Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2015. február

Címoldal
Télutó
Községi hírek
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
3. Sport stars
Interjú Virág Györggyel, a Bohóc című előadás kapcsán
Lakossági fórum volt Adán
Egy kis visszaemlékezés, meg miegymás…
0,5 ezrelék
Bombaként robbant be a köztudatba a Green Future Festival!
III. moholi farsangi esküvő és bőgőtemetés
Szia disznótor!
Farsang a Műszaki Iskolában
Téltemető farsang a nyugdíjasoknál
Megkezdődött a madáretetés
Vadvirágos farsangi mulatság
IV. Esküvő kiállítás
Mi újság az adai tűzoltóknál?
Rövid hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Gyermekszínjátszóink jubileuma - adalék
Szakszervezeti hírek
Sakk
Sport
Tarka-barka
Impresszum

173. Zöld levél
2015. év rovara:
A NAGY SZENTJÁNOSBOGÁR

    A Magyar Rovartani Társaság által meghirdetett internetes szavazáson nagy fölénnyel a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca), szerbül svitac angolul the common glow-worm, németül Große Johannis-glühwürmchen nyert a vándorpoloska (Nezara viridula) és a zöld lombszöcske (Tettigonia viridissima) előtt. Igen szerencsés, hogy rá esett a választás, mert az UNESCO 2015-öt a Fény Nemzetközi Évének nyilvánította. A szentjánosbogár és a fény ugyanis elválaszthatatlanok:
    e bogárfaj legismertebb és legfeltűnőbb élettani megnyilvánulása az, hogy világítani képes. És, hogy örömünk még nagyobb legyen, ez a különleges bogár Adán is előfordul, bár amióta a temetőben felállították az értelmetlen reflektorokat, annyira megzavarták az éjjeli bogárvilágot, hogy ez a rovar szinte teljesen eltűnt, pedig nemzetközileg is szigorúan védett! Bizton állíthatjuk, hogy azok a szerencsétlen fényszórók itt ugyanakkora kárt okoznak, mint a Tisza gáttal való elrekesztése. Vagy még nagyobbat!
    Újbóli megtelepedését és szaporodását elősegíthetnénk, ha leszereltetnénk a lámpákat és a növényzet természetességét óvnánk, ez ugyanis a bogáron kívül a táplálékául szolgáló csigáknak is kedvezne. Legalább a temetőkben kellene hagynunk olyan részeket, ahol őshonos lágytestűek a maguk kedvére tenyészhetnének. A változatos, háborítatlan táj kialakítása a szentjánosbogár hasznára válna, ám a mesterséges megvilágítás végzetesen megtéveszti, mert a rovarok az éjszakai fényre rajzanak, repülnek. A közelmúltig a temetők voltak a legháborítatlanabbak, de ma ez már nem így van. A nőstény szentjánosbogár a teljes sötétség beálltakor (este 10 óra körül) kapcsolja be lámpását. Általában mozdulatlanul ül a talajon, legfeljebb a növényekre mászik fel, hogy fénye észrevehetőbb legyen. Potrohát néha jobbra-balra csóválja, vagy felgörbíti, ez még inkább megkönnyíti a hím dolgát, mely repülve, a fényt figyelve keresi a nőstényeket; hatalmas, lefelé irányuló szeme éppen erre szolgál, a nőstényt akár 50 méterről is észreveszi.
    Ha a nőstény nem találkozik hímmel, két óra múltán kikapcsolja a fényét, és elbújik. Ezt legfeljebb 10 napon át ismétli; ha ez idő alatt nem sikerült párosodnia, elpusztul. A kifejlett szentjánosbogár ugyanis nem táplálkozik Ha a párzás megtörtént, a nőstény nem világít többé, hanem maradék energiáját a tojások érlelésére és a tojásrakásra fordítja. Nyirkos helyeken 3 nap alatt rakja le 50–100 tojását, amelyek gyengén világítanak. A lárva-állapot 2 évig tart, amelyet mindössze 2 hétnyi villogó bogár-élet követ. Élete ezután véget ér.
Érdekes megfigyelést jegyzett fel róla Tolnai Ottó, Magyarkanizsán született Kossuth-díjas írónk:
     „Fiam Koszovón egy hegybe vájt hatalmas lőszerraktárt őrzött. Amikor először utaztunk le hozzá, megdöbbenve láttam, noha bizonyos lírai dolgokban szuverénnek képzeltem magam, megdöbbenve láttam, hogy ott lenn egészen nagyok a szentjánosbogarak. Kétszer-háromszor akkorák, mint mifelénk. „Te, ide nem szükségesek sem az indiánok, doboló albánok, mondtam, már ezek a szentjánosbogarak is képesek felrobbantani a lőszerraktárt… Aztán, amíg lenn voltunk, éjszakánként, akár valami hibbant bogarász, aki vagyok is valójában, a szentjánosbogarakat fogdostam, tanulmányoztam, még egy csikket is eldobtam, hogy ellenőrizzem, igaz-e, amit a vicc mond, hogy a szentjánosbogár, fokozott nemiségéből kifolyólag, még a csikkre is startol, lecsap bukórepülésben.”
    Idézet Sík Sándor Az Isten küld… c. verséből:
     „Az Isten küld, testvéreim tinéktek, / hogy sugarai eleven tüzét, / amik arcáról a szívembe égtek, / sugározzam csendesen szerteszét / a testvéreknek, kik az éjben járnak. / Az Isten küldött, szentjánosbogárnak.”
    A kifejlett szentjánosbogarak életében a fénykibocsátás a hím és a nőstény egymásra találásának eszköze.

Király János

febuar 2015.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Novi početak Udruženja Zoo vrta „PONI“ Ada
Šah
Aktivnosti sindkata
Poslednji pozdrav našem voljenom Branku
Međunarodni bratski susret kasapina - Utrine
Impresum


Design by VA