törökfalun a helybeli általános iskolások, a helybeli nyugdíjasok, valamint a Százszorszép ME tagjai vettek részt a megmozdulásban, megtisztítva a település központját, a piacteret, az iskola környékét, a sportpályát, valamint a temetőben összegyűlt szemetet vitték el a szeméttelepre. Völgyparton két csoport is ügyeskedett. Az Aranyeső asszonykórus a helybeliekkel a központot, a malom környékét, valamint a temető felé vezető útszakaszt tisztította. A másik csoport férfiakból állt, akik pedig a Július 7. központját tették szebbé és tisztábbá. Mindezzel a tavasz kibontakozásának elősegítésében vettek rész és mindezek után a községünk-környezetünk szebbé tételén ügyködtek.
    Mindezt megelőzve, Törökfalun február 24-én a Százszorszép ME épületében könyvbemutatóra került sor. Az adahatári születésű Szabó Eszter nyugalmazott tanár, zentai lakos első könyvé mutatta be a jelenlévő érdeklődőknek. A barázdáktól a katedráig című könyve 2010-ben jelent meg, amelyben a szerző röviden, de csodálatosan leírja életének legfontosabb pillanatait. Nagyon egyszerű és alázatos módon mutatta be könyvét, amit az íróról már a könyv olvasásakor is meg lehet tapasztalni. A magam részéről csak ajánlani tudom ezt a könyvet mindazoknak, akik az ilyen egyszerű írást szeretik, amelyben az olvasás közben a történet kellős közepében találja magát az olvasó.


Óvodások nőnapi előadása


Március 15-i műsor


Aranyeső asszonykórus


Férfi csapat Völgyparton

    Völgyparton a Cifra palota óvoda óvódásai Bagány Andrea óvónő vezetésével két ünnepséget szerveztek. Az egyik apanap volt, a másik pedig nőnapi ünnepség. A szülőkről volt szó mindkét ünnepségen, amelyből az egyik az óvodában, a másik pedig a helyi közösségben került megszervezésre. Játékos, gyermeki ügyességgel szép és élménydús műsort adtak elő a kis óvódások a meghívott, szeretett közönségnek. A kézileg elkészített ajándékokkal szüleiket ajándékozták meg, és ilymódon is kimutatták az irántuk való szeretetüket.
    A március 15-i 1848/49-es forradalomra emlékezve Törökfalun a Százszorszép ME épületében az idén is ünnepi műsorra került sor. A helybeli Cseh Károly Általános Iskola diákjai és a Százszorszép ME tagjai szép és gazdag műsorral készültek. A büszkeség napjaként említett ünnepség a múlt eseményeinek megidézéséről szólt a magát magyarnak valló embereknek, hogy tudjunk tisztelettel, alázattal büszkék lenni hovatartozásunkról.
    Virágvasárnap a délutáni órákban Völgyparton a helyi közösségi épületben húsvéti kiállításra és vásárra karült sor. Az újonnan alakult Aranyeső asszonykóros és a nyugdíjas klub szervezésében kézimunkákat állítottak ki, valamint húsvéti jellegű, kézzel készített ajándékok, amit meg is lehetett vásárolni. A meghívottak közül az adai, a moholi, törökfalusi nyugdíjasok, törökfaluról a Százszorszép ME, valamint Bilicki Zoltán Ada polgármestere voltak jelen. Kiss művelődési műsort követően társalgás következet, amely jó hangulatban telt el.
    Mindezek után még meg szeretném megemlíteni, hogy az adai önkormányzat jóvoltából megkezdődött Törökfalun a gazdasági hátsó utcák betonozása. Továbbá Völgypart is kapott zúzott követ, ami egy hátsó utcára lesz elegendő, hogy a munkagépekkel könnyebben lehessen közlekedni, és a Petőfi Sándor utcára, ahol nincs járható, szilárd útszakasz. E munkálatok és tervek megvalósítására nagyon nagy szükség van, s a helybeliek örülnek is a megvalósításának.
    A végére érve mindenkinek ÁLDOTT ÉS BÉKÉS HÚSVÉTI ÜNNEPEKET kívánok!

Molnár József

mart 2016.

Naslovna strana
Drveni krst na ađanskom Čotu
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA